Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Puree z dyni i pomidorów / Pumpkin and tomato puree

Puree z dyni i pomidorów / Pumpkin and tomato puree

by barjed 8 komentarzy

Share the post "Puree z dyni i pomidorów / Pumpkin and tomato puree"

  • Facebook
  • Twitter

Wiem, że ostatnio jestem monotematyczna, ale dynia wciąż rządzi w mojej kuchni:) Tym razem potrzebowałam zrobić z niej dodatek do dania głównego i przyszła mi z pomocą książka, którą świsnęłam mojej mamie „Warzywa w kuchni”, której autorami są Henryk i Danuta Dębscy. Ta książka wydana w 1989 roku jest dosłownie kopalnią pomysłów na dania z każdego warzywa. W trakcie przeglądania mój wzrok przykuł przepis o dosyć lakonicznym tytule „dynia z pomidorami”, jednak jak spojrzałam na składniki od razu wiedziałam, że to musi być pyszne, i było! Polecam!

Scroll down for recipe in English

puree

Puree z dyni i pomidorów

(4 porcje)

Składniki:

  • 700 g dyni, pokrojonej w małą kostkę
  • 3 pomidory, pokrojone w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżka mąki
  • 2/3 szklanki śmietany 18%
  • mała garść posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, papryka mielona i cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. W średnim rondelku, rozgrzej na średnim ogniu cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj dynię, pomidory i keczup, po czym przykryj garnek i duś na małym ogniu często mieszając, aż dynia stanie się miękka, około 10-15 minut. Po tym czasie zmiksuj blenderem ręcznym na gładkie puree.
  2. W międzyczasie na małej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Podsmaż przez chwilę (tak by nie zdążyła się zarumienić) i wmieszaj masę do puree wraz ze śmietaną i gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem, wmieszaj pietruszkę i podawaj z ulubionym daniem głównym.

Smacznego!

puree

English version

Pumpkin and tomato puree

(4 servings)

Ingredients:

  • 700 g pumpkin, cut into small cubes
  • 3 tomatoes, diced
  • 1 onion, finely diced
  • 3 tablespoons vegetable oil
  • 3 tablespoons ketchup
  • 1 tablespoon flour
  • 2/3 cup cream 18%
  • small handful of chopped parsley leaves
  • salt, pepper, paprika powder and sugar to taste

Preparation:

  1. In a medium saucepan, heat vegetable oil over medium heat and add onion. Cook until translucent and add pumpkin, tomatoes and ketchup. Cover the saucepan and simmer over low heat, stirring from time to time, until the pumpkin becomes soft, about 10-15 minutes. Next using blender to puree the pumkin mixture until smooth.
  2. In the meantime, in a small skillet, heat the 3 tablespoons of oil, add the flour and mix thoroughly. Cook for a while and mix in to pumkin puree along with cream. Cook over low heat until thickened. Season with salt, pepper, paprika and sugar to taste, stir in the parsley and serve with your favorite main dish.

Enjoy!

puree

Share the post "Puree z dyni i pomidorów / Pumpkin and tomato puree"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych, Poradnik Tagged With: dodatek do dania głównego, dynia, pomidor, zioła

« Patelnia Ballarini – recenzja i przepis na steka z jesiennymi warzywami
Dyniowo-czekoladowe ciastko z kubka / Pumpkin chocolate mug cake »

Comments

  1. Halski says

    19 października 2014 at 23:47

    Zupę dyniową to ja mogę jeść i jeść…. 😉 Strasznie lubię jej smak. Zawsze robiłem zupę po swojemu. Teraz spróbuję Twojego przepisu.

    Odpowiedz
  2. Witold Szpak Katowice says

    22 października 2014 at 00:48

    Dobre jest również na ostro z chili

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 października 2014 at 07:21

      Na pewno:)

      Odpowiedz
  3. Michał says

    22 października 2014 at 08:28

    Ciekawy pomysł o puree z dyni słyszałem już, kiedyś ale jakoś nigdy mnie to połączenie nie przekonywało. Teraz jednak widzę, że jest dokładny przepis, na to danie i chyba jednak przekonam się żeby wykorzystać twój przepis.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 października 2014 at 08:40

      Koniecznie!

      Odpowiedz
  4. MacieKK says

    30 października 2014 at 14:19

    pięknie to puree się prezentuje, kupiłem ostatnio dynia, ale jakaś taka blada jest w środku. Co to za gatunek dyni, taki śliczny pomarańczowy?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 października 2014 at 14:21

      Tutaj akurat miałam hokkaido – moim zdaniem najlepsza:)

      Odpowiedz
      • MacieKK says

        30 października 2014 at 23:17

        dzięki za radę, ta jest za bardzo wodnista, chyba trzeba by trochę z soku odcedzić

        Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zapiekanki z sałatką z tuńczyka

Cupcakes z nutellą i lukrem piankowym

Moje najlepsze przepisy z grzybami

Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami / Goose breast with pumpkin puree and honeyed beets

Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami / Goose breast with pumpkin puree and honeyed beets

Burrito śniadaniowe / Breakfast burritos

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress