Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami / Meat and mushroom potato bake

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami / Meat and mushroom potato bake

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami / Meat and mushroom potato bake"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam świetny pomysł na sycący obiad. Pyszna zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami, zapieczona z serem i mlekiem z pewnością zaspokojoną głód całej rodziny 🙂 Robi się ją szybko i przyjemnie, a całą robotę wykonuje za nas piekarnik. Lubie zapiekanki bo łączą w sobie wszystkie elementy obiadu, więc automatycznie mamy więcej czasu dla siebie. Jeżeli jesteś fanem zapiekanek polecam także moją zapiekankę makaronową z kurczakiem, szpinakiem i grzybami, makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem, czy zapiekankę makaronową z tuńczykiem. Polecam!

Zapiekanka-ziemniaczana-z-miesem-i-grzybami-Meat-and-mushroom-potato-bake

Scroll down for recipe in English

 

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 450 g mięsa mielonego
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 100 g grzybów, pokrojonych w ćwiartki lub kostkę
  • 2 pomidory, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki słodkiego czerwonego wina
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1/2 szklanki sera żółtego startego na tarce
  • 2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w bardzo cienkie plasterki
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła, rozpuszczona i chłodzona
  • posiekana natka pietruszki do podania (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  2. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wlej olej, włóż cebulę i smaż przez 3 minuty do zeszklenia. Dodaj mięso i czosnek, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem, rozdrobnij mięso drewnianą łyżką i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez około 5 minut.
  3. Dodaj grzyby i pomidory, wymieszaj i podsmaż jeszcze przez 2-3 minuty.
  4. Dodaj wino, wymieszaj i gotuj aż jego połowa odparuje, po czym posyp całość mąką, dokładnie wymieszaj i smaż przez 2 minuty. Dodaj bulion i gotuj aż płyn zgęstnieje do konsystencji sosu. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
  5. Przełóż mięso do średniej wielkości natłuszczonego naczynia do zapiekania i posyp startym serem.
  6. W małej misce wymieszaj mleko i masło.
  7. Ułóż ziemniaki na wierzchu i polej całość mlekiem z masłem. Włóż do piekarnika i piecz przez około 20 minut lub do ładnego zarumienienia i miękkości ziemniaków.
  8. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut, po czym posyp pietruszką i podawaj.

Smacznego!

Zapiekanka-ziemniaczana-z-miesem-i-grzybami-Meat-and-mushroom-potato-bake

English version

Meat and mushroom potato bake

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 450  g ground meat
  • 1 onion, chopped
  • 2 garlic cloves, minced
  • 1 tbsp vegetable oil
  • 100 g mushrooms, quartered
  • 2 tomatoes, chopped
  • 2 tbsp flour
  • 1/2 cup sweet red wine
  • 1/2 cup vegetable or chicken stock
  • 1/2 cup melting cheese shredded
  • 2 large potatoes, peeled and thinly sliced
  • 2/3 cup milk
  • 1 tbsp butter, melted and cooled
  • parsley for garnish chopped
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC.
  2. Heat a large pan over medium high heat add the oil and cook the onion for 3 minutes. Add the ground meat and garlic, season with salt and pepper, break up the ground beef with a spoon and cook for about 5 minutes.
  3. Add mushrooms and tomatoes, and cook for 2-3 more minutes.
  4. Add the wine and reduce to half. Sprinkle the flour on top of meat and stir and cook for 2 minutes and then add stock. Cook until sauce thicken.
  5. Transfer meat mixture into a greased medium casserole dish and sprinkle the  cheese on top.
  6. In a small bowl whisk together the milk and butter.
  7. Arrange the potatoes on top of cheese and meat and evenly pour the milk mixture over all. Bake for 20 minutes uncovered or until top is golden brown and potatoes are soft.
  8. Allow to rest 10 minutes , top with parsley for garnish and serve.

Enjoy!

Zapiekanka-ziemniaczana-z-miesem-i-grzybami-Meat-and-mushroom-potato-bake

Share the post "Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami / Meat and mushroom potato bake"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: czerwone wino, grzyby, mięso, mięso mielone, obiad, pomidor, ser, wino, zapiekanka, ziemniaki

« Ciasto korzenne z gruszkami i sosem karmelowym / Gingrebread cake with pears and caramel sauce
Maryensztadt craft beer & food »

Comments

  1. Pierogarka.pl says

    21 listopada 2017 at 12:52

    Wygląda przepysznie! Czy możesz zdradzić jakie grzyby dodałaś i czy przy takim czasie pieczenia można dodać dowolne? 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 listopada 2017 at 13:02

      Tutaj dodałam akurat mix grzybów leśnych i pieczarek. Spokojnie można dawać takie jakie ma się na stanie:)

      Odpowiedz
  2. Franek says

    25 listopada 2017 at 21:09

    a jakie mięso mielone dałaś, ja ostatnio stałem się fanem mięsa mielonego wołowego 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 listopada 2017 at 22:13

      Tutaj akurat dałam wołowo-wieprzowe 😉

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami / Meat and mushroom potato bake | FlyB Kulinaria pisze:
    20 listopada 2017 o 11:50

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kaczka pieczona po pekińsku

Nadziewane piersi kurczaka w sosie z koniakiem / Stuffed chicken breasts with cognac sauce

Ziemniaki z patelni z fasolką szparagową / Pan fried potatoes with green beans

Ziemniaki z patelni z fasolką szparagową / Pan fried potatoes with green beans

Włoska crostata z truskawkami

Dania Nigelli Lawson i Jamiego Olivera mniej zdrowe od gotowców z supermarketu?

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress