Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Gulasz z boczniaków / Oyster mushroom stew

Gulasz z boczniaków / Oyster mushroom stew

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Gulasz z boczniaków / Oyster mushroom stew"

  • Facebook
  • X

Zazwyczaj publikuję gulasze bardzo mięsne, jednak tym razem postanowiłam spróbować czegoś innego. Miałam akurat spory zapas boczniaków w lodówce i postanowiłam je wykorzystać na danie, które idealnie wpisuję się w tą porę roku. Takim sposobem powstał na prawdę pyszny gulasz z boczniaków, z dodatkiem papryki i marchewki w gęstym, dobrze doprawionym sosie pomidorowym. Doskonały z chrupiącym chlebkiem, jak i jako dodatek do dań głównych. Ja podałam je z pysznymi udkami z kaczki pieczonymi w miodzie i było baaardzo pysznie. Sam przepis znalazłam w jednej z gazet, niestety wycięłam go tylko więc nie wiem z której ;P Tak czy inaczej, polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Gulasz z boczniaków / Oyster mushroom stew

Gulasz z boczniaków

( 6 porcji)

Składniki:

  • 500 g boczniaków, większe przekrojone na pół
  • olej roślinny do smażenia
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 2 papryki czerwone, pokrojona w paski
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w paski lub plasterki
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
  • 10 pomidorków cherry, przekrojonych na pół
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 200 ml czerwonego wytrawnego lub półsłodkiego wina
  • chilli, sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. W większym rondelku lub patelni rozgrzej na dużym ogniu olej, włóż boczniaki i obsmaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj czosnek i cebulę i smaż do jej zeszklenia. Następnie dodaj paprykę, marchewkę i selera naciowego i ponownie podsmaż przez 2-3 minuty.
  2. Zmniejsz ogień do małego, dodaj pomidorki i passatę, przykryj garnek i gotuj przez godzinę mieszając co jakiś czas. W połowie duszenia wlej czerwone wino, a na koniec dopraw chilli, solą, pieprzem i cukrem do smaku i podawaj!

Smacznego!

Gulasz z boczniaków / Oyster mushroom stew

English version

 Oyster mushroom stew

(6 servings)

Ingredients:

  • 500 g oyster mushrooms, bigger halved
  • vegetable oil for frying
  • 1 clove of garlic, minced
  • 1 onion, sliced
  • 2 red peppers, seeded and cut into strips
  • 2 carrots, peeled and spiralized or sliced
  • 2 stalks celery, sliced
  • 10 cherry tomatoes, halved
  • 700 ml tomato passata
  • 200 ml dry or semi-sweet red wine
  • chilli, salt, pepper and sugar to taste

Preparation:

  1. In a medium saucepan or deep pan, heat the oil over high heat, add the mushrooms and  cook until lightly browned. Add garlic and onion and cook until translucent, next add the peppers, carrots and celery and cook for 2-3 minutes.
  2. Reduce heat to low, add the tomatoes and passata, cover and cook for an hour, stirring from time to time. In the middle of stewing add red wine. Season with chilli, salt, pepper and sugar to taste and serve!

Enjoy!

Gulasz z boczniaków / Oyster mushroom stew

Share the post "Gulasz z boczniaków / Oyster mushroom stew"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki Tagged With: boczniaki, czerwone wino, grzyby, obiad, papryka, pomidory, przystawka, seler naciowy, wino

« Churros czekoladowe / Chocolate churros
Meksykańska lazania z patelni / Mexican skillet lasagna »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Hamburger doskonały Jamiego Olivera

Kotlety mielone z mozzarellą / Meat patties with mozzarella cheese

Ciasteczka potrójnie czekoladowe

Zapiekane bataty / Sweet potato gratin

Cukinia faszerowana z parmezanem i mozzarellą

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress