Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem / Gingerbread lava cakes

Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem / Gingerbread lava cakes

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem / Gingerbread lava cakes"

  • Facebook
  • X

Idąc piernikowym smakiem dziś przedstawiam niemożliwie pyszną, wręcz uzależniającą wersja klasycznego lava cake z czekoladą. Pachnące świętami delikatne ciastko z płynnym wnętrzem z białej czekolady i korzennych przypraw, zachwyci wszystkich świątecznych gości. Przepyszne i łatwe do wykonania!

Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go odnaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.

lava1

 Scroll down for recipe in English

Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem

(8 ciastek)

czas przygotowania 40 min

Składniki:

  • 170 g białej czekolady , posiekanej
  • 110 g margaryny Palma, pokrojonej w  kostkę
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta startej skórki cytrynowej
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/8 łyżeczki mielonych goździków

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Bardzo dokładnie natłuść masłem lub margaryną 8 kokilek (9 cm).
  2. W miseczce wymieszaj mąkę, sól, cynamon, imbir i goździki.
  3. W małym rondelku, na małym ogniu rozpuść margarynę z białą czekoladą i dokładnie wymieszaj. W dużej misce wymieszaj miód, wanilię i skórkę z cytryny po czym dokładnie wmieszaj ciepłą białą czekoladę. Przy pomocy trzepaczki wmieszaj do powstałej masy żółtka (po 1 na raz).
  4. W misce miksera umieść białka i zacznij ubijać na dużej prędkości. Gdy zaczną się pienić, wsypuj powoli brązowy cukier  i ubij całość na sztywną pianę.
  5. Wmieszaj szpatułką połowę mąki do mieszanki z miodem i białą czekoladą, po czym delikatnie wmieszaj połowę białek. Następnie wmieszaj drugą połowę mąki i białek w tej samej kolejności. Masa ma być jednolita.
  6. Przelej masę do kokilek i włóż do piekarnika. Piecz przez 14-15 minut, obserwując od czasu do czasu aby nie przegapić momentu kiedy środek będzie jeszcze płynny. Zazwyczaj ciastko jest gotowe jak ok. 1,5 cm brzeg lekko wyrośnie i się zarumieni, a środek wciąż jest wklęsły.
  7. Wyjmij z piekarnik i odstaw na 5 minut. Podawaj w kokilkach lub delikatnie przełóż je na talerz uprzedni oddzielając brzegi ciastka od kokilki małym nożem. Podawaj natychmiast, jeszcze gorące.

Smacznego!

*Rada: Jeżeli nie przepadasz za ciastkami z płynnym środkiem, zostaw je w piekarniku na kilka minut dłużej, a otrzymasz przepyszne korzenne ciastko.

lava3

English version

Gingerbread lava cakes

(8 cakes)

Ingredients:

  • 170 g white chocolate, chopped
  • 110 g butter or margarine Palma
  • 1/4 cup brown sugar
  • 1/4 cup honey
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • pinch of grated lemon zest
  • 4 egg yolks
  • 4 egg whites
  • 3/4 cup flour
  • 1/4 teaspoon salt
  • 1 1/2 teaspoons ground cinnamon
  • 1 teaspoon ground ginger
  • 1/8 teaspoon ground cloves

Preparation:

  1. Preheat oven to 180°C. Generously grease 8 ramekins (9 cm) with butter or margarine.
  2. Combine the flour, salt, cinnamon, ginger and cloves in a bowl.
  3. In a small heavy saucepan, melt margarine and white chocolate over medium-low heat. In a separate bowl, combine honey, vanilla and lemon zest. Pour the warm butter mixture into the honey mixture and stir until combined. Using a whisk, add egg yolks to the molasses mixture one at a time until thoroughly combined.
  4. In a large bowl, beat the egg whites with an electric. When they become foamy, slowly add the brown sugar. Keep beating until the egg whites form stiff peaks.
  5. Add half of the flour to the molasses mixture. Fold half of the egg whites into the molasses mixture. Keep alternating flour and egg whites, gently folding, until combined.
  6. Pour mixture into ramekins. Cook for 14-15 minutes, checking often to make sure they do not overcook. They are done when they are puffed and the outer 1,5 cm edge is firm and golden. The center should still jiggle slightly. Allow to cool for 5 minutes. Serve in the ramekins, or run a knife around the edge and flip out onto serving plates. Serve immediately.

Enjoy!

lava4

Share the post "Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem / Gingerbread lava cakes"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciastko, cynamon, deser, imbir, miód, piernik, święta, słodkości

« Łatwy piernik z powidłami i test wagi firmy Sencor / Easy gingerbread with plum jam
Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami / Carp with horseradish mousse and roasted almonds »

Comments

  1. Michal says

    14 grudnia 2015 at 14:13

    Bardzo ciekawy przepis z tym płynnym wnętrzem może uda mi się namówić żonę by spróbowała to zrobic

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 grudnia 2015 at 14:18

      Trzymam kciuki:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Ciasto korzenne z gruszkami i sosem karmelowym / Gingrebread cake with pears and caramel sauce - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    20 listopada 2017 o 09:40

    […] polecam także moje ciasto korzenne z gruszkami i daktylami, odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami lub piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem – wszystkie […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Hot dogi z sosem serowym z chili i awokado / Green chile avocado hot dogs with cheese sauce

Tagliatelle z pieczarkami, pomidorami i gorgonzolą

Jajka na szpinaku zapiekane z parmezanem/Baked eggs with spinach and parmesan

Zapiekane-kanapki-z-paluszkami-rybnymi-i-mozzarella-Fish-sticks-and-mozzarella-toasts

Zapiekane kanapki z paluszkami rybnymi i mozzarellą / Fish sticks and mozzarella toasts

Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową / Chicken in Breadcrumbs With Tomato Salsa

Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową / Chicken in Breadcrumbs With Tomato Salsa

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress