Znudziły się już Wam grillowe karkówki i kiełbaski? Może spróbujcie tego pysznego, soczystego łososia w słodkiej glazurze z dodatkiem miodu. Jest ultra szybki w przygotowaniu, wystarczy zamarynować go godzinę wcześniej i już można wrzucać go na ruszt. Jeżeli chcesz go zrobić w domu to też nic trudnego, wystarczy użyć funkcji grilla w piekarniku;) Jeżeli lubisz łososia w postaci grillowanej, zajrzyj także do mojego przepis na grillowanego łososia ze szparagami, mojego ulubionego w glazurze miodowo-musztarowej, lub grillowanego w miodzie i paście miso. Wszystkie przepyszne!
Scroll down for recipe in English
Łosoś w miodowej glazurze
(4 porcje)
Składniki:
- 4 filety z łososia po 150 g każdy
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- miód do skropienia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj brązowy cukier, oliwę z oliwek, sos sojowy, czosnek, sok z cytryny, i po szczypcie soli i pieprzu do smaku.
- Włóż do marynaty łososia i umieść w lodówce na 1-2 godziny, obróć filety kilka razy żeby się równomiernie zamarynowały.
- Wersja grilla: Ułóż łososia skórą do dołu na rozgrzanym grillu i grilluj przez około 12 minut smarując od czasu marynatą. Możesz go przewracać co jakiś czas.
- Wersja na piekarnik: Rozgrzej piekarnik do 250 oC, włącz tryb grilla i grilluj łososia przez 12 minut, od czasu do czasu smarując pozostałą marynatą.
- Skrop jeszcze gorącego łososia miodem, posyp szczypiorkiem i podawaj.
Smacznego!
English version
Honey glazed salmon
(4 servings)
Ingredients:
- 4 salmon fillets, 150 g each
- 1/4 cup brown sugar
- 1/4 cup olive oil
- 1/4 cup soy sauce
- 1 garlic clove, minced
- 2-3 tablespoons lemon juice
- honey to glaze
- salt and pepper to taste
Preparation:
- In a mixing bowl whisk brown sugar, olive oil, soy sauce, garlic, lemon juice, salt and pepper to taste.
- Add salmon fillets and marinate it in the fridge for 1 – 2 hours, turning salmon few times while marinating.
- Grill version: Grill salmon fillets on medium high heat about 12 minutes basting with marinade from time to time.
- Oven version: Preheat the oven to 250 oC, turn on grill mode and grill salmon for 12 minutes, basting with marinade from time to time.
- Remove salmon from the grill or oven and drizzle some honey garnish with chopped green onion and serve!
Enjoy!
Piotr Kaczmarczyk says
Wygląda przepysznie! Uwielbiam łososia 😉
jacus_1988 says
Fajny przepis, ale zastąpiłbym łososia inną rybą, nie należy do najzdrowszych
Andrzej Górski says
To zdjęcie mnie zabija, łosoś wygląda wybornie:)
Dzi says
I tak też smakuje 😉