Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami / Roast duck with apples and oranges

Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami / Roast duck with apples and oranges

by Dzi 12 komentarzy

Share the post "Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami / Roast duck with apples and oranges"

  • Facebook
  • Twitter

Przedstawiam dziś kolejny przepis na moją ukochaną kaczkę. Dostałam piękną, wiejską sztukę od moich teściów i postanowiłam przyrządzić ją zgodnie z przepisem na kaczkę pieczoną z pomarańczami po mazowiecku nieodżałowanej Hanny Szymanderskiej z jej przepastnej książki „Kuchnia Polska”. Książka ta jest kopalnią rewelacyjnych przepisów, także tych regionalnych, i na pewno jeszcze nie raz o niej usłyszycie na moim blogu. Przejdźmy do gwiazdy wpisu – kaczuchy:) Przepyszna i soczysta kaczka, natarta solą, pieprzem i tymiankiem, pieczona z jabłkami i pomarańczami, podlewana winem i podana z sosem przygotowanym z pozostałości po pieczeniu. Kaczka nie jest trudna w przygotowaniu, a na pewno zachwyci wszystkich domowników. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami / Roast duck with apples and oranges

Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 1 kaczka (ok. 1,5 kg) umyta i osuszona
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 jabłka, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojone na ćwiartki
  • 2 pomarańcze, obrane i pokrojone na ćwiartki
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • sok z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka mąki

Przygotowanie:

  1. Natrzyj kaczkę porządnie, także wewnątrz, solą, pieprzem i tymiankiem, po czym skrop sokiem z cytryny. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na minimum 2 godziny  w chłodne miejsce.
  2. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
  3. Nadziej kaczkę jedną trzecią jabłek i pomarańczy i dokładnie zepnij otwór wykałaczkami, a skórę kaczki nakłuj gęsto widelcem. Ułóż ją piersiami do dołu na ruszcie umieszczonym nad blaszką.
  4. Włóż kaczkę do piekarnika i polej połową rozpuszczonego masła i piecz przez 30 minut. Odwróć kaczkę, polej resztą masła i piecz przez kolejne 20 minut, podlewając od czasu do czasu winem.
  5. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 oC, obłóż kaczkę resztą jabłek i pomarańczy i piecz kolejną godzinę, bez podlewania sosem. Po wyjęciu kaczki  z piekarnika przełóż ją wraz z owocami na półmisek.
  6. W małej miseczce wymieszaj mąkę, 2 łyżki zimnej wody i sok z pomarańczy.
  7. Przelej sos z pieczenia kaczki do rondelka, usuń nadmiar tłuszczu i zagotuj. Wlej mieszankę z mąką i gotuj mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
  8. Podawaj kaczkę z z sosem w oddzielnym naczyniu.

Smacznego!

Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami / Roast duck with apples and oranges

English version

Roast duck with apples and oranges

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 1 duck (approx. 1.5 kg), washed
  • 1 tablespoon of lemon juice
  • salt and pepper
  • 1 teaspoon dried thyme
  • 2 apples, cored and sliced ​​into quarters
  • 2 oranges, peeled and cut into quarters
  • 1 cup dry white wine
  • juice of 1 orange
  • 3 tablespoons melted butter
  • 1 tablespoon of flour

Preparation:

  1. Rub the duck generously inside and out with salt, pepper and thyme and sprinkle with lemon juice. Wrap in cling film and set aside in a cool place for at least 2 hours.
  2. Preheat the oven to 200 oC.
  3. Place one third of apples and oranges into the cavity of the duck and close with toothpicks. Prick the duck skin with a fork and place breast side down on baking rack.
  4. Place in the oven, sprinkle with half of melted butter and bake for 30 minutes. Turn duck breast side up, pour the remaining butter and bake for another 20 minutes, sprinkling with wine from time to time.
  5. Reduce the temperature to 180 oC, add  the rest of the apples and oranges and bake for 1 hour. Remove the duck from the oven and place on the platter along with apples and oranges.
  6. In a small bowl mix the flour, 2 tablespoons of cold water and orange juice.
  7. Pour the sauce from the baking dish into a saucepan, remove excess fat and bring to the boil. Add flour mix and cook stirring, until the sauce slightly thickens.
  8. Serve duck with sauce in a separate jug.

Enjoy!

Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami / Roast duck with apples and oranges

Share the post "Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami / Roast duck with apples and oranges"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: jabłka, kaczka, mięso, obiad, pomarańcze, zioła

« Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami / Sun dried tomato and chicken pasta
Pory w śmietanie / Creamed leeks »

Comments

  1. Nagomi says

    19 stycznia 2016 at 08:23

    Wygląda nieźle, chociaż w życiu jadłem kaczkę parę razy i mi nigdy nie smakowała 🙂 może z Twoim przepisem mi w końcu zasmakuje 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 stycznia 2016 at 08:26

      U mnie w domu ja kocham kaczki, a narzeczony nienawidzi:P Różnie niestety z tym bywa:)

      Odpowiedz
  2. Kasia knifeandspoon.pl says

    19 stycznia 2016 at 09:57

    Pięknie się twoja kaczka prezentuje. Ja tez zrobiłam ale samą pierś i tez w siku z pomarańczy….. Pycha

    Odpowiedz
    • Kasia knifeandspoon.pl says

      19 stycznia 2016 at 09:58

      Miało być w soku z pomarańczy 😉

      Odpowiedz
      • Dzi says

        19 stycznia 2016 at 10:01

        🙂

        Odpowiedz
  3. Mati says

    10 kwietnia 2020 at 08:12

    Hej 🙂 A pieczemy termoobieg czy Góra dół? I czy kaczkę można dac bezpośrednio na blachę zamiast na ruszt ?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 kwietnia 2020 at 08:30

      hej:) Tutaj góra dół, jak termoobieg to trzeba ustawić na 20oC mniej. Można upiec ba blaszce ale wtedy będzie „pływała” w swoich sokach i ne bedzie cudownie rumiana.

      Odpowiedz
      • Mateusz says

        11 kwietnia 2020 at 21:15

        A wino można zastąpić np sokiem z pomarańczy lub całkowicie je pominąć?

        Odpowiedz
        • Dzi says

          11 kwietnia 2020 at 21:22

          Można pominąć;)

          Odpowiedz

Trackbacks

  1. Pieczona perliczka w pomarańczach i glazurze miodowej / Honey glazed roasted guinea fowl with orange - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    18 października 2017 o 09:36

    […] tego typu dania, polecam także moje kaczuszki:  pieczoną w glazurze pomarańczowo-miodowej, pieczoną z jabłkami i pomarańczami, czy pieczoną z sosem wiśniowym z winem Porto – wszystkie przepyszne! Zapraszam po […]

    Odpowiedz
  2. Kurczak pieczony z jabłkami / Roasted chicken with apples - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    24 stycznia 2018 o 09:32

    […] weekendowy obiad dla całej rodziny. Jeżeli lubisz połączenie mięs z jabłkami, polecam także kaczkę pieczoną z jabłkami i pomarańczami, kurczaka z jabłkami i dynią i kurczaka w cydrze z jabłkami – wszystkie […]

    Odpowiedz
  3. Kaczka pieczona z ziemniakami i figami / Roasted duck with potatoes and figs - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    9 października 2018 o 09:44

    […] jesteś wielbicielem pieczonych kaczek, polecam także moją  w glazurze pomarańczowo-miodowej i pieczoną z jabłkami i pomarańczami, obie przepyszne! Zapraszam po […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Lekki makaron z kurczakiem i brokułami / Light chicken and broccoli pasta

Lekki makaron z kurczakiem i brokułami / Light chicken and broccoli pasta

Wizyta w zakładach mięsnych Sokołów

Wakacje nad Bałtykiem – krótka relacja dla szukających dobrego miejsca :)

Risotto-grzybowe-z-kurczakiem-Mushroom-risotto-with-chicken

Risotto grzybowe z kurczakiem / Mushroom risotto with chicken

Quiche z łososiem i awokado w delikatnym curry

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress