Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Rabarbar pod migdałową kruszonką / Rhubarb almond crumble

Rabarbar pod migdałową kruszonką / Rhubarb almond crumble

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Rabarbar pod migdałową kruszonką / Rhubarb almond crumble"

  • Facebook
  • X

Rabarbar jest bardzo wdzięcznym produktem. Można go przygotować na mnóstwo różnych sposobów! Na słodko w postaci zapiekanej pod kruszonką, na serniczku, lub nawet na słono z kurczakiem.  Tutaj znajdziecie więcej sposobów na wykorzystanie tego przysmaku. Dziś przedstawiam super łatwy i przyjemny przepis na pyszny rabarbar pod kruszonką z dodatkiem migdałów. Pyszności! Nie sugerujcie się zdjęciem i przygotujcie go w naczyniu do zapiekania, ja żałowałam że użyłam tortownicy ale cóż, człowiek uczy się całe życie a piekarnika dodrapać do tej pory nie mogę ;P Tak czy inaczej, deser jest pyszny, zapraszam!

rabarbar_po_kruszonka

Scroll down for recipe in English

Rabarbar pod migdałową kruszonką

(6 porcji)

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 150 g brązowego cukru
  • 50 g cukru pudru

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki
  • 125 g masła w temp. pokojowej
  • 60 g cukru
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu, włóż rabarbar, 2 łyżki wody i cukry i wymieszaj. Smaż przez około 15 minut aż rabarbar zmięknie, po czym przełóż do średniego naczynia do zapiekania i odstaw.
  2. W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki kruszonki i ugniataj palcami aż powstaną charakterystyczne dla niej grudki i posyp przygotowany rabarbar.
  3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez 40 minut, lub do ładnego zarumienienia.

Smacznego!

rabarbar_po_kruszonka

English version

Rhubarb almond crumble

(6 servings)

Ingredients:

  • 1 kg of rhubarb, cut into 2 cm pieces
  • 150 g brown sugar
  • 50 g powdered sugar

Ingredients for crumble:

  • 150 g flour
  • 125 g butter at room temperature
  • 60 g sugar
  • 50 g chopped almonds
  • 1 pinch of salt
  • 1 teaspoon of cinnamon

Preparation:

  1. Preheat a large pan over medium, add rhubarb, 2 tablespoons of water and sugars and mix. Cook for about 15 minutes until the rhubarb softens, then transfer into a medium baking dish and set aside.
  2. In a medium bowl, mix all crumble ingredients and knead with your fingers until the mixture is crumbly and sprinkle over the rhubarb.
  3. Bake in the preheated to 180 oC oven180 oC for 40 minutes, or until browned.

Enjoy!

rabarbar_po_kruszonka

Share the post "Rabarbar pod migdałową kruszonką / Rhubarb almond crumble"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: deser, migdały, orzechy, rabarbar, słodkości

« Zupa z botwinką i kalafiorem / Young beet and cauliflower soup
Surówka z młodej kapusty / Young cabbage salad »

Comments

  1. Joanna Czystka says

    14 maja 2019 at 14:13

    Brzmi obłędnie! Widzę, że sezon na rabarbar w pełni – czas i u mnie w kuchni go w końcu wykorzystać 🙂

    Odpowiedz
  2. Konesso says

    14 maja 2019 at 14:38

    Słodka kruszonka z kwasowym rabarbarem to połączenie idealne!

    Odpowiedz
  3. Kamila says

    14 maja 2019 at 19:37

    jaka mąka na kruszonkę? Czy moze byc ryżowa? 🙂 wyglada pysznie!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 maja 2019 at 19:54

      z ryżową nigdy nie próbowałam, zawszę daję zwykłą pszenną np. tortową.

      Odpowiedz
  4. CookUp says

    22 maja 2019 at 21:33

    Przepis brzmi pysznie, zdjęcia wyglądają pysznie, więc deser musi być pyszny! Rabarbar to wiosna na talerzu i takie pomysły cenimy sobie najbardziej! 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Rabarbar pod migdałową kruszonką / Rhubarb almond crumble | FlyB Kulinaria pisze:
    16 maja 2019 o 00:13

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

ciasto miodowe z jablkami / Honey apple cake

2 urodziny bloga i ciasto miodowe z jabłkami / Honey apple cake

Letnie scones z czereśniami

Zupa warzywna z młodą kapustą / Cabbage and vegetable soup

Zupa warzywna z młodą kapustą / Cabbage and vegetable soup

Sernik z białą czekoladą / White chocolate cheesecake squares

Tikka Masala z jagnięcina / Lamb Tikka Masala

Tikka Masala z jagnięciną / Lamb Tikka Masala

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress