Dziś na blogu zapachniało w końcu świętami. A to za sprawą przepisu na pyszne ciasto z gruszkami, daktylami i orzechami, które zapewniam, że zniknie ze świątecznego stołu w kilka chwil. Jest słodkie, puszyste i wilgotne, szczególnie za sprawą syropu z brandy którym polewamy ciasto zaraz po upieczeniu. Aby ciasto się udało, zawsze używam sprawdzonych marek, tym razem była to mąka z Lubelli, którą gorąco polecam! Zapraszam po przepis:)
Scroll down for recipe in English
Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami
(8-10 porcji)
Składniki na ciasto:
- 250 g daktyli bez pestek, drobno posiekanych
- 300 ml mleka
- 100 g masła, plus do natłuszczenia
- 140 g konfitury pomarańczowej
- 140 g brązowego cukru
- 3 duże gruszki, obrane i pokrojone w duże kawałki
- 175 g mąki Lubella
- 50 g orzechów włoskich, odłóż kilka do dekoracji i resztę posiekaj
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżeczki przyprawy do pierników
- 2 jajka
Składniki na syrop:
- 85 g brązowego cukru
- 150 ml brandy
Przygotowanie:
- W małym rondelku umieść daktyle, mleko, masło, konfiturę pomarańczową i brązowy cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu aż masło i cukier się rozpuszczą, po czym odstaw na 1 godzinę do ostygnięcia.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm.
- W średniej misce wymieszaj mąkę, orzechy, sodę, proszek do pieczenia, imbir i przyprawę do piernika, po czym dodawaj partiami, mieszając, do przygotowanych wcześniej mokrych składników, na koniec dodając jajka. Zmiksuj do konsystencji jednolitego ciasta i przelej do przygotowanej tortownicy. Na wierzch powciskaj gruszki i posyp odłożonymi orzechami.
- Włóż do piekarnika i piecz przez 40 minut, po tym czasie przykryj folią aluminiową matową stroną do góry, piecz kolejne 25-30 minut. Gdy sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem, to powinny być na nim przyczepione drobinki, nie będzie suchy i jest to zupełnie normalne gdyż ciasto ma być wilgotne w środku.
- W celu przygotowania syropu, na małej patelni wymieszaj cukier z 50 ml wody i podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Następnie wlej brandy i odstaw. Polej ciasto połową syropu od razu po wyjęciu z piekarnika, a resztę odłóż do polania pojedynczych kawałków już na talerzu.
Smacznego!
English version
Pear and date gingerbread cake
(8-10 servings)
Ingredients:
- 250 g stoned dates, finely chopped
- 300 ml milk
- 100 g butter , plus extra for the tin
- 140 g orange preserve
- 140 g brown sugar
- 3 large pears, peeled an cut into large chunks
- 175 g flour
- 50 g walnuts, reserve few for decoration and chop the rest
- 1 tsp bicarbonate of soda
- 1 1/2 tsp baking powder
- 2 tsp ground ginger
- ½ tsp gingerbread spice
- 2 eggs
Ingredients for syrup:
- 85g light muscovado sugar
- 150ml brandy
Preparation:
- In a medium sauce pan place dates, milk, butter, orange preserve and brown sugar. Heat gently until the butter and sugar has melted, stir well and set aside for 1 hr to cool.
- Preheat the oven to 180 oC. Grease or line 23 cm springform tin with baking parchment.
- Mix the flour, walnuts and soda, baking powder with the spices, then stir into the cooled date mixture along with the eggs. Pour into the tin and scatter over the pears and reserved walnuts.
- Bake for 40 min, then cover the top loosely with foil and return to the oven for 25-30 mins more, or until a skewer inserted into the centre comes out with just sticky crumb.
- Prepare the brandy syrup. Place sugar with 50ml water in small pan, dissolve over a low heat until syrupy. Stir in the brandy and set aside. When the cake is ready, spoon over half the syrup, then leave the cake to cool before serving with extra syrup on the side.
Enjoy!
piegusek says
zapachniało Świętami 🙂
Ania W says
wow! ale pyszności 🙂
Dzi says
😉
Kasia says
Jakie śliczne naczynie/patera do ciasta! Mogę się dowiedzieć, gdzie takie znaleźć?
Dzi says
Kurcze, kupiłam ją już dawno, dawno temu w jakimś sklepie internetowym. Jak wykopię jego nazwę to tutaj ją dodam:)