Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami / Pear and date gingerbread cake

Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami / Pear and date gingerbread cake

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami / Pear and date gingerbread cake"

  • Facebook
  • X

Dziś na blogu zapachniało w końcu świętami. A to za sprawą przepisu na pyszne ciasto z gruszkami, daktylami i orzechami, które zapewniam, że zniknie ze świątecznego stołu w kilka chwil. Jest słodkie, puszyste i wilgotne, szczególnie za sprawą syropu z brandy którym polewamy ciasto zaraz po upieczeniu. Aby ciasto się udało, zawsze używam sprawdzonych marek, tym razem była to mąka z Lubelli, którą gorąco polecam! Zapraszam po przepis:)

Scroll down for recipe in English

Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami / Pear and date gingerbread cake

Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami

(8-10 porcji)

Składniki na ciasto:

  • 250 g daktyli bez pestek, drobno posiekanych
  • 300 ml mleka
  • 100 g masła, plus do natłuszczenia
  • 140 g konfitury pomarańczowej
  • 140 g brązowego cukru
  • 3 duże gruszki, obrane i pokrojone w duże kawałki
  • 175 g mąki Lubella
  • 50 g orzechów włoskich, odłóż kilka do dekoracji i resztę posiekaj
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki przyprawy do pierników
  • 2 jajka

Składniki na syrop:

  • 85 g brązowego cukru
  • 150 ml brandy

Przygotowanie:

  1. W małym rondelku umieść daktyle, mleko, masło, konfiturę pomarańczową i brązowy cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu aż masło i cukier się rozpuszczą, po czym odstaw na 1 godzinę do ostygnięcia.
  2. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm.
  3. W średniej misce wymieszaj mąkę, orzechy, sodę, proszek do pieczenia, imbir i przyprawę do piernika, po czym dodawaj partiami, mieszając, do przygotowanych wcześniej mokrych składników, na koniec dodając jajka. Zmiksuj do konsystencji jednolitego ciasta i przelej do przygotowanej tortownicy. Na wierzch powciskaj gruszki i posyp odłożonymi orzechami.
  4. Włóż do piekarnika i piecz przez 40 minut, po tym czasie przykryj folią aluminiową matową stroną do góry, piecz kolejne 25-30 minut. Gdy sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem, to powinny być na nim przyczepione drobinki, nie będzie suchy i jest to zupełnie normalne gdyż ciasto ma być wilgotne w środku.
  5. W celu przygotowania syropu, na małej patelni wymieszaj cukier z 50 ml wody i podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Następnie wlej brandy i odstaw. Polej ciasto połową syropu od razu po wyjęciu z piekarnika, a resztę odłóż do polania pojedynczych kawałków już na talerzu.

Smacznego!

Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami / Pear and date gingerbread cake

English version

 Pear and date gingerbread cake

(8-10 servings)

Ingredients:

  • 250 g stoned dates, finely chopped
  • 300 ml milk
  • 100 g butter , plus extra for the tin
  • 140 g orange preserve
  • 140 g brown sugar
  • 3 large pears, peeled an cut into large chunks
  • 175 g  flour
  • 50 g walnuts, reserve few for decoration and chop the rest
  • 1 tsp bicarbonate of soda
  • 1 1/2 tsp baking powder
  • 2 tsp ground ginger
  • ½ tsp gingerbread spice
  • 2 eggs

Ingredients for syrup:

  • 85g light muscovado sugar
  • 150ml brandy

Preparation:

  1. In a medium sauce pan place dates, milk, butter, orange preserve and brown sugar. Heat gently until the butter and sugar has melted, stir well and set aside for 1 hr to cool.
  2. Preheat the oven to 180 oC. Grease or line 23 cm springform tin with baking parchment.
  3. Mix the flour, walnuts and soda, baking powder with the spices, then stir into the cooled date mixture along with the eggs. Pour into the tin and scatter over the pears and reserved walnuts.
  4. Bake for 40 min, then cover the top loosely with foil and return to the oven for 25-30 mins more, or until a skewer inserted into the centre comes out with just sticky crumb.
  5. Prepare the brandy syrup. Place sugar with 50ml water in small pan, dissolve over a low heat until syrupy. Stir in the brandy and set aside. When the cake is ready, spoon over half the syrup, then leave the cake to cool before serving with extra syrup on the side.

Enjoy!

Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami / Pear and date gingerbread cake

Share the post "Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami / Pear and date gingerbread cake"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: brandy, daktyle, deser, gruszki, piernik, słodkości, wypieki

« Latte z Inką i karmelem z masłem orzechowym / Peanut butter caramel chicory coffee latte
Kuchnia Polska na słodko! – warsztaty z Lidlem »

Comments

  1. piegusek says

    30 listopada 2016 at 10:45

    zapachniało Świętami 🙂

    Odpowiedz
  2. Ania W says

    30 listopada 2016 at 16:26

    wow! ale pyszności 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 listopada 2016 at 17:37

      😉

      Odpowiedz
  3. Kasia says

    19 grudnia 2016 at 13:40

    Jakie śliczne naczynie/patera do ciasta! Mogę się dowiedzieć, gdzie takie znaleźć?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 grudnia 2016 at 13:46

      Kurcze, kupiłam ją już dawno, dawno temu w jakimś sklepie internetowym. Jak wykopię jego nazwę to tutaj ją dodam:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Ciasto korzenne z gruszkami i sosem karmelowym / Gingrebread cake with pears and caramel sauce - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    17 listopada 2017 o 09:57

    […] z jego przygotowaniem… Jeżeli lubisz takie korzenne słodkości, polecam także moje ciasto korzenne z gruszkami i daktylami, odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami lub piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem – […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Puree ziemniaczane z czosnkiem, szałwia i palonym maslem / Browned butter garlic sage potato puree

Puree ziemniaczane z czosnkiem, szałwią i palonym masłem / Browned butter garlic sage potato puree

Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki / Cranberry white chocolate cinnamon rolls with jelly glaze

Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki / Cranberry white chocolate cinnamon rolls with jelly glaze

Zupa grzybowa z brie / Mushroom and brie soup

Zupa grzybowa z brie / Mushroom and brie soup

Osso buco z pieczoną dynią / Osso buco with roasted butternut squash

Dyniowe latte z Inką i kakao / Pumpkin chicory latte with cocoa

Dyniowe latte z Inką i kakao / Pumpkin chicory latte with cocoa

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress