Rabarbar jest bardzo wdzięcznym produktem. Można go przygotować na mnóstwo różnych sposobów! Na słodko w postaci zapiekanej pod kruszonką, na serniczku, lub nawet na słono z kurczakiem. Tutaj znajdziecie więcej sposobów na wykorzystanie tego przysmaku. Dziś przedstawiam super łatwy i przyjemny przepis na pyszny rabarbar pod kruszonką z dodatkiem migdałów. Pyszności! Nie sugerujcie się zdjęciem i przygotujcie go w naczyniu do zapiekania, ja żałowałam że użyłam tortownicy ale cóż, człowiek uczy się całe życie a piekarnika dodrapać do tej pory nie mogę ;P Tak czy inaczej, deser jest pyszny, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Rabarbar pod migdałową kruszonką
(6 porcji)
Składniki:
- 1 kg rabarbaru, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 150 g brązowego cukru
- 50 g cukru pudru
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki
- 125 g masła w temp. pokojowej
- 60 g cukru
- 50 g posiekanych migdałów
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- Rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu, włóż rabarbar, 2 łyżki wody i cukry i wymieszaj. Smaż przez około 15 minut aż rabarbar zmięknie, po czym przełóż do średniego naczynia do zapiekania i odstaw.
- W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki kruszonki i ugniataj palcami aż powstaną charakterystyczne dla niej grudki i posyp przygotowany rabarbar.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez 40 minut, lub do ładnego zarumienienia.
Smacznego!
English version
Rhubarb almond crumble
(6 servings)
Ingredients:
- 1 kg of rhubarb, cut into 2 cm pieces
- 150 g brown sugar
- 50 g powdered sugar
Ingredients for crumble:
- 150 g flour
- 125 g butter at room temperature
- 60 g sugar
- 50 g chopped almonds
- 1 pinch of salt
- 1 teaspoon of cinnamon
Preparation:
- Preheat a large pan over medium, add rhubarb, 2 tablespoons of water and sugars and mix. Cook for about 15 minutes until the rhubarb softens, then transfer into a medium baking dish and set aside.
- In a medium bowl, mix all crumble ingredients and knead with your fingers until the mixture is crumbly and sprinkle over the rhubarb.
- Bake in the preheated to 180 oC oven180 oC for 40 minutes, or until browned.
Enjoy!
Joanna Czystka says
Brzmi obłędnie! Widzę, że sezon na rabarbar w pełni – czas i u mnie w kuchni go w końcu wykorzystać 🙂
Konesso says
Słodka kruszonka z kwasowym rabarbarem to połączenie idealne!
Kamila says
jaka mąka na kruszonkę? Czy moze byc ryżowa? 🙂 wyglada pysznie!
Dzi says
z ryżową nigdy nie próbowałam, zawszę daję zwykłą pszenną np. tortową.
CookUp says
Przepis brzmi pysznie, zdjęcia wyglądają pysznie, więc deser musi być pyszny! Rabarbar to wiosna na talerzu i takie pomysły cenimy sobie najbardziej! 🙂