Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Łosoś w miodowej glazurze / Honey glazed salmon

Łosoś w miodowej glazurze / Honey glazed salmon

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Łosoś w miodowej glazurze / Honey glazed salmon"

  • Facebook
  • Twitter

Znudziły się już Wam grillowe karkówki i kiełbaski? Może spróbujcie tego pysznego, soczystego łososia w słodkiej glazurze z dodatkiem miodu. Jest ultra szybki w przygotowaniu, wystarczy zamarynować go godzinę wcześniej i już można wrzucać go na ruszt. Jeżeli chcesz go zrobić w domu to też nic trudnego, wystarczy użyć funkcji grilla w piekarniku;) Jeżeli lubisz łososia w postaci grillowanej, zajrzyj także do mojego przepis na grillowanego łososia ze szparagami, mojego ulubionego w glazurze miodowo-musztarowej, lub grillowanego w miodzie i paście miso. Wszystkie przepyszne!

Losos-w-miodowej-glazurze-Honey-glazed-salmon

Scroll down for recipe in English

Łosoś w miodowej glazurze

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 filety z łososia po 150 g każdy
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • miód do skropienia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj brązowy cukier, oliwę z oliwek, sos sojowy, czosnek, sok z cytryny, i po szczypcie soli i pieprzu do smaku.
  2. Włóż do marynaty łososia i umieść w lodówce na 1-2 godziny, obróć filety kilka razy żeby się równomiernie zamarynowały.
  3. Wersja grilla: Ułóż łososia skórą do dołu na rozgrzanym grillu i grilluj przez około 12 minut smarując od czasu marynatą. Możesz go przewracać co jakiś czas.
  4. Wersja na piekarnik: Rozgrzej piekarnik do 250 oC, włącz tryb grilla i grilluj łososia przez 12 minut, od czasu do czasu smarując pozostałą marynatą.
  5. Skrop jeszcze gorącego łososia miodem, posyp szczypiorkiem i podawaj.

Smacznego!

Losos-w-miodowej-glazurze-Honey-glazed-salmon

English version

Honey glazed salmon

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 salmon fillets,  150 g each
  • 1/4 cup brown sugar
  • 1/4 cup olive oil
  • 1/4 cup soy sauce
  • 1 garlic clove, minced
  • 2-3 tablespoons lemon juice
  • honey to glaze
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. In a mixing bowl whisk brown sugar, olive oil, soy sauce, garlic, lemon juice, salt and pepper to taste.
  2. Add salmon fillets and marinate it in the fridge for 1 – 2 hours, turning salmon few times while marinating.
  3. Grill version: Grill salmon fillets on medium high heat about 12 minutes basting with marinade from time to time.
  4. Oven version: Preheat the oven to 250 oC, turn on grill mode and grill salmon for 12 minutes, basting with marinade from time to time.
  5. Remove salmon from the grill or oven and drizzle some honey garnish with chopped green onion and serve!

Enjoy!

Losos-w-miodowej-glazurze-Honey-glazed-salmon

Share the post "Łosoś w miodowej glazurze / Honey glazed salmon"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: grill, miód, obiad, ryby, łosoś

« Tajska zupa z łososiem / Thai salmon soup
Botwinka z boczniakami / Young beet soup with oyster mushrooms »

Comments

  1. Piotr Kaczmarczyk says

    4 maja 2018 at 13:34

    Wygląda przepysznie! Uwielbiam łososia 😉

    Odpowiedz
  2. jacus_1988 says

    7 maja 2018 at 12:07

    Fajny przepis, ale zastąpiłbym łososia inną rybą, nie należy do najzdrowszych

    Odpowiedz
  3. Andrzej Górski says

    14 maja 2018 at 14:30

    To zdjęcie mnie zabija, łosoś wygląda wybornie:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 maja 2018 at 14:45

      I tak też smakuje 😉

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Łosoś w miodowej glazurze / Honey glazed salmon | FlyB Kulinaria pisze:
    4 maja 2018 o 12:14

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Łosoś w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami / Creamy salmon with sun-dried tomatoes - Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda pisze:
    14 listopada 2018 o 10:33

    […] obiad w każdy dzień tygodnia! Jeżeli jesteś fanem łososia, polecam także z sosem z mango, w miodowej glazurze czy zupę z łososiem i szpinakiem – wszystkie obłędne!  Zapraszam po […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Wielkanocne pyszności 2018

Grillowana polędwiczka z wietnamskim sosem karmelowym Billa Grangera

Zupa-kokosowa-z-cukinia-i-grzybami-Coconut-zucchini-and-mushroom-soup

Zupa kokosowa z cukinią i grzybami / Coconut zucchini and mushroom soup

Schabowe-z-serem-i-pieczarkami-Cheesy-breaded-pork-chops-with-mushrooms

Schabowe z serem i pieczarkami / Cheesy breaded pork chops with mushrooms

Leczo-z-cukinia-chorizo-i-wolowina-Beef-chorizo-and-zucchini-stew

Leczo z cukinią, chorizo i wołowiną / Beef, chorizo and zucchini stew

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress