Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Potrójnie imbirowe scones owsiane z żurawiną

Potrójnie imbirowe scones owsiane z żurawiną

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Potrójnie imbirowe scones owsiane z żurawiną"

  • Facebook
  • Twitter

Te scones są jednymi z najlepszych jakie do tej pory zrobiłam. Tak naprawdę można je swobodnie przygotować nie tylko na śniadanie i jeść beż żadnych dodatków. W składzie tych „bułeczek” znajdują się 3 rodzaje imbiru:świeży,mielony i kandyzowany, oraz idealnie komponująca się suszona żurawina i błyskawiczne płatki owsiane. Poza tym,są dziecinnie łatwe i szybkie w przygotowaniu więc można przygotować je sobie rano bezpośrednio przed śniadaniem i delektować się jeszcze cieplutkimi. Polecam!

Czas przygotowania ok. 15-20 min, Czas pieczenia 12-14 minut

 

Potrójnie imbirowe scones owsiane z żurawiną

(6 sztuk)

Składniki:

  • 1 1/3 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 6 łyżek niesolonego masła,pokrojonego w małe kawałki
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szklanka suszonej żurawiny,posiekanej
  • 1/4 szklanki posiekanego imbiru kandyzowanego np. z tego przepisu lub gotowego ze sklepu
  • 3 łyżki mleka (lub odrobinę więcej jeżeli będzie to konieczne)
  • 2 łyżki świeżego imbiru,startego na drobnej tarce
  • mleko do posmarowania

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 oC.
  2. Najlepiej w pojemniku blendera (jeśli posiadasz nakładkę do ciast) lub w misce miksera wymieszaj mąkę,cukier,proszek do pieczenia,sodę,mielony cynamon i sól.
  3. Dodaj zimne pokrojone masło i mieszaj do momentu uzyskania ziarnistej konsystencji i włóż miskę do lodówki na czas wykonywania kolejnych kroków.
  4. Wymieszaj ze sobą płatki owsiane,żurawinę i kandyzowany imbir. W innej miseczce wymieszaj mleko ze świeżym imbirem.
  5. Wyjmij miskę z mąką z lodówki i wmieszaj mieszankę owsianą, następnie wlej mleko z imbirem i miksuj do uzyskania konsystecji ciasta. Jeżeli będzie zbyt suche dolej trochę mleka.
  6. Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i rękami uformuj z niego dysk o grubości około 1.5 cm. Potnij go ostrym nożem na 6 części jak pizzę i wyłóż sconesy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj je mlekiem.
  7. Piecz 12-14 minut, lub do zbrązowienia.
Smacznego!

Share the post "Potrójnie imbirowe scones owsiane z żurawiną"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie, Słodkości Tagged With: bułki, deser, imbir, kandyzowany imbir, płatki owsiane, scones, śniadanie, słodkości, wypieki, żurawina

« Miodowy kurczak po wietnamsku z groszkiem cukrowym
Szwedzkie ziemniaki Hasselback z parmezanem i cheddarem »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kremowa zupa ziemniaczano-serowa / Creamy potato and cheese soup

Kremowa zupa ziemniaczano-serowa / Creamy potato and cheese soup

Wiosenne curry z kurczakiem ze szparagami/ Spring chicken curry

Free Delikatesy Ekologiczne i wiosenne curry z kurczakiem / Spring chicken curry

Ciasteczka-maslane-z-czekolada-Butter-cookies-with-chocolate

Ciasteczka maślane z czekoladą / Butter cookies with chocolate

Udka-gesie-duszone-w-karmelu--Goose-legs-braised-with-caramel-sauce

Udka gęsie duszone w karmelu / Goose legs braised with caramel sauce

Kurczak duszony w cydrze z karmelizowanymi jabłkami / Chicken braised in cider with caramelised apples

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress