Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Mini pączki z jagodami / Mini blueberry beignets

Mini pączki z jagodami / Mini blueberry beignets

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Mini pączki z jagodami / Mini blueberry beignets"

  • Facebook
  • Twitter

Karnawał w pełni, przedstawiam więc przepis na tuczące słodkości. Małe, puszyste pączki z jagodami, podane z cukrem pudrem świetnie sprawdzą się na deser dla gości podczas karnawałowej imprezy. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, a później samo smażenie w głębokim tłuszczu też nie powinno sprawić problemów nawet początkującym w kuchni. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Mini pączki z jagodami / Mini blueberry beignets

Mini pączki z jagodami

(50-60 mini pączków)

Składniki:

  • 2 1/4 łyżeczki drożdży instant/suszonych
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko, rozbełtane
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 1/2 – 4 szklanki mąki
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 szklanka jagód (jeżeli są mrożone, wymieszaj z 1 łyżką mąki)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do serwowania

Przygotowanie:

  1. W misce miksera wymieszaj końcówką do ciast drożdże, wodę i cukier i odstawi na około 5 minut. Dodaj sól, jajko, wanilię, skórkę z cytryny i mleko, po czym wymieszaj.
  2. Następnie wsyp 3 szklanki mąki, a gdy ciasto zacznie się formować dodaj masło i miksuj aż się wchłonie.
  3. Cały czas miksując na wolnych obrotach dosypuj resztę mąki, aż ciasto stanie się jednolite. Przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i zagnieć je aż stanie się lepić. Umieść je w natłuszczonej misce, przykryj folią lub ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość, około 1-1 2/2 h.
  4. Wyłóż wyrośnięte ciasto na posypaną mąką powierzchnię, podociskaj aby pozbyć się nadmiaru powietrza i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm. Wyłóż jagodny na połowę ciasta i nakryj je drugą połową dociskając brzegi. Rozwałkuj je delikatnie na prostokąt o grubości około 1,5 cm i za pomocą ostrego noża pokrój je wzdłuż na 3 cm paski. Następnie pokrój je z drugiej strony na skos, tworząc kawałki o 3 cm bokach. przykryj je czystym ręcznikiem i zostaw je do wyrośnięcie na około 40 minut.
  5. W dużej i głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej do 180 stopni oC. Wyłóż pączki w jednej warstwie i gdy będą już rumiane od spodu przewróć na drugą stronę. Gdy są gotowe wyjmij je na papierowe ręczniki.
  6. Przed podaniem posyp porządną warstwą cukru pudru.

Smacznego!

Mini pączki z jagodami / Mini blueberry beignets

English version

Mini blueberry beignets

(50-60 mini beignets)

Ingredients:

  • 2 1/4 tsp instant yeast
  • 3/4 cup warm water
  • 1/4 cup sugar
  • 1/2 tsp salt
  • 1 egg, beaten
  • 2 tsp vanilla extract
  • 1 tsp lemon zest
  • 1/2 cup milk
  • 3-1/2 – 4 cups all-purpose flour
  • 2 tbsp softened butter
  • 1 cup blueberries (frozen mixed with 1 tbsp of flour)
  • oil for frying
  • powdered sugar for serving

Preparation:

  1. Combine the yeast, water and sugar in the bowl of a stand mixer fitted with a dough hook and set aside for about 5 minutes. Add the salt, egg, vanilla, lemon zest and milk.
  2. Mix until combined, add 3 cups of the flour until the dough starts to come together, add the add the butter and mix until combined.
  3. Next start adding the remaining flour, a little at a time until most of it is incorporated and turn the dough onto a floured work surface. Knead the dough adding just enough flour as necessary to make a non-sticky, smooth dough. Place the dough into a large, oiled bowl. Cover with plastic wrap and let it rise until the dough doubles in size.
  4. After the dough has doubled in size, punch it down and turn it onto a floured surface. Roll out into a thin rectangle that is about 1 cm thick. Scatter the blueberries over one half of the dough, then fold the uncovered half over top to cover. Lightly pinch the edges  and roll dough until about 1,5 cm thick. With a very sharp knife working at a diagonal to the rectangle, cut into 3 cm wide strips. Now cut into diamond shapes by making diagonal cuts (of 3 cm wide) in the opposite direction. Cover completely with clean tea towels and let rise about 40 minutes in a warm place.
  5. Heat vegetable oil in a large, heavy pan to 180 oC degrees. Place as many beignets as will fit into the hot oil and when they are golden brown, flip them over until golden brown on the other side. Remove to paper towel.
  6. When ready to serve, top with plenty of powdered sugar.

Enjoy!

Mini pączki z jagodami / Mini blueberry beignets

Poniżej przypominam też moje inne karnawałowe słodkości:

  • Pączki luksusowe

paczki4

  • Churros z sosem czekoladowo-kawowym 

churros

 

  • Pieczone pączki nadziewane jabłkami z syropem klonowym

 

  • Pączki hiszpańskie z lukrem rumowym

  • Oszukane mini doughnuts

 

Share the post "Mini pączki z jagodami / Mini blueberry beignets"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: deser, jagody, pączki, słodkości, tłusty czwartek

« Warsztaty z kuchni włoskiej z Karolem Okrasą
Pikantne jajka po marokańsku / Spicy Moroccan eggs »

Comments

  1. pzuza says

    20 stycznia 2016 at 10:25

    czy zamiast jajek można użyć np bananów lub wody z ciecierzycy?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 stycznia 2016 at 10:29

      Szczerze mówiąc nigdy nie próbowałam takich zamienników i nie wiem jaki będzie efekt;/ Chociaż widziałam przepisy wogóle bez jajek.

      Odpowiedz
    • pozielonemu says

      20 stycznia 2016 at 14:33

      Ja bym spróbowala z siemieniem lnianym 😉

      Odpowiedz
      • Dzi says

        20 stycznia 2016 at 15:37

        Świetny pomysł!

        Odpowiedz
  2. Cukry Proste says

    20 stycznia 2016 at 13:53

    Dodatek jagód bardzo mi się podoba:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami

Maryensztadt craft beer & food

Maryensztadt craft beer & food

Udka-gesie-duszone-w-karmelu--Goose-legs-braised-with-caramel-sauce

Udka gęsie duszone w karmelu / Goose legs braised with caramel sauce

Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem / Baked pasta with meat and bechamel

Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem / Baked pasta with meat and bechamel

Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym / Coconut curry chicken noodle soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress