Ostatnio dużo eksperymentuję z dodatkami do dań głównych, staram się też wyszukiwać mało popularne jeszcze produkty i stąd proponuję ziemniaki z fenkułem zapiekane z mozzarellą. Chyba wszystko zapiekane pod mozzarellą musi być smaczne:) Jest to dokonały dodatek do ryb,mięs lub podobnie jak zapiekany kalafior,może stanowić wegetariańskie danie główne.Polecam!
Czas przygotowania: max. 20 min,Czas pieczenia: ok. 50 min,Ilość porcji: 4 jako dodatek,2 jako danie główne
Ziemniaki z fenkułem zapiekane pod mozzarellą
Składniki:
- 2 duże lub 3 średnie ziemniaki,obrane i umyte
- 1 duża bulwa fenkułu z odciętą zieloną górą
- 1/2 – 2/3 szklanki mleka
- ok. 100 g startej mozzarelli
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 oC.
- Używając szatkownicy, pokrój ziemniaki i fenkuł na średnio cienkie plasterki.
- Ułóż warstwę ziemniaków w większym naczyniu żaroodpornym tak,by zachodziły na siebie w 2/3. Posól je i popieprz, następnie ułóż w ten sam sposób na ziemniakach warstwę fenkułu i także go dobrze dopraw.Gdyby zostały jeszcze plasterki po ułożeniu 2 warstw,także je wyłóż na fenkuł i dopraw.
- Polej warzywa mlekiem, tylko do wysokości przedostatniej warstwy (powinno wystarczyć max. 2/3 szklanki)
- Przykryj naczynie folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu) i włóż do piekarnika na 30 minut. Następnie zdejmij folię,posyp warzywa mozzarellą i ponownie wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut, lub do momentu zarumienienia się sera.
- Wyjmij danie z piekarnika i pozwól mu poleżeć przez 10 min przed krojeniem i podaniem.
Hmm these look delicious, thanks for posting up this recipe, looks quite simple to make.
Simon
Ślinka cieknie, wygląda super. Już mam co przygotować na jutrzejszy obiad. Pozdrawiam.