Jakiś czas temu opublikowałam na moim blogu przepis na najlepsze brownie na świecie Gordona Ramsaya, a dzisiaj przedstawiam Wam przepis na najlepsze ciasteczka brownie 🙂 Bardzo czekoladowe, z chrupiącą skorupką i miękkim, wilgotnym wnętrzem i w wersji XXL. Robi się je bardzo łatwo, szybko i przyjemnie. Jest idealne na leniwe popołudnie do gorącej kawy. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Ciasteczka brownie
(8-10 dużych ciastek)
Składniki:
- 120 g masła, pokrojonego w kostkę w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka brązowego cukru
- ½ szklanki białego cukru
- 2 duże jajka
- ½ szklanki niesłodzonego kakao
- 2½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka skrobi lub mąki kukurydzianej
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 150 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
- W misce miksera ubij do białości masło z cukrami, następnie dodawaj po jednym jajku, dokładnie miksując po każdym.
- Dodaj kakao, mąkę, skrobię kukurydzianą, sodę i sól, i miksuj na małych obrotach do połączenia się składników. Na koniec wmieszaj posiekaną czekoladę i włóż ciasto na 15 minut do lodówki.
- Uformuj z ciasta 8-10 tej samej wielkości kulek i rozłóż je na wyłożonych papierem do pieczenia 2 blaszkach. Muszą być w sporych odległościach od siebie, gdyż się „rozpłyną” na boki. Przed włożeniem do piekarnika każdą kulkę delikatnie spłaszcz dłonią.
- Piecz przez 9-11 minut lub do pojawienia się podpieczonej skorupki. Po wyjęciu z piekarnika zostaw je na blaszce na co najmniej 10-15 minut do stężenia. Ciasteczka powinny być miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Smacznego!
English version
Brownie cookies
(8-10 large cookies)
Ingredients:
- 120 g of butter, cut into small cubes
- 1 cup brown sugar
- ½ cup white sugar
- 2 large eggs
- ½ cup unsweetened cocoa powder
- 2½ cup all-purpose flour
- 1 teaspoon cornstarch
- ¾ teaspoon baking soda
- ½ teaspoon salt
- 150 g semisweet chocolate, chopped
Preparation:
- Preheat oven to 200 oC.
- In a mixing bowl of a stand mixer, cream together butter and sugars on high speed until light and fluffy, add eggs one at a time, mixing well after each addition.
- Add in cocoa, flour, cornstarch, baking soda, and salt, set mixer on lowest speed setting to stir until combined and stir in chopped chocolate chunks. Place the dough in the fridge for 15 minutes to chill.
- Separate dough into 8-10 large balls and place on cookie sheet. Lightly press on top of dough to smooth out.
- Bake for 9-11 minutes or until golden brown on the top. Let them rest for at least 10-15 minutes to set.
Enjoy!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]