Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Szybki kurczak w glazurze z masła orzechowego i pomarańczy / Easy peanut orange chicken

Szybki kurczak w glazurze z masła orzechowego i pomarańczy / Easy peanut orange chicken

by Dzi 10 komentarzy

Share the post "Szybki kurczak w glazurze z masła orzechowego i pomarańczy / Easy peanut orange chicken"

  • Facebook
  • Twitter

Przedstawiam dziś niezwykle łatwy i szybki przepis na kurczaka w stylu tajskim. Najpierw obsmażony w aromatycznej mieszance przypraw, a następnie zapiekany w przepysznej glazurze z masła orzechowego, pomarańczy i chilli, a na koniec podany z prażonymi orzechami ziemnymi – rewelacja! Polecam wszystkim zapracowanym, a lubiącym dobrze i smacznie zjeść. Zapraszam:)

Scroll down for recipe in English

Szybki kurczak w glazurze z masła orzechowego i pomarańczy / Easy peanut orange chicken

Szybki kurczak w glazurze z masła orzechowego i pomarańczy

(4-6 porcji)

Składniki na mieszankę przypraw:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu

Składniki na sos z masła orzechowego:

  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/2 szklanki dżemu pomarańczowego (lub innego jasnego)
  • 2 łyżki keczupu
  • 1/3 szklanki masła orzechowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 3-4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sosu chili, mniej lub więcej do smaku (np. tabasco)
  • 1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej lub skrobii kukurydzianej
  • posiekane i uprażone na suchej patelni orzeszki ziemne do podania
  • posiekana dymka do podania
  • 6 porcji mięsa z udek kurczaka (lub 4 piersi)

Przygotowanie:

  1. W średniej misce wymieszaj składniki sosu i odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
  2. W malej miseczce wymieszaj wszystkie składniki mieszanki przyprawowej i natrzyj nią dokładnie kawałki kurczaka.
  3. W żaroodpornej patelni rozgrzej na  średnim ogniu 1 łyżkę masła, włóż kurczaka i podsmaż przez 2-3 minuty z każdej strony lub do ładnego zarumienienia, po czym przełóż go na talerz.
  4. Do tej samej patelni wlej przygotowany sos, gotuj przez minutę zdrapując przysmażone drobinki z dna patelni. Następnie włóż kurczaka, dokładnie wymieszaj go z sosem, włóż do piekarnika i piecz przez 8- 12 minut, w zależności od grubości mięsa.
  5. Posyp kurczaka orzeszkami i dymką i podawaj.

Smacznego!

English version

Szybki kurczak w glazurze z masła orzechowego i pomarańczy / Easy peanut orange chicken

Easy peanut orange chicken

(4-6 servings)

Ingredients for the rub:

  • 1 tablespoon olive oil
  • 1 teaspoon ground ginger
  • 1 teaspoon garlic powder
  • 1/2 teaspoon paprika
  • 1/2 teaspoon ground cumin
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/4 teaspoon pepper

Ingredients for peanut orange sauce:

  • 1/3 cup soy sauce
  • 1/2 cup orange juice
  • 1/2 cup orange marmalade
  • 2 tablespoons ketchup
  • 1/3 cup peanut butter
  • 1 tablespoon rice vinegar
  • 1 tablespoon fish sauce
  • 3-4 tablespoons brown sugar
  • 1 teaspoon hot chili sauce, more or less to taste
  • 1 1/2 tablespoons cornstarch
  • chopped roasted peanuts for serving
  • green onions for serving
  • 6 boneless, skinless chicken thighs (or 4 breasts)

Preparation:

  1. In a medium bowl, whisk together sauce ingredients. Set aside. Preheat oven to 200 oC.
  2. Mix rub ingredients together in a small bowl and rub all over chicken.
  3. Melt 1 tablespoon butter in a large oven proof skillet over medium high heat. Add chicken and sear 2-3 minutes per side or until browned and remove chicken to plate.
  4. Add sauce and simmer 1 minute, scraping sides of pan to deglaze. Add chicken back to skillet, and spoon some sauce over chicken. Bake 8- 12 minutes or until chicken is cooked through depending on thickness.
  5. Garnish with desired toppings and serve.

Enjoy!

Szybki kurczak w glazurze z masła orzechowego i pomarańczy / Easy peanut orange chicken

Share the post "Szybki kurczak w glazurze z masła orzechowego i pomarańczy / Easy peanut orange chicken"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, kuchnia azjatycka, kurczak, masło orzechowe, mięso, obiad, orzechy, pomarańcze

« Test ekspresu Cafissimo Latte
Warsztaty kulinarne z kurczakiem kukurydzianym – relacja »

Comments

  1. norbert says

    17 listopada 2015 at 12:09

    Wygląda apetycznie.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 listopada 2015 at 12:20

      🙂

      Odpowiedz
  2. AeroMind says

    17 listopada 2015 at 12:41

    Smacznie wygląda 🙂 w ogóle muszę Cię pochwalić za zdjęcia, bo każdy przepis co widzę na Twoim blogu, to wygląda tak przepysznie, że się nie mogę napatrzeć 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 listopada 2015 at 13:21

      Dziękuję:)

      Odpowiedz
  3. SkiZakopane says

    20 listopada 2015 at 15:51

    Ale apetyczne! Muste have tego tygodnia;) I zdjęcia ekstra!!!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 listopada 2015 at 15:53

      dziękuję:)

      Odpowiedz
  4. ola says

    23 listopada 2015 at 23:44

    Przeeeepyszne!!!
    Super łatwy w wykonaniu i baaaaardzo smaczny <3

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 listopada 2015 at 09:29

      Cieszę się, że smakował:)

      Odpowiedz
  5. Anulcia says

    25 listopada 2015 at 14:34

    Muszę to zrobić 🙂 Wygląda apetycznie.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 listopada 2015 at 14:36

      Polecam!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Warsztaty kulinarne dla dzieci w MAKRO

Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables

Omlet z serem i tuńczykiem / Tuna melt omelets

Kurczak z warzywami z patelni / Skillet chicken with vegetables

Kurczak jerk Gordona Ramsaya (jerk chicken)

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress