Tym razem proponuję na obiad cielęcinę z warzywami w kremowym sosie z selerem i cebulkami,podaną z blanszowanym szpinakiem. Gdy zobaczyłam ten przepis w książce Gordona Ramsaya „Szef kuchni na każdą porę roku” miałam obawy, że nie sprostam temu zadaniu, gdyż na zdjęciu to danie wyglądało bardzo wykwintnie i na bardzo skomplikowane. Jednak nie taki diabeł straszny jak go malują, dałam radę i nie było tak źle, no,może dużo zmywania:). Ale warto było! To danie jest zwyczajnie doskonałe. Podałam je z przekładanymi kostkami ziemniaczanymi.Polecam!
Cielęcina w kremie z zimowymi warzywami (4 porcje)
Składniki:
- 4 kotlety z cielęciny (ok. 200 g każdy)
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
- 8-12 małych cebulek
- 150 g bulwy selera
- 25 g masła i dodatkowo kawałek
- 20 g liści młodego szpinaku
- 1 łyżka stołowa musztardy Dijon
- 20 ml śmietanki (u mnie 18 %)
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Oczyść mięso i połóż na blacie. Rozbij je lekko wałkiem i natrzyj każdy kawałek odrobiną oliwy i posyp rozmarynem. Zostaw do marynowania na 2 godziny (ja zostawiłam w lodówce na całą noc).
- W tym czasie blanszuj przez 30 min obrane cebulki we wrzątku, następnie odcedź i opłucz w zimnej wodzie. W małym rondelku rozgrzej łyżkę stołową oliwy i smaż cebulki przez 5-7 min, aż się zarumienią na złotobrązowo. Wyjmij je łyżką durszlakową i odłóż na bok.
- Obierz seler i pokrój w kostkę. W tym samym rondlu, w którym smażone były cebulki, rozgrzej pozostałą oliwę i smaż selera ok. 5 min,kilkakrotnie mieszając. Dopraw dość mocno solą i pieprzem i wrzuć cebulki. Odstaw na bok.
- Blanszuj we wrzątku przez minutę szpinak, odcedź i przepłucz zimną wodą. Ponownie dokładnie odcedź i wyciśnij możliwie jak najwięcej wody.
- Dodaj do selera i cebulek musztardę oraz śmietankę.Powoli zagotuj. Sprawdź doprawienie i utrzymuj w ciepłe.
- Teraz przygotuj cielęcinę. Rozgrzej patelnię o grubym dnie,włóż masło i gdy będzie bardzo gorąca,połóż na niej mięso. Dopraw i smaż 3-4 min z każdej strony. Raz lub dwa razy polej sokami z patelni.
- Rozgrzej szpinak, dodając do niego mały kawałek masła. Seler i cebulę rozłóż na cztery płaskie talerze,połóż na nich kawałki cielęciny i dookoła poukładaj liście szpinaku.
Dodaj komentarz