Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Ziemniaki z fenkułem zapiekane pod mozzarellą

Ziemniaki z fenkułem zapiekane pod mozzarellą

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Ziemniaki z fenkułem zapiekane pod mozzarellą"

  • Facebook
  • X

Ostatnio dużo eksperymentuję z dodatkami do dań głównych, staram się też wyszukiwać mało popularne jeszcze produkty i stąd proponuję ziemniaki z fenkułem zapiekane z mozzarellą. Chyba wszystko zapiekane pod mozzarellą musi być smaczne:) Jest to dokonały dodatek do ryb,mięs lub podobnie jak zapiekany kalafior,może stanowić wegetariańskie  danie główne.Polecam!

Czas przygotowania: max. 20 min,Czas pieczenia: ok. 50 min,Ilość porcji: 4 jako dodatek,2 jako danie główne

 

Ziemniaki z fenkułem zapiekane pod mozzarellą

Składniki:

  • 2 duże lub 3 średnie ziemniaki,obrane i umyte
  • 1 duża bulwa fenkułu z odciętą zieloną górą
  • 1/2 – 2/3 szklanki mleka
  • ok. 100 g startej mozzarelli
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 oC.
  2. Używając szatkownicy, pokrój ziemniaki i fenkuł na średnio cienkie plasterki.
  3. Ułóż warstwę ziemniaków w większym naczyniu żaroodpornym tak,by zachodziły na siebie w 2/3. Posól je i popieprz, następnie ułóż w ten sam sposób na ziemniakach warstwę fenkułu i także go dobrze dopraw.Gdyby zostały jeszcze plasterki po ułożeniu 2 warstw,także je wyłóż na fenkuł i dopraw.
  4. Polej warzywa mlekiem, tylko do wysokości przedostatniej warstwy (powinno wystarczyć max. 2/3 szklanki)
  5. Przykryj naczynie folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu) i włóż do piekarnika na 30 minut. Następnie zdejmij folię,posyp warzywa mozzarellą i ponownie wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut, lub do momentu zarumienienia się sera.
  6. Wyjmij danie z piekarnika i pozwól mu poleżeć przez 10 min przed krojeniem i podaniem.
Smacznego!

Share the post "Ziemniaki z fenkułem zapiekane pod mozzarellą"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dania głównego, fenkuł, mozzarella, obiad, ziemniaki

« Ekspresowe mini tarty ze śliwkami
Kotlety wieprzowe ze słodko-kwaśną papryką Gordona Ramsaya »

Comments

  1. plasterer bristol says

    13 sierpnia 2015 at 15:44

    Hmm these look delicious, thanks for posting up this recipe, looks quite simple to make.

    Simon

    Odpowiedz
  2. Eryk says

    11 marca 2016 at 03:32

    Ślinka cieknie, wygląda super. Już mam co przygotować na jutrzejszy obiad. Pozdrawiam.

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Paleo Spring Vegetables - The Ultimate guide - Paleo Recipes, Gluten-free Recipes and Grain-free Recipes pisze:
    15 kwietnia 2014 o 19:00

    […] has a strong licorice flavor when raw.  Baked Fennel, however, has a much milder flavor and this Potato and Fennel Gratin sounds divine especially when followed up with a Deep Dish Apple Pie with Fennel and […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Zajmowanie się domem – przyjemność czy obowiązek? Sprawdź co na ten temat sądzą Polacy

smietankowa-kapusta-w-cwiartkach-mojej-mamy-Creamy-braised-cabbage

Śmietankowa kapusta w ćwiartkach mojej mamy / Creamy braised cabbage

Sledz z suszonymi grzybami i sliwkami / Herring with dried mushrooms and prunes

Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami / Herring with dried mushrooms and prunes

„Paszteciki” z ziemniaków i gotowanej kapusty Gordona Ramsaya

Stroganow z kurczaka i pora Jamiego Olivera

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress