Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Ciasteczka brownie / Brownie cookies

Ciasteczka brownie / Brownie cookies

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Ciasteczka brownie / Brownie cookies"

  • Facebook
  • Twitter

Jakiś czas temu opublikowałam na moim blogu przepis na najlepsze brownie na świecie Gordona Ramsaya, a dzisiaj przedstawiam Wam przepis na najlepsze ciasteczka brownie 🙂 Bardzo czekoladowe, z chrupiącą skorupką i miękkim, wilgotnym wnętrzem i w wersji XXL. Robi się je bardzo łatwo, szybko i przyjemnie. Jest idealne na leniwe popołudnie do gorącej kawy. Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Ciasteczka-brownie-Brownie-cookies

Ciasteczka brownie

(8-10 dużych ciastek)

Składniki:

  • 120 g masła, pokrojonego w kostkę w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • ½ szklanki białego cukru
  • 2 duże jajka
  • ½ szklanki niesłodzonego kakao
  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka skrobi lub mąki kukurydzianej
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 150 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
  2. W misce miksera ubij do białości masło z cukrami, następnie dodawaj po jednym jajku, dokładnie miksując po każdym.
  3. Dodaj kakao, mąkę, skrobię kukurydzianą, sodę i sól, i miksuj na małych obrotach do połączenia się składników. Na koniec wmieszaj posiekaną czekoladę i włóż ciasto na 15 minut do lodówki.
  4. Uformuj z ciasta 8-10 tej samej wielkości kulek i rozłóż je na wyłożonych papierem do pieczenia 2 blaszkach. Muszą być w sporych odległościach od siebie, gdyż się „rozpłyną” na boki. Przed włożeniem do piekarnika każdą kulkę delikatnie spłaszcz dłonią.
  5. Piecz przez 9-11 minut lub do pojawienia się podpieczonej skorupki. Po wyjęciu z piekarnika zostaw je na blaszce na co najmniej 10-15 minut do stężenia. Ciasteczka powinny być miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

Smacznego!

Ciasteczka-brownie-Brownie-cookies

English version

Brownie cookies

(8-10 large cookies)

Ingredients:

  • 120 g of butter, cut into small cubes
  • 1 cup brown sugar
  • ½ cup white sugar
  • 2 large eggs
  • ½ cup unsweetened cocoa powder
  • 2½ cup all-purpose flour
  • 1 teaspoon cornstarch
  • ¾ teaspoon baking soda
  • ½ teaspoon salt
  • 150 g semisweet chocolate, chopped

Preparation:

  1. Preheat oven to 200 oC.
  2. In a mixing bowl of a stand mixer, cream together butter and sugars on high speed until light and fluffy, add eggs one at a time, mixing well after each addition.
  3. Add in cocoa, flour, cornstarch, baking soda, and salt, set mixer on lowest speed setting to stir until combined and stir in chopped chocolate chunks. Place the dough in the fridge for 15 minutes to chill.
  4. Separate dough into 8-10 large balls and place on cookie sheet. Lightly press on top of dough to smooth out.
  5. Bake for 9-11 minutes or until golden brown on the top. Let them rest for at least 10-15 minutes to set.

Enjoy!

Ciasteczka-brownie-Brownie-cookies

Share the post "Ciasteczka brownie / Brownie cookies"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: czekolada, deser, gorzka czekolada, kakao, mleczna czekolada, słodkości, wypieki

« Pikantne enchilady z kurczakiem i awokado / Spicy enchiladas with chicken and avocado
Szybka zupa z łososiem i szpinakiem / Easy salmon and spinach soup »

Trackbacks

  1. Ciasteczka brownie / Brownie cookies | FlyB Kulinaria pisze:
    11 maja 2017 o 11:39

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Brownie cookies - Yum Goggle pisze:
    16 maja 2017 o 04:17

    […] GET THE RECIPE […]

    Odpowiedz
  3. Ciasteczka brownie | Kokosowy blog pisze:
    29 listopada 2017 o 15:26

    […] Przepis pochodzi ze strony: karmelowy.pl […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Tajskie skrzydełka w sosie z masła orzechowego / Thai chicken wings with peanut sauce

Szybkie ciasteczka z czekoladą i kandyzowanym imbirem

Kremowa zupa pomidorowa / Creamy tomato soup

Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową / Hungarian pork tenderloin paprikash

Pieczone ziemniaki i marchewki Jamiego Olivera

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress