Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Botwinka ze szparagami / Young beet soup with asparagus

Botwinka ze szparagami / Young beet soup with asparagus

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Botwinka ze szparagami / Young beet soup with asparagus"

  • Facebook
  • Twitter

Uwielbiam botwinkę! Jest to moja ulubiona zupa od zawsze. Jak tylko botwinka pojawia się w sklepach lub na straganach nie mogę się jej oprzeć. Kupiłam dwa pęczki i postanowiłam wykorzystać ją do mojej ulubionej zupy, a że miałam w lodówce jeszcze szparagi to stwierdziłam, że też je wrzucę. Zupa wyszła przepyszna! Delikatna botwinka, szparagi i młode ziemniaki, zabielona śmietanką – co mogło pójść nie tak? Jadłam ją cały weekend i nie mogłam przestać.

Botwinka-ze -zparagami-Young-beet-soup-with-asparagus

A w związku z tym, że testuję cały czas Tefal Cuisine Companion postanowiłam przygotować moją ulubioną zupę właśnie w nim. Dlatego poniżej przedstawiam wersję na ten sprzęt, oraz klasyczną w rondelku 🙂 Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Botwinka ze szparagami

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki, umyte, buraczki i łodygi pokrojone w słupki, listki posiekane
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 5-6 młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych w kostkę
  • 10 szparagów, odcięte zdrewniałe końce, łodygi posiekane, czubki oddzielnie
  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • sól, pieprz, cukier i ocet jabłkowy lub sok z cytryny do smaku
  • jajka na twardo do podania

Przygotowanie (TCC):

  1. Do pojemnika TCC wyposażonego w mieszadło wlej bulion, włóż marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, łodygi szparagów, buraczki i łodyżki botwinki, uruchom program P2 slow cook  na 15-20 min.
  2. Po sygnale dodaj liście botwinki i czubki szparagów i ponownie włącz P2 slow cook na 10 minut.
  3. Następnie dodaj śmietankę, dopraw solą, pieprzem, cukrem i octem do smaku i ponownie ustaw P2 slow cook na 3 minuty. Po sygnale podawaj!

Smacznego!

Przygotowanie klasyczne:

  1. Do większego rondla wlej bulion, włóż marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, łodygi szparagów, buraczki i łodyżki botwinki. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15-20 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
  2. Następnie dodaj listki botwinki i czubki szparagów i gotuj kolejne 10 minut.
  3. Wlej śmietankę i dopraw zupę do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem jabłkowym do smaku. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty i podawaj z jajkiem na twardo jeśli lubisz.

Smacznego!

Botwinka-ze -zparagami-Young-beet-soup-with-asparagus

English version

Young beet soup with asparagus

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 2 bunches of young beets, washed, beetroot and stalks cut in sticks, leaves chopped
  • 1 carrot, peeled and diced
  • 1 parsnip, peeled and diced
  • 5-6 young potatoes, scrubbed and diced
  • 10 asparagus, ends cut, stalks chopped, tiip separated
  • 1 l chcken or vegetable stock
  • 1/2 cup double cream
  • salt, pepper, sugar and apple cider vinegar or lemon juice to taste
  • hard boiled eggs for serving

Preparation (TCC):

  1. Add the stock, put the carrot, parsley, potatoes, asparagus stalks, beetroot with stems to the bowl fitted with stirrer and launch the P2 slow cook program for 15-20 min.
  2. After the beep add young beet leaves and asparagus tips and launch P2 slow cook for 10 minutes.
  3. Next add double cream, season with salt, pepper, sugar and vinegar to taste and launch P2 slow cook for 3 minutes and serve with hard boiled eggs.

Enjoy!

Preparation (traditional):

  1. Add the stock, carrots, parsley, potatoes, asparagus salks, beetroot with stems to large pot. Bring to the boil and cook for 15-20 minutes, until the potatoes are almost soft.
  2. Add young beet leaves and asparagus tips and cook for another 10 minutes.
  3. Next add double cream and season with salt, pepper, sugar and apple cider to taste. Cook for 2-3 minutes and serve!

Enjoy!

Botwinka-ze -zparagami-Young-beet-soup-with-asparagus

Share the post "Botwinka ze szparagami / Young beet soup with asparagus"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: botwinka, buraki, obiad, przystawka, szparagi, Tefal Cuisine Companion, zupa

« Zdrowie z polskiego sadu – Jabłka Grójeckie
Szparagi zapiekane z serem / Cheesy asparagus bake »

Trackbacks

  1. Botwinka ze szparagami / Young beet soup with asparagus | FlyB Kulinaria pisze:
    26 maja 2017 o 23:44

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Young beet soup with asparagus - Yum Goggle pisze:
    30 maja 2017 o 02:25

    […] GET THE RECIPE […]

    Odpowiedz
  3. Botwinka z boczniakami / Young beet soup with oyster mushrooms - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    8 maja 2018 o 09:57

    […] dodać jej trochę mocy z zakresu sytości. Polecam też także moje inne pomysły na botwinkę, ze szparagami, z cukinią lub klasyczną zabielaną – wszystkie przepyszne. […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Rolada-ziemniaczana-z-miesem-serem-i-szpinakiem-Cheesy-potato-roll-with-meat-and-spinach

Rolada ziemniaczana z mięsem, serem i szpinakiem / Cheesy potato roll with meat and spinach

makaron_z_kielbasa_dynia

Makaron z dynią i kiełbasą / Pumpkin and sausage pasta

Warsztaty z Frosta – relacja

Boczniaki-w-smietanie-Creamed-oyster-

Boczniaki w śmietanie / Creamed oyster mushrooms

Mazurek rozano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam

Mazurek różano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress