Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Boczniaki w śmietanie / Creamed oyster mushrooms

Boczniaki w śmietanie / Creamed oyster mushrooms

by Dzi 1 Comment

Share the post "Boczniaki w śmietanie / Creamed oyster mushrooms"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na moje ukochane boczniaki. Tym razem duszone w śmietanie dzięki czemu są absolutnie przepyszne i rozpływają się wręcz w ustach. Polecam gorąco jako szybki i łatwy dodatek do każdego dania głównego. Jeżeli tak jak ja uwielbiasz boczniaki, polecam także te w panierce lub po kaszubsku, wszystkie przepyszne. Zapraszam!

Boczniaki-w-smietanie-Creamed-oyster-

Scroll down for recipe in English

Boczniaki w śmietanie

(4 porcje)

Składniki:

  • 500 g boczniaków, małe w całości, duże przekrojone na pół
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 1/3 pora, pokrojonego w plasterki
  • posiekana natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. W dużej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju, dodaj cebulę i pora i podsmaż do zeszklenia.
  2. Dodaj grzyby, wlej 1/3 szklanki wody, przykryj i podgrzewaj przez 10 minut, dopraw solą i pieprzem.
  3. Dodaj śmietankę, posyp natką pietruszki i podgrzewaj aż sos lekko zgęstnieje.
  4. Podawaj z ulubionym daniem głównym.

Smacznego!

Boczniaki-w-smietanie-Creamed-oyster-

English version

Creamed oyster mushrooms

(4 servings)

Ingredients:

  • 500 g of oyster mushrooms, large cut in half
  • 150 ml of double cream
  • 1 large onion, diced
  • 1/3 of leek, sliced
  • chopped parsley
  • salt and pepper
  • oil for frying

Preparation:

  1. Heat 1-2 tablespoons of oil in a large frying pan, add the onion and leek and cook until translucent.
  2. Add mushrooms and 1/3 cup of water, cover and cook for 10 minutes, season with salt and pepper.
  3. Add the cream, sprinkle with parsley and heat until the sauce slightly thickens.
  4. Serve with your favorite main course.

Enjoy!

Boczniaki-w-smietanie-Creamed-oyster-

Share the post "Boczniaki w śmietanie / Creamed oyster mushrooms"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: boczniaki, dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, grzyby, obiad

« Jagnięcina z cukinią i fasolką szparagową / Lamb with zucchini and green beans
Szybki kurczak z suszonymi pomidorami i mozzarellą / Easy chicken with sun dried tomatoes and mozzarella »

Trackbacks

  1. Boczniaki w śmietanie / Creamed oyster mushrooms | FlyB Kulinaria pisze:
    25 kwietnia 2018 o 12:29

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Makaron z marchewki w miodzie i pomarańczach / Orange and honey glazed carrot spaghetti

Makaron z marchewki w miodzie i pomarańczach / Orange and honey glazed carrot spaghetti

Tarta z nadzieniem z serka śmietankowego i truskawkami / Strawberry cream cheese tart

Pieczony halibut w sosie z czerwonego wina / Baked halibut with red wine sauce

Szybkie pucharki owocowe z bitą śmietaną

World Baking Day i anielskie ciasto z sosem truskawkowym. Dla kogo Ty upieczesz ciasto?

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress