Dziś przedstawiam świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Szybkie, łatwe i przyjemne bolognese to zawsze strzał w dziesiątkę. Ten przepis podpatrzyłam w jednej z książek mojego ulubionego autora Gordona Ramsaya, którego przepisy zawsze się sprawdzają. Z tym było dokładnie tak samo, gdyż bolognese wyszło przepyszne! Jeżeli też lubisz tego autora, polecam skorzystanie z jego innych propozycji, które wykorzystałam na moim blogu. Zapraszam.
Scroll down for recipe in English
Szybki makaron bolognese
(4 porcje)
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 2 średnie marchewki, starte na tarce
- 1 cebula, starta na tarce
- 1 puszka 400 g krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
- 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- łyżeczka suszonego oregano
- 5 łyżek mleka
- cukier, sól, pieprz
- olej roślinny do smażenia
- ugotowany makaron do podania
- starty ser do podania
Przygotowanie:
- Rozgrzej dużą patelnię z kilkoma łyżkami oleju na dużym ogniu, dodaj cebulę i marchewkę, dopraw solą i pieprzem i smaż przez 2-3 minuty aż lekko zmiękną.
- Następnie dodaj czosnek, wymieszaj, dopraw oregano i podsmaż przez minutę. Wmieszaj do warzyw mięso i podsmaż przez 5 minut, aż przestanie być surowe.
- Na środku patelni zrobić miejsce i dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego, podsmaż przez chwilę i wymieszaj z zawartością reszty patelni.
- Po chwili dodaj wino, wymieszaj i gotuj aż większość odparuje, po czym dodaj pomidory z puszki i dokładnie wymieszaj z sosem. Zmniejsz ogień i gotuj aż sos zgęstnieje, przez około 15 minut.
- Pod koniec dodaj mleko, po czym dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku i podawaj z ulubionym makaronem posypane dużą ilością startego sera.
Przygotowanie TC:
- W misie TC wyposażonej w mieszadło umieść kilka łyżek oleju, cebulę i marchewkę, dopraw solą i pieprzem i uruchom program P1 Slow cook na 3 minuty.
- Następnie dodaj czosnek i mięso, dopraw oregano i uruchom program P1 Slow cook na 5 minut. Po tym czasie dodaj wino i ponownie uruchom program P1 Slow cook na 3 minuty lub aż wino w większości odparuje..
- Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego, pomidory z puszki i uruchom program P2 Slow cook na 20 minut, po czym dodaj mleko, dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku i podgrzej jeszcze przez minutę.
- Podawaj danie z ulubionym makaronem posypane dużą ilością startego sera.
Smacznego!
English version
Quick pasta bolognese
(4 servings)
Ingredients:
- 500 g ground meat
- 2 medium carrots, grated
- 1 onion, grated
- 1 can (400 g) chopped tomatoes
- 2 cloves of garlic, minced
- 1 large tbsp of tomato paste
- 3/4 cup of dry red wine
- 1 tsp of dried oregano
- 5 tablespoons of milk
- sugar, salt, pepper
- vegetable oil for frying
- cooked pasta for serving
- grated cheese for serving
Preparation:
- Heat a large pan over high heat with a few tbsp of oil, add onion and carrots, season with salt and pepper and cook for 2-3 minutes until softened.
- Add garlic, mix, season with oregano and cook for one minute. Stir in meat and cook for 5 minutes until it cooked.
- In the middle of the pan make a hole add a tablespoon of tomato concentrate, cook for a minute and mix with the the rest on the pan.
- Next add the wine, mix and cook until almost evaporates, then add chopped tomatoes and mix. Reduce the heat and cook until the sauce thickens, for about 15 minutes.
- At the end of cooking, add milk, then season with sugar, salt and pepper to taste and serve with your favorite pasta sprinkled with grated cheese.
Preparation TC:
- Add a few tablespoons of oil, onions and carrots to the bowl of TC witted with stirrer, season with salt and pepper and start the P1 Slow cook program for 3 minutes.
- Add garlic and meat, season with oregano and start the P1 Slow cook program for 5 minutes. Next add wine and start the P1 Slow cook program for 3 minutes until almost evaporates.
- Add a tablespoon of tomato paste, tomatoes and start P2 Slow cook program for 20 minutes, then add milk, season with sugar, salt and pepper to taste and cook for another minute.
- Serve with your favorite pasta sprinkled with grated cheese.
Enjoy!
Wiewióra says
pyszna propozycja 🙂 uwielbiamy makarony wszelkiej maści 🙂