Udało mi się kupić już młodą kapustę! Uwielbiam ją i na pierwszy ogień postanowiłam przygotować mój ulubiony kapuśniak z młodej kapusty, jednak tym razem z dodatkiem żeberek żeby dodać jej smaczku. Zabieliłam oczywiście śmietanką i zupa wyszła przepyszna. Ponadto, dzięki żeberkom była też bardzo sycąca. Idealna na obiad. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Zupa z młodą kapustą na żeberkach
(4-5 porcji)
Składniki:
- 250 g żeberek, pokrojonych na kawałki
- 1 pęczek koperku, drobno posiekany
- 1 marchewka, obrana i przekrojona na pół
- 1 pietruszka, obrana i przekrojona na pół
- 1/4 selera, obranego
- 1/4 pora, umytego i przekrojonego na pół
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/2 główki młodej kapusty, poszatkowanej
- 6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
- pieprz i sól
Przygotowanie:
- Do większego rondla włóż żeberka, warzywa (oprócz kapusty), liście laurowe i ziele angielskie i zalej 1,5 l wody. Doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę, po czym wyjmij mięso i warzywa z garnka.
- W międzyczasie podsmaż cebulkę na maśle klarowanym do ładnego zarumienienia.
- Do rondla z wywarem włóż kapustę, ziemniaki i gotuj przez 20 minut lub aż warzywa zmiękną, po czym dodaj podsmażoną cebulkę wraz ze śmietanką i gotuj kolejne 5 minut.
- Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku, włóż mięso wraz z pokrojoną marchewką do podgrzania, posyp koperkiem i podawaj.
Przygotowanie Tefal Companion:
- Do misy TC wyposażonej w mieszadło włóż żeberka, warzywa (oprócz kapusty), liście laurowe i ziele angielskie, zalej 1,5 l wody i uruchom program Slow Cook P2 100oC na 60 minut, po czym wyjmij mięso i warzywa.
- W międzyczasie podsmaż cebulkę na maśle klarowanym do ładnego zarumienienia.
- Do misy z wywarem włóż kapustę, uruchom program Slow Cook P2 100oC na 20 minut, po czym dodaj podsmażoną cebulkę wraz ze śmietanką i uruchom program Slow Cook P2 na 5 minut.
- Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku, włóż mięso wraz z pokrojoną marchewką do podgrzania, posyp koperkiem i podawaj.
Smacznego!
English version
Meaty young cabbage soup
(4-5 servings)
Ingredients:
- 250 g of pork ribs, cut into pieces
- 1 bunch of dill, finely chopped
- 1 carrot, peeled and cut in half
- 1 parsley root, peeled and cut in half
- 1/4 of celery, peeled
- 1/4 season, washed and cut in half
- 2 bay leaves
- 3 all spice berries
- 1 onion, diced
- 1 tablespoon of clarified butter
- 1/2 head of young cabbage, shredded
- 6 potatoes, peeled and diced
- 1/2 cup od double cream
- salt and pepper
Preparation:
- Place ribs, vegetables (except cabbage), bay leaves and allspice berries to medium pot and add1.5 l of water. Bring to a boil, simmer for 1 hour, then remove the meat and vegetables.
- In the meantime, heat medium pan over medium heat with butter, add onion and cook until lightly browned.
- Add cabbage and potatoes to the pot and cook for 20 minutes or until the vegetables are soft, then add cooked onion and double cream and cook for another 5 minutes.
- Season the soup with salt and pepper to taste, mix in cooked ribs witch chopped carrot to heat up, sprinkle with dill and serve.
Preparation of Tefal Companion:
- Place ribs, vegetables (except cabbage), bay leaves and allspice berries into a TC bowl fitted with stirrer, add 1.5 l of water and start Slow Cook P2 program on 100oC for 60 minutes, then remove the meat and vegetables.
- In the meantime, heat meium pan over medium heat with butter, add onion and cook until lightly browned.
- Add cabbage and potatoes to the bowl, start Slow Cook program on 100oC for for 20 minutes, then add cooked onion and cream and start Slow Cook P2 for 5 minutes.
- Season the soup with salt and pepper to taste, mix in cooked ribs witch chopped carrot to heat up, sprinkle with dill and serve.
Enjoy!
Nie powinno się tu zaglądać w porze obiadowej, za dużo apetycznych rzeczy 🙂
Dawno nie jadłam takiej zupki! Zgłodniałam na samą myśl 🙂
Mmm wygląda wybornie!
Wygląda bardzo apetycznie!