Dziś przedstawiam przepis na rewelacyjny deser. Puszyste ślimaczki drożdżowe z pyszną żurawiną z sokiem z granatu z Bakallandu, z nadzieniem cynamonowym z orzechami i kawałkami białej czekolady i w glazurze z galaretki. Wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu, a efekt zachwycający! Polecam na pyszny deser lub zwyczajnie do kawy.
Pikantne jajka po marokańsku / Spicy Moroccan eggs
Przedstawiam dziś przepis na rewelacyjne weekendowe śniadanie. Jajka z lejącym żółtkiem zatopione w pysznym gulaszu warzywnym z cukinią, ciecierzycą i szpinakiem w sosie pomidorowym i dalekowschodnimi przyprawami, zapewnią energię na cały dzień. Polecam podanie z chrupiącym chlebkiem:)
Mini pączki z jagodami / Mini blueberry beignets
Karnawał w pełni, przedstawiam więc przepis na tuczące słodkości. Małe, puszyste pączki z jagodami, podane z cukrem pudrem świetnie sprawdzą się na deser dla gości podczas karnawałowej imprezy. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, a później samo smażenie w głębokim tłuszczu też nie powinno sprawić problemów nawet początkującym w kuchni. Polecam!
Warsztaty z kuchni włoskiej z Karolem Okrasą
W zeszłym tygodniu miałam ogromną przyjemność uczestniczenia w warsztatach z kuchni włoskiej „Amore Mio”, które poprowadził sam Karol Okrasa 🙂 Warsztaty zorganizował Lidl, gdzie od trwa właśnie tydzień włoski, który wg. naszych informacji zostanie wydłużony do 2 tygodni. Cieszy mnie to przeogromnie, gdyż uwielbiam te ich włoskie produkty!
Pory w śmietanie / Creamed leeks
Nieustannie poszukuję nowych dodatków do dań głównych, gdyż moim zdaniem szkoda życia na spożywanie wciąż tych samych potraw. Jest tyle nowych smaków, które można poznać! Chociaż oczywiście wracam od czasu do czasu do tych najlepszych 🙂 Dziś przedstawiam niepozorny dodatek do dania głównego, który bardzo pozytywnie zaskoczył mnie swoim smakiem. Zwyczajny por duszony w śmietance…
Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami / Roast duck with apples and oranges
Przedstawiam dziś kolejny przepis na moją ukochaną kaczkę. Dostałam piękną, wiejską sztukę od moich teściów i postanowiłam przyrządzić ją zgodnie z przepisem na kaczkę pieczoną z pomarańczami po mazowiecku nieodżałowanej Hanny Szymanderskiej z jej przepastnej książki „Kuchnia Polska”. Książka ta jest kopalnią rewelacyjnych przepisów, także tych regionalnych, i na pewno jeszcze nie raz o niej…
Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami / Sun dried tomato and chicken pasta
Dziś przedstawiam przepis na jedno z moich ulubionych dań makaronowych. Szybki i łatwy w przygotowaniu makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami, pieczarkami i szpinakiem, w delikatnym sosie śmietankowym z mozzarellą. Idealne danie na obiad dla całej rodziny. Polecam!
Moja wymarzona kuchnia – Gorenje Simplicity
Odkąd zaczęłam prowadzić bloga, dopiero doceniłam jak ważne są funkcjonalne sprzęty w kuchni. Gdy wyposażałam swoją kuchnię, gotowałam raczej okazyjnie, więc nie skupiałam się na jakości sprzętów i generalnie, wstyd się teraz przyznać, kierowałam się kolorem i ceną.
Ostrygi zapiekane ze szpinakiem i parmezanem / Spinach parmesan oysters
Ostatnio robiąc zakupy w moim ulubionym sklepie internetowym zauważyłam super promocję na ostrygi, Nigdy wcześniej ich nie jadłam, a że uwielbiam owoce morza kupiłam kilka sztuk na spróbowanie. Troszkę nagimnastykowałam się z ich otwarciem, na szczęście instrukcji w sieci jest mnóstwo:) Nie zdecydowałam się na skosztowanie ich na surowo, jakoś nie mogłam się przełamać jak…
Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew
Dziś przedstawiam kolejny pomysł na rozgrzewający obiad na chłodne wieczory. Moja ukochana soczysta karkówka, duszona ze słodkimi ziemniakami, jarmużem, soczewicą, cukinią, papryką i pomidorami, w sosie z dalekowschodnimi przyprawami i masłem orzechowym. Podany posypany uprażonymi orzeszkami ziemnymi i dymką, uszczęśliwi każdego głodomora 🙂 Polecam gorąco!
- « Previous Page
- 1
- …
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- …
- 115
- Next Page »