Uwielbiam młodą kapustę! Jak tylko pojawia się w sklepach zawsze kupuję i korzystam ile się tylko da. Na moim blogu znajdziecie już wiele pomysłów na wykorzystanie młodej kapusty, polecam gorąco! Dziś proponuję młodą kapustę zapiekaną w sosie śmietanowym z pieczarkami i mozzarellą. Doskonała jako danie w samo w sobie, lub jako dodatek do każdego dania głównego, przepyszna!
Scroll down for recipe in English
Młoda kapusta zapiekana w śmietanie
(4 porcje)
Składniki:
- 1 marchewka, obrana i starta na grubych oczkach
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 200 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 250 ml śmietanki 36%
- 1 główka młodej kapusty, obrana z zewnętrznych liści i pokrojona na ćwiartki
- 100 g startej mozzarelli
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W większym rondlu umieść kapustę, zalej wodą tak by ją przykrywała i dobrze posól. Doprowadź do wrzenia, gotuj przez 5 minut, odcedź i ułóż w naczyniu do zapiekania.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 190oC.
- Rozgrzej na średnim ogniu patelnię z olejem, dodaj marchewkę, czosnek i grzyby i smaż przez 5 minut, następnie dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 2-3 minuty.
- Polej przygotowaną kapustę sosem z warzywami, posyp serem i piecz przez 20 minut, aż kapusta zmięknie a ser się zarumieni.
Smacznego!
English version
Creamy young cabbage bake
(4 servings)
Ingredients:
- 1 carrot, peeled and grated
- 3 cloves of garlic, minced
- 200 g button mushrooms, quartered
- 2 tbsp vegetable oil
- 250 ml double cream
- 1 head of young cabbage, peeled from the top leaves and quartered
- 100 g of grated mozzarella
- salt and pepper
Preparation
- In a large pot, place the cabbage, add water to cover the cabbage and add a tablespoon of salt. Bring to the boil, and simmer for 5 minutes, strain and transfer to a casserole dish.
- Preheat oven to 190oC.
- Heat vegetable oil in the medium pan add carrots, garlic and mushrooms for 5 min, next add the cream, season with salt, pepper and cook for 2-3 minutes.
- Top prepared cabbage with creamy and vegetable sauce, sprinkle with cheese and bake for 20 minutes until the cabbage is soft and cheese lightly browned.
Enjoy!
CookUp says
Młoda kapusta jest przepyszna w każdym wydaniu, ale Twój pomysł to jak zwykle strzał w dziesiątkę. Same zdjęcia zachęcają, by zrobić ją już w majówkę. 🙂
Dzi says
Koniecznie!:)