Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Pikantne jajka po marokańsku / Spicy Moroccan eggs

Pikantne jajka po marokańsku / Spicy Moroccan eggs

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Pikantne jajka po marokańsku / Spicy Moroccan eggs"

  • Facebook
  • Twitter

Przedstawiam dziś przepis na rewelacyjne weekendowe śniadanie. Jajka z lejącym żółtkiem zatopione w pysznym gulaszu warzywnym z cukinią, ciecierzycą i szpinakiem w sosie pomidorowym i dalekowschodnimi przyprawami, zapewnią energię na cały dzień. Polecam podanie z chrupiącym chlebkiem:)

Przepis pochodzi z serwisu BBC Good Food.

Scroll down for recipe in English

Pikantne jajka po marokańsku / Spicy Moroccan eggs

Pikantne jajka po marokańsku

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 1 duża cebula, przekrojona na połowę i pokrojona w cienkie plasterki
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 1 łyżka harissy, lub innego pikantnego sosu np. tabasco
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 150 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 400 g puszka ciecierzycy
  • 2 x 400 g puszki krojonych pomidorów
  • 2 małe cukinie, pokrojone w drobną kostkę
  • 200 g młodego szpinaku
  • 4 łyżki posiekanych listków kolendry
  • 4 duże jajka
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, wlej olej i wrzuć cebulę wraz z czosnkiem. Smaż przez około 8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zaczną się rumienić. Dodaj harissę i mieloną kolendrę, dobrze wymieszaj, następnie wlej bulion wraz ciecierzycą z zalewą. Przykryj patelnię i gotuj przez 5 minut, a następnie rozgnieć 1/3 ciecierzycy aby trochę zagęścić sos.
  2. Dodaj pomidory i cukinię, wymieszaj i gotuj przez 10 minut, aż cukinia zmięknie. dodaj szpinak i gdy „zwiędnie” dopraw całość solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  3. Wmieszaj posiekaną kolendrę, utwórz w sosie 4 wgłębienia i wbij do każdego po jajku. Przykryj patelnię i gotuj przez 2 minuty, po czym zdejmij z ognia i odstaw na kolejne 2 minuty przed podaniem.

Smacznego!

Pikantne jajka po marokańsku / Spicy Moroccan eggs

English version

Spicy Moroccan eggs

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 tsp rapeseed oil
  • 1 large onion, halved and thinly sliced
  • 3 garlic clove, sliced
  • 1 tbsp harissa, or other spisy sauce wg. tabasco
  • 1 tsp ground coriander
  • 150 ml vegetable stock
  • 400 g can chickpea
  • 2 x 400 g cans diced tomatoes
  • 2 courgette, finely diced
  • 200 g bag baby spinach
  • 4 tbsp chopped coriander
  • 4 large egg
  • salt, pepper and sugar to taste

Preparation:

  1. Heat the oil in a large, deep frying pan, and fry the onion and garlic for about 8 mins, stirring every now and then, until starting to turn golden. Add the harissa and ground coriander, stir well, then pour in the stock and chickpeas with their liquid. Cover and simmer for 5 mins, then mash about one-third of the chickpeas to thicken the stock a little.
  2. Tip the tomatoes and courgettes into the pan, and cook gently for 10 mins until the courgettes are tender. Fold in the spinach so that it wilts into the pan. Season to taste with salt, pepper and sugar.
  3. Stir in the chopped coriander, then make 4 hollows in the mixture and break in the eggs. Cover and cook for 2 mins, then take off the heat and allow to settle for 2 mins before serving.

Enjoy!

Pikantne jajka po marokańsku / Spicy Moroccan eggs

Share the post "Pikantne jajka po marokańsku / Spicy Moroccan eggs"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie Tagged With: ciecierzyca, cukinia, jajka, pomidor, śniadanie, szpinak, zioła

« Mini pączki z jagodami / Mini blueberry beignets
Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki / Cranberry white chocolate cinnamon rolls with jelly glaze »

Comments

  1. Iwona C. says

    23 stycznia 2016 at 19:56

    Witam, potrawa zrobiona i zjedzona. Była bardzo smaczna – nawet moi domownicy byli zachwyceni – dziękuję i poproszę więcej takich pyszności.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 stycznia 2016 at 20:18

      Cieszę się, że smakowały! 🙂

      Odpowiedz
  2. Weronika says

    21 lipca 2016 at 18:26

    Witam, czy mogę użyć gotowanej przeze mnie soczewicy, zamiast tej z puszki?
    Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 lipca 2016 at 18:32

      Jasne! 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Słodkie ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami / Sweet yeast rhubarb and strawberry cake

Omlet z jabłkami w karmelu / Omelette with caramel apples

Omlet z jabłkami w karmelu / Omelette with caramel apples

Zupa-z-mlodych-warzyw-Young-vegetable-soup

Zupa z młodych warzyw / Young vegetable soup

Schabowe-cacciatore-Pork-chop-cacciatore

Schabowe cacciatore / Pork chop cacciatore

Crostini-z-figami-i-serem-plesniowym-i-miodem-Fig-crostinis-with-blue-cheese-and-honey

Crostini z figami, serem pleśniowym i miodem / Fig crostinis with blue cheese and honey

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress