Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami / Herring with dried mushrooms and prunes

Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami / Herring with dried mushrooms and prunes

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami / Herring with dried mushrooms and prunes"

  • Facebook
  • Twitter

Święta tuż, tuż a śledzie są wręcz niezbędnym dodatkiem na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Proponuję je w troszkę innej formie niż tradycyjne marynowane, bo z suszonymi grzybami i śliwkami w aromatycznym sosie pomidorowym z ziołami. Polecam!

Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.

śledzie

Scroll down for recipe in English

Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami

(słoiczek ok. 400 ml)

przygotowanie. 1 godzina

Składniki:

  • 6 płatów śledzia matias w oleju
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 cebule, pokrojone w plasterki
  • 3 suszone śliwki, pokrojone w paski
  • 2 łyżki oleju kujawskiego z czosnkiem i bazylią
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżki suszonego majeranku
  • 3 ziela angielskie
  • ½ łyżeczki cukru
  • chlust octu z białego wina

Przygotowanie:

  1. Śledzie wymocz w wodzie przez około 1 godzinę, po czym pokrój je na 3 cm kawałki.
  2. W tym czasie zalej suszone grzyby wrzątkiem, odstaw na godzinę a następnie doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 10 minut. Następnie przecedź je przez gęste sitko lub gazę (zachowaj wywar) a grzyby posiekaj.
  3. Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż do zeszklenia po czym dodaj grzyby i ich wywar. Poczekaj aż prawie  odparuje po czym dodaj śliwki, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, majeranek i ziele angielskie. Dopraw całość solą, pieprzem cukrem i octem i odstaw do ostygnięcia.
  4. Ułóż śledzie w słoiku na przemian z przygotowaną cebulką i odstaw na dobę do lodówki.

Smacznego!

*Rada: Jeżeli masz śledzie solone, wymocz je przez kilka godzin w wodzie od czasu do czasu ją zmieniając i też świetnie się sprawdzą w tym przepisie.

śledzie

 English version

Herring  with dried mushrooms and prunes

(400 ml jar)

Ingredients:

  • 6 herring fillets
  • 50 g of dried mushrooms
  • 2 onions, sliced
  • 3 prunes, cut into strips
  • 2 tablespoons oil Kujawski with garlic and basil
  • 2 tablespoons of tomato paste
  • 2 bay leaves
  • ½ tablespoons dried marjoram
  • 3 all spice peppercorns
  • ½ teaspoon of sugar
  • splash of  white wine vinegar

Preparation:

  1. Soak the herring in  cold water for an 1 hour, and cut them into 3 cm pieces.
  2. In the meantime time, soak dried mushrooms in boiling water, set aside for an hour. Next bring to the boil and cook for 10 minutes. Strain it through a fine sieve or cheesecloth (save the broth) and chop the mushrooms.
  3. In a large skillet, over medium heat, warm the oil and add the onions. Cook until translucent and add  the mushrooms with the broth. Cook until almost evaporates and add the plums, tomato paste, bay leaves, marjoram and allspice. Season the with salt, pepper, sugar and vinegar and set aside to cool.
  4. Place the herring in a jar, alternating with the prepared onions and let it sit for one day in the refrigerator.

Enjoy!

Share the post "Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami / Herring with dried mushrooms and prunes"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki, Ryby i owoce morza Tagged With: grzyby, ryba, śledź, śliwki, suszone grzyby, święta

« Patelnia z serii MasterChef do wzięcia! Konkurs
2 urodziny bloga i ciasto miodowe z jabłkami / Honey apple cake »

Comments

  1. Ola says

    5 grudnia 2014 at 13:42

    Przepis zapisuję i na pewno wypróbuję, gdyż śledzie w sezonie zimowym w różnych wariacjach najlepiej smakują:)

    Odpowiedz
  2. naleśniki says

    7 grudnia 2014 at 23:13

    Jest po prostu idealny! 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 grudnia 2014 at 08:15

      🙂

      Odpowiedz
  3. Zdrowym okiem says

    9 grudnia 2014 at 14:18

    Interesujące połączenie śledzia i suszonych śliwek. Przetestuję na swoim mężu :).

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 grudnia 2014 at 14:20

      Polecam:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kotlety schabowe z karmelizowanymi gruszkami w sosie z cydru / Pork chops with caramelized pears and cider sauce

Pieczone piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i bazylią

Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple hand pies

Pieczone pączki nadziewane jabłkami z syropem klonowym / Baked apple and maple doughnuts

Co, gdzie, za ile jadamy „na mieście” – raport „Polska na Talerzu 2015″

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress