Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Zupa z młodą kapustą na żeberkach / Meaty young cabbage soup

Zupa z młodą kapustą na żeberkach / Meaty young cabbage soup

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Zupa z młodą kapustą na żeberkach / Meaty young cabbage soup"

  • Facebook
  • Twitter

Udało mi się kupić już młodą kapustę! Uwielbiam ją i na pierwszy ogień postanowiłam przygotować mój ulubiony kapuśniak z młodej kapusty, jednak tym razem z dodatkiem żeberek żeby dodać jej smaczku. Zabieliłam oczywiście śmietanką i zupa wyszła przepyszna. Ponadto, dzięki żeberkom była też bardzo sycąca. Idealna na obiad. Polecam!

Zupa-z-mloda-kapusta-na-zeberkach-Meaty-young-cabbage-soup

Scroll down for recipe in English

Zupa z młodą kapustą na żeberkach

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 250 g żeberek, pokrojonych na kawałki
  • 1 pęczek koperku, drobno posiekany
  • 1 marchewka, obrana i przekrojona na pół
  • 1 pietruszka, obrana i przekrojona na pół
  • 1/4 selera, obranego
  • 1/4 pora, umytego i przekrojonego na pół
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/2 główki młodej kapusty, poszatkowanej
  • 6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • pieprz i sól

Przygotowanie:

  1. Do większego rondla włóż żeberka, warzywa (oprócz kapusty), liście laurowe i ziele angielskie i zalej 1,5 l wody. Doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę, po czym wyjmij mięso i warzywa z garnka.
  2. W międzyczasie podsmaż cebulkę na maśle klarowanym do ładnego zarumienienia.
  3. Do rondla z wywarem włóż kapustę, ziemniaki i gotuj przez 20 minut lub aż warzywa zmiękną, po czym dodaj podsmażoną cebulkę wraz ze śmietanką i gotuj kolejne 5 minut.
  4. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku, włóż mięso wraz z pokrojoną marchewką do podgrzania, posyp koperkiem i podawaj.

Przygotowanie Tefal Companion:

  1. Do misy TC wyposażonej w mieszadło włóż żeberka, warzywa (oprócz kapusty), liście laurowe i ziele angielskie, zalej 1,5 l wody i uruchom program Slow Cook P2 100oC na 60 minut, po czym wyjmij mięso i warzywa.
  2. W międzyczasie podsmaż cebulkę na maśle klarowanym do ładnego zarumienienia.
  3. Do misy z wywarem włóż kapustę, uruchom program Slow Cook P2 100oC na 20 minut, po czym dodaj podsmażoną cebulkę wraz ze śmietanką i uruchom program Slow Cook P2 na 5 minut.
  4. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku, włóż mięso wraz z pokrojoną marchewką do podgrzania, posyp koperkiem i podawaj.

Smacznego!

Zupa-z-mloda-kapusta-na-zeberkach-Meaty-young-cabbage-soup

English version

Meaty young cabbage soup

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 250 g of pork ribs, cut into pieces
  • 1 bunch of dill, finely chopped
  • 1 carrot, peeled and cut in half
  • 1 parsley root, peeled and cut in half
  • 1/4 of celery, peeled
  • 1/4 season, washed and cut in half
  • 2 bay leaves
  • 3 all spice berries
  • 1 onion, diced
  • 1 tablespoon of clarified butter
  • 1/2 head of young cabbage, shredded
  • 6 potatoes, peeled and diced
  • 1/2 cup od double cream
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Place ribs, vegetables (except cabbage), bay leaves and allspice berries to medium pot and add1.5 l of water. Bring to a boil, simmer for 1 hour, then remove the meat and vegetables.
  2. In the meantime, heat medium pan over medium heat with butter, add onion and cook until lightly browned.
  3. Add cabbage and potatoes to the pot and cook for 20 minutes or until the vegetables are soft, then add cooked onion and double cream and cook for another 5 minutes.
  4. Season the soup with salt and pepper to taste, mix in cooked ribs witch chopped carrot to heat up, sprinkle with dill and serve.

Preparation of Tefal Companion:

  1. Place ribs, vegetables (except cabbage), bay leaves and allspice berries into a TC bowl fitted with stirrer, add 1.5 l of water and start Slow Cook P2 program on 100oC for 60 minutes, then remove the meat and vegetables.
  2. In the meantime, heat meium pan over medium heat with butter, add onion and cook until lightly browned.
  3. Add cabbage and potatoes to the bowl, start Slow Cook program on 100oC for for 20 minutes, then add cooked onion and cream and start Slow Cook P2 for 5 minutes.
  4. Season the soup with salt and pepper to taste, mix in cooked ribs witch chopped carrot to heat up, sprinkle with dill and serve.

Enjoy!

Zupa-z-mloda-kapusta-na-zeberkach-Meaty-young-cabbage-soup

Share the post "Zupa z młodą kapustą na żeberkach / Meaty young cabbage soup"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa, Zupy Tagged With: kapusta, mięso, młoda kapusta, obiad, wieprzowina, zioła, zupa

« Boczniaki w panierce / Crumbed oyster mushrooms
Makaron z kiełbasą i brokułami / Sausage and broccoli pasta »

Comments

  1. Kaśka says

    10 kwietnia 2018 at 13:20

    Nie powinno się tu zaglądać w porze obiadowej, za dużo apetycznych rzeczy 🙂

    Odpowiedz
  2. Marianna says

    10 kwietnia 2018 at 14:29

    Dawno nie jadłam takiej zupki! Zgłodniałam na samą myśl 🙂

    Odpowiedz
  3. m.pietrzak says

    12 kwietnia 2018 at 00:08

    Mmm wygląda wybornie!

    Odpowiedz
  4. blog lifestylowy says

    23 kwietnia 2018 at 21:19

    Wygląda bardzo apetycznie!

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Zupa z młodą kapustą na żeberkach / Meaty young cabbage soup | FlyB Kulinaria pisze:
    11 kwietnia 2018 o 00:54

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem / Beef, mushroom and kale pasta bake

Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem / Beef, mushroom and kale pasta bake

Szybki-stek-z-sosem-kurkowym-Easy-steak-with-chanterelle-sauce

Szybki stek z sosem kurkowym / Easy steak with chanterelle sauce

Sernik-z-musem-rabarbarowym-Rhubarb-mousse-cheesecake

Sernik z musem rabarbarowym / Rhubarb mousse cheesecake

Golonka w piwie z miodem i puree dyniowym / Pork shank in beer & honey with pumpkin puree

Mini pączki z jagodami / Mini blueberry beignets

Mini pączki z jagodami / Mini blueberry beignets

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress