Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Boczniaki po kaszubsku / Tomato oyster mushrooms with raisins

Boczniaki po kaszubsku / Tomato oyster mushrooms with raisins

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Boczniaki po kaszubsku / Tomato oyster mushrooms with raisins"

  • Facebook
  • X

To jest absurdalnie przepyszne! Zobaczyłam przepis na boczniaki po kaszubsku w jakiejś gazecie i stwierdziłam, że dam mu szansę gdyż moja siostra przeszła na weganizm a coś na świętach jeść musi:) Zrobiłam testowo w zeszły weekend i zjadłam sama cały słoik! Śmiem stwierdzić, że są nawet smaczniejsze niż same śledzie 🙂 Pyszne boczniaki z cebulą i rodzynkami, zamarynowane w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym dosłownie podbiły moje serce. Na pewno zrobię partię do domu i dla teściów, wszyscy muszą tego cuda spróbować.

W owej gazecie przepis został podpisany przez Martę Dymek, zakładam więc, że można go też pewnie znaleźć na jej blogu Jadłonomia.

Boczniaki-po-kaszubsku-Tomato-oyster-mushrooms-with-raisins

Scroll down for recipe in English

Boczniaki po kaszubsku

(4 -5 porcji)

Składniki:

  • 1 kg boczniaków, pokrojone wzdłuż blaszek na mniejsze kawałki
  • olej roślinny do smażenia
  • 8 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 2 cebule, pokrojone w plasterki
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • 1/8 łyżeczki cynamonu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej dużą i szeroką patelnię na dużym ogniu, dodaj olej i boczniaki i podsmaż do zarumienienia, przez 2 minuty z każdej strony. Najlepiej smażyć je w partiach.
  2. Polej grzyby sosem sojowym i gotuj aż cały sos odparuje, po czym wyjmij boczniaki z patelni.
  3. Do tej samej patelni wlej 2-3 łyżki oleju, włóż cebulę, posyp cukrem trzcinowym, dodaj rodzynki i wszystkie przyprawy i smaż na małym ogniu przez 10-15 minut, aż cebula zmięknie i się delikatnie skarmelizuje.
  4. Dodaj koncentrat pomidorowy, ocet i dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i duś kolejne 5 minut aż sos zgęstnieje.
  5. W większym słoju układaj warstwowo boczniaki na przemian z sosem i włóż do lodówki na 24 godziny aby się „przegryzły”
  6. Podawaj z ulubionym chlebkiem.

Smacznego!

Boczniaki-po-kaszubsku-Tomato-oyster-mushrooms-with-raisins

English version

Tomato oyster mushrooms with raisins

(4 -5 servings)

Ingredients:

  • 1 kg of oyster mushrooms, cut into smaller pieces
  • vegetable oil for frying
  • 8 tablespoons of light soy sauce
  • 2 onions, sliced
  • 1 tablespoon of brown sugar
  • 1 tablespoon of raisins
  • 1/4 teaspoon of dried marjoram
  • 1/8 teaspoon of ground cinnamon
  • 3 grains of dried allspice berries
  • 3 peppercorns
  • 2 bay leaves
  • 2 tablespoons tomato paste
  • 2 tablespoons apple cider vinegar
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Heat a large and wide pan over high heat, add oil and oyster mushrooms and fry until golden brown, for 2 minutes on each side. Cook in batches in necessary.
  2. Sprinkle the mushrooms with soy sauce and cook until the sauce evaporates, then remove the oyster mushrooms from the pan.
  3. Add 2-3 tablespoons of oil into the same pan, add onions, sprinkle with brown sugar, raisins and add all the spices. Cook over low heat for 10-15 minutes, until the onion is soft and caramelized.
  4. Add tomato paste, vinegar and season with salt and pepper, stir and cook for 5 minutes until the sauce thickens.
  5. Arrange the oyster mushrooms alternately with the sauce in a large jar and place in the fridge for 24 hours.
  6. Serve with your favorite bread.

Enjoy!

Boczniaki-po-kaszubsku-Tomato-oyster-mushrooms-with-raisins

Share the post "Boczniaki po kaszubsku / Tomato oyster mushrooms with raisins"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki Tagged With: boczniaki, cynamon, grzyby, śledzie, święta, ziooła

« Tosty francuskie z gofrownicy z karmelizowanymi jabłkami / French toast waffles with caramelised apples
Karkówka zapiekana majonezem i grzybami / Pork neck baked with mushrooms and mayonaisse »

Comments

  1. Maria says

    11 września 2021 at 11:58

    Przepis wyglada super. Jeszcze nigdy nie robilam boczniakow w ten sposob. Ile czasu mogą potem stać w słoiku?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 września 2021 at 17:59

      pyszne są! A jak długo nie wiem, bo szybko znikają 😛

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Boczniaki w śmietanie / Creamed oyster mushrooms - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    27 kwietnia 2018 o 11:00

    […] dania głównego. Jeżeli tak jak ja uwielbiasz boczniaki, polecam także te w panierce lub po kaszubsku, wszystkie przepyszne. […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Mazurek z wiśniami i czekoladą / Easter shortbread with cherries and chocolate

Karkówka w sosie pomarańczowo-śliwkowym / Pork neck with orange plum sauce

Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta z pieczarkami / Creamed young cabbage with mushrooms

Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym / Coconut curry chicken noodle soup

Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki / Cranberry white chocolate cinnamon rolls with jelly glaze

Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki / Cranberry white chocolate cinnamon rolls with jelly glaze

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress