Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym / Cranberry apple dumplings with vanilla sauce

Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym / Cranberry apple dumplings with vanilla sauce

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym / Cranberry apple dumplings with vanilla sauce"

  • Facebook
  • Twitter

Szybkie i łatwe pierożki z ciasta francuskiego ze słodkim nadzieniem żurawinowo-jabłkowym z nutą cynamonu. Podane z szybkim sosem waniliowym tworzą doskonały poczęstunek dla świątecznych gości i na pewno nikt im się nie oprze :). Polecam!

Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go znaleźć
pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.

pierogi

Scroll down for recipe in English

Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym

(16 pierożków)

Przygotowanie: 50 minut

Składniki na pierożki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego po ok. 250 g (rozmrożonego)
  • 2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 1/2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko, roztrzepane

Składniki na sos:

  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka skrobi lub mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka zimnej wody

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  2. W średniej misce wymieszaj jabłka, żurawinę, cukier, mąkę i cynamon i dokładnie wymieszaj.
  3. Na posypanej mąką powierzchni, rozwiń arkusz ciasta francuskiego i pokrój na 16 kwadratów. Rozłóż nadzienie równomiernie na środek każdego kwadracika, wysmaruj brzegi  jajkiem po czym ostrożnie podnieś wszystkie 4 rogi i zaciśnij tak by powstał „pakiecik”. Powtórz tą czynność za wszystkimi kawałkami.
  4. Rozłóż pakieciki na wyłożonych papierem blaszkach do pieczenia i ponownie wszystkie wysmaruj jajkiem.
  5. Włóż do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, do ładnego zarumienienia.
  6. W międzyczasie przygotuj sos waniliowy. W małym rondelku wymieszaj wszystkie składniki sosu i postaw na średnim ogniu. Gotuj mieszając aż sos ładnie zgęstnieje.
  7. Podawaj ciepłe pierogi polane sosem waniliowym.

Smacznego!

pierogi

English version

Cranberry apple dumplings with vanilla sauce

(16 dumplings)

Ingredients for the dumplings:

  • 2 packages frozen puff pastry 250 g each, thawed
  • 2 apples, peeled and sliced into small pieces
  • 1 1/2  cups cranberries
  • 1 cup sugar
  • 1/4 cup all purpose flour
  • 1/2 teaspoon cinnamon
  • 1 egg

Ingredients for the vanilla sauce:

  • 1/4 cup sugar
  • 1 cup heavy cream
  • 1 teaspoon pure vanilla extract
  • 1 tablespoon cornstarch
  • 1 teaspoon cold water

Preparation:

  1. Preheat your oven to 180 oC.
  2. In a medium mixing bowl, combine the apples, cranberries, sugar, flour and cinnamon and toss to combine,
  3. On a floured surface, roll out the sheet of puff pastry and cut into 16 squares. Place about a 1/4 cup of the filling in the center of each square. Brush a little of egg around the edges of each square.Carefully fold up all 4 corners and all seams and pinch together, place the dumpling on a baking sheet and repeat with remaining squares until you have used both sheets of puff pastry and all filling.
  4. Once they are all shaped, brush with a little of the egg on the outside of each dumpling and then place the baking sheet in the oven.
  5. Bake for about 25-30 minutes or until the pastries are a nice golden color.
  6. Allow to cool while you make the vanilla sauce, simply combine all the sauce ingredients in a medium saucepan, whisk together and then place over medium heat. Whisk until thick and bubbly.
  7. Serve the dumplings topped with a little sauce.

Enjoy!

pierogi

Share the post "Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym / Cranberry apple dumplings with vanilla sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto francuskie, cynamon, deser, jabłko, święta, słodkości, żurawina

« Wyniki konkursu z patelnią MasterChef firmy Ballarini
Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto / Christmas roast duck with port and cherry sauce »

Comments

  1. Kasia Januszek says

    13 grudnia 2014 at 16:39

    Przesmacznie wyglądają 🙂 Na pewno spróubuję sama je przyrządzić 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 grudnia 2014 at 17:18

      Są przepyszne!

      Odpowiedz
  2. Aneta says

    13 grudnia 2014 at 18:41

    Zdjęcia zachwycają! Przepis przecudny!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 grudnia 2014 at 20:14

      🙂

      Odpowiedz
  3. Asia3city says

    13 grudnia 2014 at 18:52

    Wyglądają smakowicie.
    A żurawina ma być w całości ??

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Rożki francuskie z jabłkami i rabarbarem / Apple rhubarb turnovers - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    29 czerwca 2018 o 09:26

    […] zapraszam po przepis! Jeżeli lubisz takie dobroci w cieście francuskim, spróbuj także te z jabłkami, żurawiną z sosem waniliowym – […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Restauracja Akademia – recenzja

Maryensztadt craft beer & food

Maryensztadt craft beer & food

Odchudzone mini lasagne

Zupa z batatow, marchewki i dyni / Sweet potato, carrot and pumkin soup

Zupa z batatów, marchewki i dyni / Sweet potato, carrot and pumkin soup

Warsztaty z Inką – relacja

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress