Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Strogonow z wołowiną i grzybami / Beef and mushroom stroganoff

Strogonow z wołowiną i grzybami / Beef and mushroom stroganoff

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Strogonow z wołowiną i grzybami / Beef and mushroom stroganoff"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam niezwykle, szybkie, łatwe i przyjemne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny nawet w najbardziej zapracowanym tygodniu. Pyszna wołowina i grzyby w smakowitym sosie śmietanowym z koniakiem i podany z ulubionym makaronem zachwyci wszystkich. Uwielbiam takie proste a smaczne dania, nawet mój wybredny Luby poprosił o dokładkę bo stwierdził, że danie jest 10/10, a uwierzcie mi- to mój największy krytyk 🙂 Jeżeli lubisz tego typu dania polecam także mój strogonow z kurczakiem i strogonow z klopsikami – pycha!

Strogonow-z-wolowina-i-grzybami-Beef-and-mushroom-stroganoff

Scroll down for recipe in English

Strogonow z wołowiną i grzybami

(5-6 porcji)

Składniki:

  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 600 g steka wołowego, pokrojonego w cienkie paski
  • 400 g pieczarek (lub innych ulubionych grzybów), pokrojonych w plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 duże ząbki czosnku, pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki sosu Worcestershire (opcjonalnie)
  • 3 łyżki koniaku / brandy
  • 2 szklanki śmietanki 36 %
  • listki z kilku gałązek tymianku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Oprósz mięso solą i pieprzem. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, wlej olej i włóż mięso. Podsmaż do zarumienienia przez ok. 1-2 minuty z każdej strony, przełóż mięso na talerz i odstaw.
  2. Do tej samej patelni włóż cebulę i czosnek i podsmaż do zeszklenia przez 2-3 minuty. Dodaj grzyby, podsmaż aż lekko zmiękną i wlej koniak lub brandy.
  3. Gotuj, aż koniak prawie odparuje i wmieszaj koncentrat, ketchup i tymianek.
  4. Następnie włóż ponownie do patelni mięso, dodaj sos Worcestershire, dokładnie wymieszaj i podgrzewaj przez kolejne 1-2 minuty.
  5. Dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj przez 10-15 minut aż zgęstnieje do konsystencji sosu.
  6. Ponownie dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj z ulubionym makaronem.

Smacznego!

Strogonow-z-wolowina-i-grzybami-Beef-and-mushroom-stroganoff

English version

Beef and mushroom stroganoff

(5-6 servings)

Ingredients:

  • 3 tablespoons vegetable oil
  • 600 g sirloin steak, cut into thin, short strips
  • 400 g mushrooms, sliced
  • 1 onion, chopped
  • 2 large cloves garlic, diced
  • 3 tablespoons tomato paste
  • 3 tablespoons ketchup
  • 3 tablespoons Worcestershire sauce (optional)
  • 3 tablespoons cognac / brandy
  • 2 cups double cream
  • leaves form a few sprigs of thyme
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Lightly season the meat with salt and pepper. Heat a large pan over medium heat, add oil and meat and cook until browned, for 1-2 minutes per side. Transfer on the plate and set aside.
  2. Transfer the browned meat into a bowl and reserve.
  3. Next add the onion and garlic to the pan and cook for a 2-3 minutes until translucent. Add mushrooms, cook until lightly softened and add cognac.
  4. Cook until coganc almost evaporates and add tomato paste, ketchup and thyme and stir to distribute.
  5. Then add the browned meat, the Worcestershire sauce, stir to coat evenly and cook for 1-2 minutes.
  6. Add double cream, season with salt and pepper to taste. and cook for an additional 10-15 minutes until slightly reduce and thicken.
  7. Season if necessary and serve with pasta.

Enjoy!

Strogonow-z-wolowina-i-grzybami-Beef-and-mushroom-stroganoff

Share the post "Strogonow z wołowiną i grzybami / Beef and mushroom stroganoff"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: grzyby, makaron, mięso, obiad, wołowina, zioła

« Ziemniaki smażone z grzybami / Potato mushroom hash
Ciasto korzenne z gruszkami i sosem karmelowym / Gingrebread cake with pears and caramel sauce »

Comments

  1. Maciej says

    28 listopada 2017 at 22:34

    Super przepisy 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Strogonow z wołowiną i grzybami / Beef and mushroom stroganoff | FlyB Kulinaria pisze:
    15 listopada 2017 o 11:52

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Makaron ze szpinakiem i serem z niebieską pleśnią / Pasta with spinach and blue cheese

Piersi kurczaka zapiekane z bakłażanem, cukinią i pomidorami / Baked chicken with aubergine, courgette and tomatoes

Żeberka pieczone z grzybami i papryką

Żeberka pieczone z grzybami i papryką / Baked ribs with mushrooms and bell pepper

Cytrynowe scones z jagodami (szybkie bułeczki śniadaniowe)

Zupa z pieczonej dyni z drobiowymi pulpecikami / Roasted pumpkin soup with chicken meatballs

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress