Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Uncategorized / Młoda kapusta zapiekana w śmietanie / Creamy young cabbage bake

Młoda kapusta zapiekana w śmietanie / Creamy young cabbage bake

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Młoda kapusta zapiekana w śmietanie / Creamy young cabbage bake"

  • Facebook
  • Twitter

Uwielbiam młodą kapustę! Jak tylko pojawia się w sklepach zawsze kupuję i korzystam ile się tylko da. Na moim blogu znajdziecie już wiele pomysłów na wykorzystanie młodej kapusty, polecam gorąco! Dziś proponuję młodą kapustę zapiekaną w sosie śmietanowym z pieczarkami i mozzarellą. Doskonała jako danie w samo w sobie, lub jako dodatek do każdego dania głównego, przepyszna!

Mloda-kapusta-zapiekana-w-smietanie-Creamy-young-cabbage-bake

Scroll down for recipe in English

Młoda kapusta zapiekana w śmietanie

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 marchewka, obrana i starta na grubych oczkach
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 1 główka młodej kapusty, obrana z zewnętrznych liści i pokrojona na ćwiartki
  • 100 g startej mozzarelli
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W większym rondlu umieść kapustę, zalej wodą tak by ją przykrywała i dobrze posól. Doprowadź do wrzenia, gotuj przez 5 minut, odcedź i ułóż w naczyniu do zapiekania.
  2. Włącz piekarnik i ustaw go na 190oC.
  3. Rozgrzej na średnim ogniu patelnię z olejem, dodaj marchewkę, czosnek i grzyby i smaż przez 5 minut, następnie dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 2-3 minuty.
  4. Polej przygotowaną kapustę sosem z warzywami, posyp serem i piecz przez 20 minut, aż kapusta zmięknie a ser się zarumieni.

Smacznego!

Mloda-kapusta-zapiekana-w-smietanie-Creamy-young-cabbage-bake

English version

Creamy young cabbage bake

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 carrot, peeled and grated
  • 3 cloves of garlic, minced
  • 200 g button mushrooms, quartered
  • 2 tbsp vegetable oil
  • 250 ml double cream
  • 1 head of young cabbage, peeled from the top leaves and quartered
  • 100 g of grated mozzarella
  • salt and pepper

Preparation

  1. In a large pot, place the cabbage, add water to cover the cabbage and add a tablespoon of salt. Bring to the boil, and simmer for 5 minutes, strain and transfer to a casserole dish.
  2. Preheat oven to 190oC.
  3. Heat vegetable oil in the medium pan add carrots, garlic and mushrooms for 5 min, next add the cream, season with salt, pepper and cook for 2-3 minutes.
  4. Top prepared cabbage with creamy and vegetable sauce, sprinkle with cheese and bake for 20 minutes until the cabbage is soft and cheese lightly browned.

Enjoy!

Mloda-kapusta-zapiekana-w-smietanie-Creamy-young-cabbage-bake

Share the post "Młoda kapusta zapiekana w śmietanie / Creamy young cabbage bake"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Uncategorized Tagged With: dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, grzyby, kapusta, mozzarella, młoda kapusta, obiad, ser

« Biała kiełbasa ze słodko-pikantną cebulą / Sausage with sweet and spicy onion
Zupa z botwinką i kalafiorem / Young beet and cauliflower soup »

Comments

  1. CookUp says

    29 kwietnia 2019 at 18:33

    Młoda kapusta jest przepyszna w każdym wydaniu, ale Twój pomysł to jak zwykle strzał w dziesiątkę. Same zdjęcia zachęcają, by zrobić ją już w majówkę. 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 kwietnia 2019 at 19:05

      Koniecznie!:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Młoda kapusta zapiekana w śmietanie / Creamy young cabbage bake | FlyB Kulinaria pisze:
    26 kwietnia 2019 o 00:08

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberry and rhubarb baked with almond oat crumble

Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberries and rhubarb baked with almond oat crumble

Pikantne żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs

Pikantne żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs

Ciasteczka-maslane-z-czekolada-Butter-cookies-with-chocolate

Ciasteczka maślane z czekoladą / Butter cookies with chocolate

Serowa zupa krem z dyni z kurkami/ Cheesy and creamy pumpkin soup with chanterelles

Serowa zupa krem z dyni z kurkami / Cheesy and creamy pumpkin soup with chanterelles

Ciasto zebra / Zebra cake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress