Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Zupa z botwinką i kalafiorem / Young beet and cauliflower soup

Zupa z botwinką i kalafiorem / Young beet and cauliflower soup

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Zupa z botwinką i kalafiorem / Young beet and cauliflower soup"

  • Facebook
  • Twitter

W końcu doczekałam się i udało mi się kupić pierwszą w tym roku piękną i dorodną botwinkę;) Więc wiadomo, na pierwszy ogień postanowiłam przygotować moją ukochaną zupę botwinkową. W lodówce miałam jeszcze pięknego kalafiora, postanowiłam więc dodać go do zupy i zobaczyć jak to się wszystko będzie komponowało. Zupa wyszła zacna 😉 Polecam też także moje inne pomysły na botwinkę, z boczniakami, ze szparagami, z cukinią lub klasyczną zabielaną – wszystkie przepyszne. Zapraszam!

Zupa-z-botwinka-i-kalafiorem-Young-beet-and-cauliflower-soup

Scroll down for recipe in English

Zupa z botwinką i kalafiorem

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki, umyte, buraczki i łodygi pokrojone w słupki, listki posiekane
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 5-6 młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych w kostkę
  • 1 mały lub 1/2 większego kalafiora, podzielonego na różyczki
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • sól, pieprz, cukier i ocet jabłkowy lub sok z cytryny do smaku ziele angielskie listek laurowy

Przygotowanie klasyczne:

  1. Rozgrzej większy rondel z łyżką oleju na średnim ogniu, włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia.
  2. Wlej bulion, włóż marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, buraczki i łodyżki botwinki. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut, następnie dodaj kalafior i gotuj kolejne 15 aż ziemniaki będą prawie miękkie.
  3. Następnie dodaj listki botwinki i gotuj kolejne 10 minut.
  4. Wlej śmietankę i dopraw zupę do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem jabłkowym. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty i podawaj.

Przygotowanie (TC):

  1. Do misy TC wyposażonej w mieszadło włóż cebulę, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, buraczki i łodyżki botwinki i uruchom program P1 slow cook  na 5 minut, następnie wlej bulion, uruchom program P2 slow cook  na 15-20 min.
  2. Po sygnale dodaj liście botwinki i kalafior i ponownie włącz P2 slow cook na 15 minut.
  3. Następnie dodaj śmietankę, dopraw solą, pieprzem, cukrem i octem do smaku i ponownie ustaw P2 slow cook na 3 minuty. Po sygnale podawaj!

Smacznego!

Zupa-z-botwinka-i-kalafiorem-Young-beet-and-cauliflower-soup

English version

Young beet and cauliflower soup

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 2 bunches of young beets, washed, beetroot and stalks cut in sticks, leaves chopped
  • 1 carrot, peeled and diced
  • 1 parsnip, peeled and diced
  • 5-6 young potatoes, scrubbed and diced
  • 1 small or 1/2 medium cauliflower, cut into florets
  • 1/2 onion, diced
  • 5 cups chicken or vegetable stock
  • 1/2 cup double cream
  • salt, pepper, sugar and apple cider vinegar or lemon juice to taste

Preparation:

  1. Heat medium pan with tablespoon of oil over medium heat, add onion and cook until lightly browned.
  2. Add the stock, carrots, parsley, potatoes, beetroot with stems to large pot. Bring to the boil and cook for 10 minutes, next add cauliflower and cook for 15 or until the potatoes are almost soft.
  3. Add young beet leaves and cook for another 10 minutes.
  4. Next add double cream and season with salt, pepper, sugar and apple cider vinegar to taste. Cook for 2-3 minutes and serve!

Preparation (TC):

  1. Add onion and tbs of oil to the bowl of TC fitted with stirrer and launch Slow Cook P1 program for 5 minutes. Add the stock, carrot, parsley, potatoes, beetroot with stems and launch the P2 slow cook program for 15-20 min.
  2. After the beep add young beet leaves and cauliflower and launch P2 slow cook for 15 minutes.
  3. Next add double cream, season with salt, pepper, sugar and vinegar to taste and launch P2 slow cook for 3 minutes and serve!

Enjoy!

Zupa-z-botwinka-i-kalafiorem-Young-beet-and-cauliflower-soup

Share the post "Zupa z botwinką i kalafiorem / Young beet and cauliflower soup"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Tefal Companion, Zupy Tagged With: botwinka, kalafior, obiad, Tefal Companion, zupa

« Młoda kapusta zapiekana w śmietanie / Creamy young cabbage bake
Rabarbar pod migdałową kruszonką / Rhubarb almond crumble »

Comments

  1. Piotrek says

    4 września 2020 at 11:56

    Podobną zupę robiła moja mama. Różniła się tylko tym, że zamiast botwinki dawała wiórki buraka 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Zupa z botwinką i kalafiorem / Young beet and cauliflower soup | FlyB Kulinaria pisze:
    9 maja 2019 o 00:07

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Warsztaty z Frisco i Przemkiem Błaszczykiem – relacja

Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberry and rhubarb baked with almond oat crumble

Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberries and rhubarb baked with almond oat crumble

Młoda kapusta w pomidorach

Surowka-z-mlodej-kapusty-Young-cabbage-salad

Surówka z młodej kapusty / Young cabbage salad

Klasyczny kurczak z patelni z warzywami / Chicken hash

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress