Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Bakłażan zapiekany w śmietance z tymiankiem / Baked aubergines with thyme and cream

Bakłażan zapiekany w śmietance z tymiankiem / Baked aubergines with thyme and cream

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Bakłażan zapiekany w śmietance z tymiankiem / Baked aubergines with thyme and cream"

  • Facebook
  • Twitter

Czasami zapominamy jak ważne są dodatki do dań głównych. Całkowicie odmieniają ich charakter, a tak na prawdę kawałek mięsa czy ryby sam może stać się dodatkiem 🙂 Tak dokładnie jest w przypadku bakłażana z karmelizowaną cebulką zapieczonego ze śmietanką pod parmezanem. Danie to jest bardzo łatwe w przygotowaniu, wymaga niewielu składników, które zazwyczaj znajdziemy w każdej kuchni, a efekt – nieziemski! Przepis znalazłam w jednej z moich ulubionych książek Nigela Slatera „Tender” Vol. I. Polecam!

baklazan1

Scroll down for recipe in English

Bakłażan zapiekany w śmietance z tymiankiem

(4 porcje jako dodatek do dania głównego)

Składniki:

  • 1 duży lub 2 średnie bakłażany, pokrojone wzdłuż na 0,5 cm plasterki
  • 1 średniej wielkości cebula, obrana, przekrojona na pół i pokrojona na cienkie plasterki
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki
  • kilka ładnych gałązek tymianku
  • 400 ml śmietanki 36 %
  • kilka łyżek startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Posól plasterki bakłażana z każdej strony, włóż je do durszlaka i odstaw do zlewu na około 30 minut. Następnie opłucz je pod bieżącą wodą i osusz papierowymi ręcznikami.
  2. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę, włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia. Dodaj czosnek, podsmaż jeszcze przez chwilę po czym przełóż do naczynia do zapiekania.
  3. Wlej trochę oliwy do tej samej patelni i włóż plasterki bakłażana. Gdy zaczną się rumienić, odwróć je na drugą stronę (smaż partiami). Po usmażeniu wyłóż je na ręczniki papierowe aby odsączyć jak najwięcej tłuszczu.
  4. Ułóż warstwami plastry bakłażana w naczyniu z cebulką, każdą posól, popieprz i ułóż po kilka gałązek tymianku. Zalej śmietanką, posyp parmezanem i piecz w temperaturze 180 oC przez 40-45 minut, do ładnego zarumienienia.

Smacznego!

baklazan2

English version

Baked aubergines with thyme and cream

(4 servings as side dish)

Ingredients:

  • 1 large or 2 medium aubergines, sliced into 0,5 cm long sliced
  • 1 medium-sized onion, halved and thinly sliced
  • olive oil
  • 2 juicy cloves of garlic,, sliced
  • thyme – a few bushy sprigs
  • 400 ml double cream
  • couple spoonfuls of grated Parmesan

Preparation:

  1. Put the aubergine slices in a colander and sprinkle them with salt, leaving them in the sink for about 30 minutes until they have become a it floppy, then rinse and pat dry.
  2. Next cook sliced onion in a little olive oil over a medium heat till it has softened, but stop before it colours. Add garlic as the onion cooks. Lift out the onion and garlic into a shallow baking dish.
  3. Put more olive oil into the pan and add aubergine. As each slice starts to colour, turn it over, then when all are golden drain them thoroughly on kitchen towelroll (essential if there is not to be too much oil in the finished dish).
  4. Lay the aubergine in the baking dish on top of the onions, scattering salt, black pepper and thyme as you go. Pour the cream over the aubergines, scatter over grated Parmesan and bake at 180 oC for 40-45 minutes until bubbling and lightly browned here and there.

Enjoy!

baklazan

Share the post "Bakłażan zapiekany w śmietance z tymiankiem / Baked aubergines with thyme and cream"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: bakłażan, dodatek do dania głównego, Nigel Slater, oberżyna, parmezan, ser, zioła

« Churros z sosem czekoladowo-kawowym /Churros with chocolate coffee dipping sauce
Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą / Salmon baked with spinach and mozzarella »

Comments

  1. karmel-itka says

    26 stycznia 2015 at 11:54

    bardzo lubię bakłażana, to chyba moje ulubione warzywo, zaraz po cebuli.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 stycznia 2015 at 13:17

      🙂

      Odpowiedz
  2. Karolina says

    26 stycznia 2015 at 12:51

    Nie wiem czy jestem w stanie przekonać się do bakłażana, mimo sparzania skórki nigdy nie pozbywa się gorzkiego posmaku.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 stycznia 2015 at 13:09

      Właśnie ten proces z posoleniem i pozostawieniem w cedzaku powoduje pozbycie się tej goryczki.

      Odpowiedz
  3. Oryginalny smak says

    26 stycznia 2015 at 15:34

    Pyszności 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 stycznia 2015 at 18:23

      Zaskakująco smaczny:)

      Odpowiedz
  4. Michał says

    27 stycznia 2015 at 14:27

    Nigdy w życiu nie jadłem bakłażana i tak sobie myślę, czy czasami nie spróbować tej potrawy. Tak się zastanawiam, czy nie zaryzykować w końcu. W sumie to kumpel mi kiedyś nagadał, że to nie za smaczne jest, a wy co, o tym sądzicie warto się poświęcić i spróbować w końcu?.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 stycznia 2015 at 14:33

      A polecam sprawdzić samemu 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Halibut zapiekany pod kołderką z pora i bazylii

Zupa z dynią i chorizo / Pumpkin and chorizo soup

Zupa z dynią i chorizo / Pumpkin and chorizo soup

Polędwiczka wieprzowa w sosie z cydru i sera pleśniowego

Tortilla z kurczakiem, pieczarkami i dużą ilością sera

boczniaki bbq

Boczniaki w sosie BBQ / BBQ oyster mushrooms

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress