Została po świętach biała kiełbasa i żurek? Przedstawiam zatem doskonały pomysł na ich wykorzystanie, nie marnujmy jedzenia. Pyszne klopsiki z białej kiełbasy z szybkim sosem żurkowym z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie, tym bardziej że są bardzo łatwe w przygotowaniu. Podałam moje na chrzanowym puree ziemniaczanym i to był strzał w dziesiątkę. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Klopsiki w sosie żurkowym
(4 porcje)
Składniki:
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 4 łyżki masła
- 1/2 kg białej kiełbasy
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 szklanka żurku
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj 2 łyżki masła i cebulę i podsmaż do zarumienienia.
- Zmiksuj mięso w blenderze lub w Tefal Companion przez 30 sekund przy prędkości 10 i wymieszaj z jajkami, cebulką, bułką tartą i pietruszką. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Z masy uformuj niewielkie klopsiki i podgotuj w osolonym wrzątku przez 5-7 minut, odcedź.
- W patelni po cebulce rozgrzej resztę masła, posyp mąką i podsmaż przez chwilę do lekkiego zarumienienia. Wlej żurek i gotuj aż zgęstnieje, dopraw solą i pieprzem i włóż klopsiki do odgrzania.
- Podawaj z puree ziemniaczanym z chrzanem.
Smacznego!
English version
Meatballs with sour rye soup sauce
(4 servings)
Ingredients:
- 2 onions, diced
- 4 tablespoons of butter
- 1/2 kg of white sausage
- 2 eggs
- 4 tablespoons breadcrumbs
- 2 tablespoons chopped parsley
- 1 cup sour rye soup
- 2 tablespoons of flour
- salt and pepper
Preparation:
- Heat the medium pan over medium heat, add 2 tablespoons butter and onion and cook until lightly brown.
- Mix the sausage in a blender or Tefal Companion for 30 seconds at a speed of 10 and mix with eggs, onions, breadcrumbs and parsley. Season to taste with salt and pepper.
- Form small meatballs cook for 5-7 minutes in salted boiling and drain.
- In the same pan melt the rest of the butter over medium heat, sprinkle with flour and cook until light brown. Add sour rye soup and cook until thickens, season with salt and pepper and mix in meatballs until heated through.
- Serve with horseradish potato puree.
Enjoy!
Pierwszy raz widzę sos żurkowy! a to przecież doskonały pomysł 🙂