Uwielbiam młodą kapustę! Jak tylko pojawia się w sklepach zawsze kupuję i korzystam ile się tylko da. Na moim blogu znajdziecie już wiele pomysłów na wykorzystanie młodej kapusty, polecam gorąco! Dziś proponuję młodą kapustę zapiekaną w sosie śmietanowym z pieczarkami i mozzarellą. Doskonała jako danie w samo w sobie, lub jako dodatek do każdego dania głównego, przepyszna!
Scroll down for recipe in English
Młoda kapusta zapiekana w śmietanie
(4 porcje)
Składniki:
- 1 marchewka, obrana i starta na grubych oczkach
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 200 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 250 ml śmietanki 36%
- 1 główka młodej kapusty, obrana z zewnętrznych liści i pokrojona na ćwiartki
- 100 g startej mozzarelli
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W większym rondlu umieść kapustę, zalej wodą tak by ją przykrywała i dobrze posól. Doprowadź do wrzenia, gotuj przez 5 minut, odcedź i ułóż w naczyniu do zapiekania.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 190oC.
- Rozgrzej na średnim ogniu patelnię z olejem, dodaj marchewkę, czosnek i grzyby i smaż przez 5 minut, następnie dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 2-3 minuty.
- Polej przygotowaną kapustę sosem z warzywami, posyp serem i piecz przez 20 minut, aż kapusta zmięknie a ser się zarumieni.
Smacznego!
English version
Creamy young cabbage bake
(4 servings)
Ingredients:
- 1 carrot, peeled and grated
- 3 cloves of garlic, minced
- 200 g button mushrooms, quartered
- 2 tbsp vegetable oil
- 250 ml double cream
- 1 head of young cabbage, peeled from the top leaves and quartered
- 100 g of grated mozzarella
- salt and pepper
Preparation
- In a large pot, place the cabbage, add water to cover the cabbage and add a tablespoon of salt. Bring to the boil, and simmer for 5 minutes, strain and transfer to a casserole dish.
- Preheat oven to 190oC.
- Heat vegetable oil in the medium pan add carrots, garlic and mushrooms for 5 min, next add the cream, season with salt, pepper and cook for 2-3 minutes.
- Top prepared cabbage with creamy and vegetable sauce, sprinkle with cheese and bake for 20 minutes until the cabbage is soft and cheese lightly browned.
Enjoy!
Młoda kapusta jest przepyszna w każdym wydaniu, ale Twój pomysł to jak zwykle strzał w dziesiątkę. Same zdjęcia zachęcają, by zrobić ją już w majówkę. 🙂
Koniecznie!:)