Udało mi się kupić już młodą kapustę! Uwielbiam ją i na pierwszy ogień postanowiłam przygotować mój ulubiony kapuśniak z młodej kapusty, jednak tym razem z dodatkiem żeberek żeby dodać jej smaczku. Zabieliłam oczywiście śmietanką i zupa wyszła przepyszna. Ponadto, dzięki żeberkom była też bardzo sycąca. Idealna na obiad. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Zupa z młodą kapustą na żeberkach
(4-5 porcji)
Składniki:
- 250 g żeberek, pokrojonych na kawałki
- 1 pęczek koperku, drobno posiekany
- 1 marchewka, obrana i przekrojona na pół
- 1 pietruszka, obrana i przekrojona na pół
- 1/4 selera, obranego
- 1/4 pora, umytego i przekrojonego na pół
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/2 główki młodej kapusty, poszatkowanej
- 6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
- pieprz i sól
Przygotowanie:
- Do większego rondla włóż żeberka, warzywa (oprócz kapusty), liście laurowe i ziele angielskie i zalej 1,5 l wody. Doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę, po czym wyjmij mięso i warzywa z garnka.
- W międzyczasie podsmaż cebulkę na maśle klarowanym do ładnego zarumienienia.
- Do rondla z wywarem włóż kapustę, ziemniaki i gotuj przez 20 minut lub aż warzywa zmiękną, po czym dodaj podsmażoną cebulkę wraz ze śmietanką i gotuj kolejne 5 minut.
- Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku, włóż mięso wraz z pokrojoną marchewką do podgrzania, posyp koperkiem i podawaj.
Przygotowanie Tefal Companion:
- Do misy TC wyposażonej w mieszadło włóż żeberka, warzywa (oprócz kapusty), liście laurowe i ziele angielskie, zalej 1,5 l wody i uruchom program Slow Cook P2 100oC na 60 minut, po czym wyjmij mięso i warzywa.
- W międzyczasie podsmaż cebulkę na maśle klarowanym do ładnego zarumienienia.
- Do misy z wywarem włóż kapustę, uruchom program Slow Cook P2 100oC na 20 minut, po czym dodaj podsmażoną cebulkę wraz ze śmietanką i uruchom program Slow Cook P2 na 5 minut.
- Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku, włóż mięso wraz z pokrojoną marchewką do podgrzania, posyp koperkiem i podawaj.
Smacznego!
English version
Meaty young cabbage soup
(4-5 servings)
Ingredients:
- 250 g of pork ribs, cut into pieces
- 1 bunch of dill, finely chopped
- 1 carrot, peeled and cut in half
- 1 parsley root, peeled and cut in half
- 1/4 of celery, peeled
- 1/4 season, washed and cut in half
- 2 bay leaves
- 3 all spice berries
- 1 onion, diced
- 1 tablespoon of clarified butter
- 1/2 head of young cabbage, shredded
- 6 potatoes, peeled and diced
- 1/2 cup od double cream
- salt and pepper
Preparation:
- Place ribs, vegetables (except cabbage), bay leaves and allspice berries to medium pot and add1.5 l of water. Bring to a boil, simmer for 1 hour, then remove the meat and vegetables.
- In the meantime, heat medium pan over medium heat with butter, add onion and cook until lightly browned.
- Add cabbage and potatoes to the pot and cook for 20 minutes or until the vegetables are soft, then add cooked onion and double cream and cook for another 5 minutes.
- Season the soup with salt and pepper to taste, mix in cooked ribs witch chopped carrot to heat up, sprinkle with dill and serve.
Preparation of Tefal Companion:
- Place ribs, vegetables (except cabbage), bay leaves and allspice berries into a TC bowl fitted with stirrer, add 1.5 l of water and start Slow Cook P2 program on 100oC for 60 minutes, then remove the meat and vegetables.
- In the meantime, heat meium pan over medium heat with butter, add onion and cook until lightly browned.
- Add cabbage and potatoes to the bowl, start Slow Cook program on 100oC for for 20 minutes, then add cooked onion and cream and start Slow Cook P2 for 5 minutes.
- Season the soup with salt and pepper to taste, mix in cooked ribs witch chopped carrot to heat up, sprinkle with dill and serve.
Enjoy!
Kaśka says
Nie powinno się tu zaglądać w porze obiadowej, za dużo apetycznych rzeczy 🙂
Marianna says
Dawno nie jadłam takiej zupki! Zgłodniałam na samą myśl 🙂
m.pietrzak says
Mmm wygląda wybornie!
blog lifestylowy says
Wygląda bardzo apetycznie!