Wiem, że ostatnio jestem monotematyczna, ale dynia wciąż rządzi w mojej kuchni:) Tym razem potrzebowałam zrobić z niej dodatek do dania głównego i przyszła mi z pomocą książka, którą świsnęłam mojej mamie „Warzywa w kuchni”, której autorami są Henryk i Danuta Dębscy. Ta książka wydana w 1989 roku jest dosłownie kopalnią pomysłów na dania z każdego warzywa. W trakcie przeglądania mój wzrok przykuł przepis o dosyć lakonicznym tytule „dynia z pomidorami”, jednak jak spojrzałam na składniki od razu wiedziałam, że to musi być pyszne, i było! Polecam!
Scroll down for recipe in English
Puree z dyni i pomidorów
(4 porcje)
Składniki:
- 700 g dyni, pokrojonej w małą kostkę
- 3 pomidory, pokrojone w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 3 łyżki keczupu
- 1 łyżka mąki
- 2/3 szklanki śmietany 18%
- mała garść posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, papryka mielona i cukier do smaku
Przygotowanie:
- W średnim rondelku, rozgrzej na średnim ogniu cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj dynię, pomidory i keczup, po czym przykryj garnek i duś na małym ogniu często mieszając, aż dynia stanie się miękka, około 10-15 minut. Po tym czasie zmiksuj blenderem ręcznym na gładkie puree.
- W międzyczasie na małej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Podsmaż przez chwilę (tak by nie zdążyła się zarumienić) i wmieszaj masę do puree wraz ze śmietaną i gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem, wmieszaj pietruszkę i podawaj z ulubionym daniem głównym.
Smacznego!
English version
Pumpkin and tomato puree
(4 servings)
Ingredients:
- 700 g pumpkin, cut into small cubes
- 3 tomatoes, diced
- 1 onion, finely diced
- 3 tablespoons vegetable oil
- 3 tablespoons ketchup
- 1 tablespoon flour
- 2/3 cup cream 18%
- small handful of chopped parsley leaves
- salt, pepper, paprika powder and sugar to taste
Preparation:
- In a medium saucepan, heat vegetable oil over medium heat and add onion. Cook until translucent and add pumpkin, tomatoes and ketchup. Cover the saucepan and simmer over low heat, stirring from time to time, until the pumpkin becomes soft, about 10-15 minutes. Next using blender to puree the pumkin mixture until smooth.
- In the meantime, in a small skillet, heat the 3 tablespoons of oil, add the flour and mix thoroughly. Cook for a while and mix in to pumkin puree along with cream. Cook over low heat until thickened. Season with salt, pepper, paprika and sugar to taste, stir in the parsley and serve with your favorite main dish.
Enjoy!
Halski says
Zupę dyniową to ja mogę jeść i jeść…. 😉 Strasznie lubię jej smak. Zawsze robiłem zupę po swojemu. Teraz spróbuję Twojego przepisu.
Witold Szpak Katowice says
Dobre jest również na ostro z chili
Dzi says
Na pewno:)
Michał says
Ciekawy pomysł o puree z dyni słyszałem już, kiedyś ale jakoś nigdy mnie to połączenie nie przekonywało. Teraz jednak widzę, że jest dokładny przepis, na to danie i chyba jednak przekonam się żeby wykorzystać twój przepis.
Dzi says
Koniecznie!
MacieKK says
pięknie to puree się prezentuje, kupiłem ostatnio dynia, ale jakaś taka blada jest w środku. Co to za gatunek dyni, taki śliczny pomarańczowy?
Dzi says
Tutaj akurat miałam hokkaido – moim zdaniem najlepsza:)
MacieKK says
dzięki za radę, ta jest za bardzo wodnista, chyba trzeba by trochę z soku odcedzić