Ostatnio dużo eksperymentuję z dodatkami do dań głównych, staram się też wyszukiwać mało popularne jeszcze produkty i stąd proponuję ziemniaki z fenkułem zapiekane z mozzarellą. Chyba wszystko zapiekane pod mozzarellą musi być smaczne:) Jest to dokonały dodatek do ryb,mięs lub podobnie jak zapiekany kalafior,może stanowić wegetariańskie danie główne.Polecam!
Czas przygotowania: max. 20 min,Czas pieczenia: ok. 50 min,Ilość porcji: 4 jako dodatek,2 jako danie główne
Ziemniaki z fenkułem zapiekane pod mozzarellą
Składniki:
- 2 duże lub 3 średnie ziemniaki,obrane i umyte
- 1 duża bulwa fenkułu z odciętą zieloną górą
- 1/2 – 2/3 szklanki mleka
- ok. 100 g startej mozzarelli
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 oC.
- Używając szatkownicy, pokrój ziemniaki i fenkuł na średnio cienkie plasterki.
- Ułóż warstwę ziemniaków w większym naczyniu żaroodpornym tak,by zachodziły na siebie w 2/3. Posól je i popieprz, następnie ułóż w ten sam sposób na ziemniakach warstwę fenkułu i także go dobrze dopraw.Gdyby zostały jeszcze plasterki po ułożeniu 2 warstw,także je wyłóż na fenkuł i dopraw.
- Polej warzywa mlekiem, tylko do wysokości przedostatniej warstwy (powinno wystarczyć max. 2/3 szklanki)
- Przykryj naczynie folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu) i włóż do piekarnika na 30 minut. Następnie zdejmij folię,posyp warzywa mozzarellą i ponownie wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut, lub do momentu zarumienienia się sera.
- Wyjmij danie z piekarnika i pozwól mu poleżeć przez 10 min przed krojeniem i podaniem.
plasterer bristol says
Hmm these look delicious, thanks for posting up this recipe, looks quite simple to make.
Simon
Eryk says
Ślinka cieknie, wygląda super. Już mam co przygotować na jutrzejszy obiad. Pozdrawiam.