Te scones są jednymi z najlepszych jakie do tej pory zrobiłam. Tak naprawdę można je swobodnie przygotować nie tylko na śniadanie i jeść beż żadnych dodatków. W składzie tych „bułeczek” znajdują się 3 rodzaje imbiru:świeży,mielony i kandyzowany, oraz idealnie komponująca się suszona żurawina i błyskawiczne płatki owsiane. Poza tym,są dziecinnie łatwe i szybkie w przygotowaniu więc można przygotować je sobie rano bezpośrednio przed śniadaniem i delektować się jeszcze cieplutkimi. Polecam!
Czas przygotowania ok. 15-20 min, Czas pieczenia 12-14 minut
Potrójnie imbirowe scones owsiane z żurawiną
(6 sztuk)
Składniki:
- 1 1/3 szklanki mąki uniwersalnej
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 6 łyżek niesolonego masła,pokrojonego w małe kawałki
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka suszonej żurawiny,posiekanej
- 1/4 szklanki posiekanego imbiru kandyzowanego np. z tego przepisu lub gotowego ze sklepu
- 3 łyżki mleka (lub odrobinę więcej jeżeli będzie to konieczne)
- 2 łyżki świeżego imbiru,startego na drobnej tarce
- mleko do posmarowania
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 oC.
- Najlepiej w pojemniku blendera (jeśli posiadasz nakładkę do ciast) lub w misce miksera wymieszaj mąkę,cukier,proszek do pieczenia,sodę,mielony cynamon i sól.
- Dodaj zimne pokrojone masło i mieszaj do momentu uzyskania ziarnistej konsystencji i włóż miskę do lodówki na czas wykonywania kolejnych kroków.
- Wymieszaj ze sobą płatki owsiane,żurawinę i kandyzowany imbir. W innej miseczce wymieszaj mleko ze świeżym imbirem.
- Wyjmij miskę z mąką z lodówki i wmieszaj mieszankę owsianą, następnie wlej mleko z imbirem i miksuj do uzyskania konsystecji ciasta. Jeżeli będzie zbyt suche dolej trochę mleka.
- Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i rękami uformuj z niego dysk o grubości około 1.5 cm. Potnij go ostrym nożem na 6 części jak pizzę i wyłóż sconesy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj je mlekiem.
- Piecz 12-14 minut, lub do zbrązowienia.
Dodaj komentarz