Share the post "Szybki kurczak w glazurze z masła orzechowego i pomarańczy / Easy peanut orange chicken"
Przedstawiam dziś niezwykle łatwy i szybki przepis na kurczaka w stylu tajskim. Najpierw obsmażony w aromatycznej mieszance przypraw, a następnie zapiekany w przepysznej glazurze z masła orzechowego, pomarańczy i chilli, a na koniec podany z prażonymi orzechami ziemnymi – rewelacja! Polecam wszystkim zapracowanym, a lubiącym dobrze i smacznie zjeść. Zapraszam:)
Scroll down for recipe in English
Szybki kurczak w glazurze z masła orzechowego i pomarańczy
(4-6 porcji)
Składniki na mieszankę przypraw:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
Składniki na sos z masła orzechowego:
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 1/2 szklanki dżemu pomarańczowego (lub innego jasnego)
- 2 łyżki keczupu
- 1/3 szklanki masła orzechowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 3-4 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka sosu chili, mniej lub więcej do smaku (np. tabasco)
- 1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej lub skrobii kukurydzianej
- posiekane i uprażone na suchej patelni orzeszki ziemne do podania
- posiekana dymka do podania
- 6 porcji mięsa z udek kurczaka (lub 4 piersi)
Przygotowanie:
- W średniej misce wymieszaj składniki sosu i odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
- W malej miseczce wymieszaj wszystkie składniki mieszanki przyprawowej i natrzyj nią dokładnie kawałki kurczaka.
- W żaroodpornej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę masła, włóż kurczaka i podsmaż przez 2-3 minuty z każdej strony lub do ładnego zarumienienia, po czym przełóż go na talerz.
- Do tej samej patelni wlej przygotowany sos, gotuj przez minutę zdrapując przysmażone drobinki z dna patelni. Następnie włóż kurczaka, dokładnie wymieszaj go z sosem, włóż do piekarnika i piecz przez 8- 12 minut, w zależności od grubości mięsa.
- Posyp kurczaka orzeszkami i dymką i podawaj.
Smacznego!
English version
Easy peanut orange chicken
(4-6 servings)
Ingredients for the rub:
- 1 tablespoon olive oil
- 1 teaspoon ground ginger
- 1 teaspoon garlic powder
- 1/2 teaspoon paprika
- 1/2 teaspoon ground cumin
- 1/2 teaspoon salt
- 1/4 teaspoon pepper
Ingredients for peanut orange sauce:
- 1/3 cup soy sauce
- 1/2 cup orange juice
- 1/2 cup orange marmalade
- 2 tablespoons ketchup
- 1/3 cup peanut butter
- 1 tablespoon rice vinegar
- 1 tablespoon fish sauce
- 3-4 tablespoons brown sugar
- 1 teaspoon hot chili sauce, more or less to taste
- 1 1/2 tablespoons cornstarch
- chopped roasted peanuts for serving
- green onions for serving
- 6 boneless, skinless chicken thighs (or 4 breasts)
Preparation:
- In a medium bowl, whisk together sauce ingredients. Set aside. Preheat oven to 200 oC.
- Mix rub ingredients together in a small bowl and rub all over chicken.
- Melt 1 tablespoon butter in a large oven proof skillet over medium high heat. Add chicken and sear 2-3 minutes per side or until browned and remove chicken to plate.
- Add sauce and simmer 1 minute, scraping sides of pan to deglaze. Add chicken back to skillet, and spoon some sauce over chicken. Bake 8- 12 minutes or until chicken is cooked through depending on thickness.
- Garnish with desired toppings and serve.
Enjoy!
norbert says
Wygląda apetycznie.
Dzi says
🙂
AeroMind says
Smacznie wygląda 🙂 w ogóle muszę Cię pochwalić za zdjęcia, bo każdy przepis co widzę na Twoim blogu, to wygląda tak przepysznie, że się nie mogę napatrzeć 😀
Dzi says
Dziękuję:)
SkiZakopane says
Ale apetyczne! Muste have tego tygodnia;) I zdjęcia ekstra!!!
Dzi says
dziękuję:)
ola says
Przeeeepyszne!!!
Super łatwy w wykonaniu i baaaaardzo smaczny <3
Dzi says
Cieszę się, że smakował:)
Anulcia says
Muszę to zrobić 🙂 Wygląda apetycznie.
Dzi says
Polecam!