Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Cielęcina w kremie z zimowymi warzywami Gordona Ramsaya

Cielęcina w kremie z zimowymi warzywami Gordona Ramsaya

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Cielęcina w kremie z zimowymi warzywami Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • Twitter

Tym razem proponuję na obiad cielęcinę z warzywami w kremowym sosie z selerem i cebulkami,podaną z blanszowanym szpinakiem. Gdy zobaczyłam ten przepis w książce Gordona Ramsaya „Szef kuchni na każdą porę roku” miałam obawy, że nie sprostam temu zadaniu, gdyż na zdjęciu to danie wyglądało bardzo wykwintnie  i na bardzo skomplikowane. Jednak nie taki diabeł straszny jak go malują, dałam radę i nie było tak źle, no,może dużo zmywania:). Ale warto było! To danie jest zwyczajnie doskonałe. Podałam je z przekładanymi kostkami ziemniaczanymi.Polecam!

Cielęcina w kremie z zimowymi warzywami (4 porcje)

Składniki:

  • 4 kotlety z cielęciny (ok. 200 g każdy)
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 8-12 małych cebulek
  • 150 g bulwy selera
  • 25 g masła i dodatkowo kawałek
  • 20 g liści młodego szpinaku
  • 1 łyżka stołowa musztardy Dijon
  • 20 ml śmietanki (u mnie 18 %)
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Oczyść mięso i połóż na blacie. Rozbij je lekko wałkiem i natrzyj każdy kawałek odrobiną oliwy i posyp rozmarynem. Zostaw do marynowania na 2 godziny (ja zostawiłam w lodówce na całą noc).
  2. W tym czasie blanszuj przez 30 min obrane cebulki we wrzątku, następnie odcedź i opłucz w zimnej wodzie. W małym rondelku rozgrzej łyżkę stołową oliwy i smaż cebulki przez 5-7 min, aż się zarumienią na złotobrązowo. Wyjmij je łyżką durszlakową i odłóż na bok.
  3. Obierz seler i pokrój w kostkę. W tym samym rondlu, w którym smażone były cebulki, rozgrzej pozostałą oliwę i smaż selera ok. 5 min,kilkakrotnie mieszając. Dopraw dość mocno solą i pieprzem i wrzuć cebulki. Odstaw na bok.
  4. Blanszuj we wrzątku przez minutę szpinak, odcedź i przepłucz zimną wodą. Ponownie dokładnie odcedź i wyciśnij możliwie jak najwięcej wody.
  5. Dodaj do selera i cebulek musztardę oraz śmietankę.Powoli zagotuj. Sprawdź doprawienie i utrzymuj w ciepłe.
  6. Teraz przygotuj cielęcinę. Rozgrzej patelnię o grubym dnie,włóż masło i gdy będzie bardzo gorąca,połóż na niej mięso. Dopraw i smaż 3-4 min z każdej strony. Raz lub dwa razy polej sokami z patelni.
  7. Rozgrzej szpinak, dodając do niego mały kawałek masła. Seler i cebulę rozłóż na cztery płaskie talerze,połóż na nich kawałki cielęciny i dookoła poukładaj liście szpinaku.
Smacznego!

Share the post "Cielęcina w kremie z zimowymi warzywami Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: cielęcina, Gordon Ramsay, mięso, musztarda, obiad, seler, śmietanka, szpinak, zioła

« Przekładane kostki ziemniaczane
Odchudzone puree kalafiorowo-marchwiowe »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Makaron z marchewki w miodzie i pomarańczach / Orange and honey glazed carrot spaghetti

Makaron z marchewki w miodzie i pomarańczach / Orange and honey glazed carrot spaghetti

Warsztaty z Kurczakiem Zagrodowym

Ciasto z malinami i budyniem / Raspberry pudding cake

Ciasto z malinami i budyniem / Raspberry pudding cake

Latwy piernik z powidlami / Easy gingerbread with plum jam

Łatwy piernik z powidłami i test wagi firmy Sencor / Easy gingerbread with plum jam

Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym / Coconut curry chicken noodle soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress