Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami / Cranberry pear upside-down gingerbread

Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami / Cranberry pear upside-down gingerbread

by Dzi 1 Comment

Share the post "Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami / Cranberry pear upside-down gingerbread"

  • Facebook
  • Twitter

Przepyszne, słodkie i wilgotne ciasto korzenne z dużą ilością żurawiny i gruszki w karmelu. Niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, idealne na świąteczny stół. Polecam!

Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go odnaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.

ciasto1

Scroll down for recipe in English

Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami

(blaszka 24 cm)

Przygotowanie: 60 min

Składniki na karmelowy wierzch:

  • 70 g masła lub margaryny Palma, pokrojonej na kawałki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 3 duże gruszki, dojrzałe, obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych, pokrojonych wzdłuż na 0,5 cm plastry (lub cieńsze jeżeli dasz radę)

Składniki na ciasto:

  • 1/4 szklanki oleju Kujawskiego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka plus 2 łyżki mąki
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  2. Natłuść brzegi okrągłej blaszki do pieczenia o średnicy 24 cm, włóż do niej masło lub margarynę, posyp brązowym cukrem. Umieść na dużym ogniu i gotuj aż cukier się rozpuści a całość zacznie się karmelizować, przez około 10 minut. Zakręć blaszką od czasu do czasu aby karmel rumienił się równomiernie. Następnie wyłóż równomierną warstwą żurawinę a na niej ułóż gruszki. Odstaw na czas przygotowania ciasta.
  3. W celu przygotowania ciasta, zmiksuj na jednolitą masę olej, cukier, miód i jajko, po czym wmieszaj mleko. W oddzielnej misce wymieszaj przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon. Wmieszaj suche składniki do mokrych i wylej powstałe ciasto na gruszki.
  4. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez 30 – 35 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu odstaw na 10 minut po czym „odwróć” blaszkę na przygotowany talerz, tak by żurawina była na górze.
  5. Podawaj ciepłe, najlepiej z bitą śmietaną lub  lodami.

Smacznego!

*Rada: Jeżeli nie posiadasz blaszki, którą można podgrzewać na kuchence możesz wykorzystać zwykłą tortownicę. Wyłóż ją papierem do pieczenia, umieść w niej  masło lub margarynę wraz z cukrem i zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 10 minut.

ciasto2

English version

Cranberry pear upside-down gingerbread

(24 cm cake pan)

Ingredients for the topping:

  • 70 g butter or Palma margarine, cut into pieces
  • 1/2 cup brown sugar
  • 1/4 teaspoon salt
  • 2 cups fresh or frozen cranberries
  • 3 large, ripe,  peeled, cored and  sliced lengthwise 0,5 cm or thinner

Ingredients for the cake:

  • 1/4 cup Kujawski Oil
  • 1/2 cup sugar
  • 1/4 cup honey
  • 1 large egg
  • 1/2 cup milk
  • 1 cup plus 2 tablespoons flour
  • 3/4 teaspoon baking soda
  • 1/4 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon salt
  • 3/4 teaspoon powdered ginger
  • 1/2 teaspoon cinnamon

Preparation:

  1. Preheat  the oven and to 180 oC.
  2. Grease the sides of a 24 cm round cake pan with a bit of the butter, then place the rest of the butter or margarine pieces in the bottom of the pan. Sprinkle the brown sugar and the salt evenly over the butter, and place over high heat until melted and bubbly, about 10 minutes. Swirl the pan from time to time to brown caramel evenly. Dump in the cranberries, then carefully the pears over the cranberries. Set aside while you make the batter.
  3. In a large bowl of stand mixer, whisk together the oil, sugar, honey  and egg to combine nex whisk in the milk. In a separate medium bowl, sift together the flour, baking soda, baking powder, salt, powdered ginger and cinnamon. Whisk the dries into the wets until smooth. The batter will be runny. Pour the batter over the pears.
  4. Bake the cake until a toothpick inserted into the center comes out clean, 30 – 35 minutes.Set aside to rest for a ten minutes and invert a large plate over the cake. Carefully lift the pan off.
  5. Serve the cake warm or at room temperature.

Enjoy!

ciasto3

Share the post "Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami / Cranberry pear upside-down gingerbread"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, deser, gruszki, miód, piernik, święta, słodkości, żurawina

« Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami / Carp with horseradish mousse and roasted almonds
Świąteczne choinki bezowe / Christmas tree meringues »

Trackbacks

  1. Ciasto korzenne z gruszkami i sosem karmelowym / Gingrebread cake with pears and caramel sauce - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    17 listopada 2017 o 10:02

    […] lubisz takie korzenne słodkości, polecam także moje ciasto korzenne z gruszkami i daktylami, odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami lub piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem – wszystkie […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Marchewki glazurowane w miodzie Gordona Ramsaya

Jajka-zapiekane-z-grzybami-Baked-eggs-with-mushrooms

Jajka zapiekane z grzybami / Baked eggs with mushrooms

Lekki Kurczak Zagrodowy pieczony z warzywami i chorizo / Skinny chicken baked with vegetables and chorizo

Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta z pieczarkami / Creamed young cabbage with mushrooms

Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables

Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress