Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew

Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na rozgrzewający obiad na chłodne wieczory. Moja ukochana soczysta karkówka, duszona ze słodkimi ziemniakami, jarmużem, soczewicą, cukinią, papryką i pomidorami, w sosie z dalekowschodnimi przyprawami i masłem orzechowym. Podany posypany uprażonymi orzeszkami ziemnymi i dymką, uszczęśliwi każdego głodomora 🙂 Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew

Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem

(4 porcje)

Składniki:

  • 300 g karkówki pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 2 średnie bataty, obrane i pokrojone w kostkę
  • ¼ szklanki czerwonej soczewicy, opłukanej pod bieżącą wodą
  • 2 pomidory, pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1/2 średniej cukinii, pokrojonej w kostkę
  • 1 szklanka posiekanego jarmużu
  • 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego i drobiowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 cm kawałek imbiru, obrany i posiekany
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • sól i pieprz
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • prażone orzeszki ziemne, do podania
  • ¼ szklanki posiekanej dymki do podania

Przygotowanie:

  1. W średniej patelni na na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż mięso dopraw solą i pieprzem i smaż do zarumienienia. Wyjmij je z patelni i odstaw.
  2. Do tej samej patelni wrzuć cebulę i smaż na średnim ogniu do zeszklenia. Następnie wmieszaj czosnek wraz z imbirem i smaż kolejną minutę lub dwie.
  3. Dodaj bataty, soczewicę, paprykę, cukinię, pomidory, mięso i przyprawy, wymieszaj, po czym wlej bulion. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu, aż warzywa zmiękną.
  4. Następnie wmieszaj masło orzechowe i śmietanę wraz z jarmużem i gotuj przez pięć minut.
  5. Dopraw solą i pieprzem i podawaj danie posypane dymką i orzeszkami.

Smacznego!

Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew

English version

Pork, sweet potato and kale stew

(4 servings)

Ingredients:

  • 300 g pork neck, cut into 2 cm cubes
  • 2 medium sweet potatoes, peeled and cut into cubes
  • ¼ cup red lentils, rinsed well
  • 2 ripe tomatoes, diced
  • 1 red bell pepper, cubed
  • 1/2 small zucchini, cubed
  • 1 cup fresh kale leaves, finely chopped
  • 1 1/2 cups vegetable or chicken stock
  • 1 tbsp creamy peanut butter
  • 1 yellow onion, finely diced
  • 2 garlic cloves, minced
  • 2 cm ginger piece, peeled and minced
  • 1 tsp ground cumin
  • ½ tsp turmeric
  • 1/2 cup cream
  • salt and ground black pepper
  • 1 pinch cayenne pepper
  • toasted peanuts, to garnish
  • ¼ cup chopped green onion, for serving

Preparation:

  1. Heat the oil into a medium pot over medium heat, add pork, season with salt and pepper and cook until browned on all sides, next transfer to a plate and set aside.
  2. Heat the same pan with oil on medium heat, add the onion and cook until translucent. Add the garlic and ginger, and sautee for a minute or two.
  3. Add sweet potatoes, lentils, pepper, zucchini, tomatoes and spices, stir to combine, then add the stock, bring to boil, add meat and let simmer over low heat for 30 minutes, stirring occasionally or until vegetables are tender.
  4. Add the peanut butter and cream, stir to incorporate and add the kale leaves and cook for five more minutes.
  5. Season with salt and ground black pepper, and serve garnished with green onions and peanuts.

Enjoy!

Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew

Share the post "Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: bataty, cukinia, jarmuż, karkówka, masło orzechowe, mięso, obiad, papryka, pomidor, soczewica, wieprzowina

« Śmietankowa zupa grzybowa / Creamy mushroom soup
Ostrygi zapiekane ze szpinakiem i parmezanem / Spinach parmesan oysters »

Comments

  1. Kasia knifeandspoon.pl says

    7 stycznia 2016 at 11:48

    Mnie wystarczy samo zdjęcie…. Zjem wszystko 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 stycznia 2016 at 13:02

      🙂

      Odpowiedz
  2. Maria says

    11 stycznia 2016 at 11:15

    Wygląda jak danie idealne na zimę 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 stycznia 2016 at 11:16

      Jest idealne:)

      Odpowiedz
  3. naleśniki says

    14 stycznia 2016 at 00:06

    znakomicie podany:) smakowicie wyszedł!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 stycznia 2016 at 09:01

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Warsztaty Scandinavian Love Fika w Electrolux Taste Center

Leczo z cukinii z mięsem mielonym / Courgette stew with ground meat

Gofry-jagodowe-ze-slodkim-twarozkiem-Blueberry-waffles-with-sweet-cream-cheese

Gofry jagodowe ze słodkim twarożkiem / Blueberry waffles with sweet cream cheese

Rozgniecione-ziemniaki-z-pieca-Roasted-smashed-potatoes

Rozgniecione ziemniaki z pieca / Roasted smashed potatoes

Kurczak-w-sosie-z-czekoladą-Chicken-mole

Kurczak w sosie z czekoladą / Chicken mole

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress