Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Azjatycka wołowina z brokułami / Asian style beef with broccoli

Azjatycka wołowina z brokułami / Asian style beef with broccoli

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Azjatycka wołowina z brokułami / Asian style beef with broccoli"

  • Facebook
  • Twitter

Jakiś czas temu dostałam do House of Asia fajny prezent w postaci produktów dedykowanych kuchni chińskiej i postanowiłam wykorzystać je do przygotowania ekspresowej potrawy w stylu azjatyckim. Soczysta wołowina z brokułami w pysznym sosie z sosem sojowym, podana z na makaronie ryżowym. Danie gotowe dosłownie w kilka chwil, polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Azjatycka wołowina z brokułami / Asian style beef with broccoli

Azjatycka wołowina z brokułami

(4 porcje)

Składniki na sos:

  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka białego wytrawnego wina
  • ⅛ łyżeczki przyprawy pięciu smaków
  • ⅛ łyżeczki łyżeczki mielonego pieprzu

Reszta składników:

  • 1 duży brokuł, podzielony na różyczki
  • 2-3 łyżki odsączonych pędów bambusa z puszki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 350 g wołowiny (u mnie rostbef), pokrojonej w 0,5 cm plastry
  • 2-3 łyżki sosu chili

Przygotowanie:

  1. W średniej misce wymieszaj rózgą wodę z mąką kukurydzianą, następnie dodaj resztę składników sosu i ponownie dokładnie wymieszaj.
  2. W drugiej misce wymieszaj wołowinę z 2 łyżkami przygotowanego sosu i sosem chilli i odstaw.
  3. Ugotuj różyczki brokuła w osolonej wodzie prawie do miękkości (przez ok. 5-10 minut), następnie odcedź je i odstaw.
  4. Rozgrzej 1 łyżkę oleju w woku lub głębokiej patelni na największym ogniu, włóż wołowinę i obsmaż szybko do zarumienienia, po czym wyjmij ją z patelni na talerz i odstaw.
  5. Dodaj kolejną łyżkę oleju do tej samej patelni lub woka i wrzuć imbir czosnek. Smaż przez 20 do 30 sekund, po czym dodaj brokuły i pędy bambusa, wymieszaj i podsmaż jeszcze przez chwilę.
  6. Następnie wlej przygotowany wcześniej sos, wymieszaj i gotuj aż zacznie gęstnieć. Dodaj wołowinę i smaż mieszając aż sos zgęstnieje, po czym dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
  7. Zdejmij patelnię z ognia i podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym.

Smacznego!

Azjatycka wołowina z brokułami / Asian style beef with broccoli

English version

Asian style beef with broccoli

(4 servings)

Ingredients for the sauce:

  • 1 cup of water
  • 2 tbsp cornflour
  • 1 tsp sugar
  • 1 tsp sesame oil
  • ½ tsp salt
  • 3 tbsp light soy sauce
  • 1 tbsp dry white wine
  • ⅛ tsp five spice powder
  • ⅛ tsp tsp black pepper

Ingredients for the stir fry:

  • 1 large head of broccoli, cut into florets
  • 2-3 tbs canned bamboo shoots, drained
  • 2 tbsp oil
  • 1 garlic clove, crushed
  • 1 tsp fresh ginger, grated
  • 350 g beef, cut into 0,5 cm slices
  • 2-3 tbsp chilli sauce

Preparation:

  1. In a medium bowl mix water and cornflour, then add the remaining sauce ingredients and mix well.
  2. Place the beef, 2 tbsp of the prepared sauce and chilli sauce into a bowl, mix and set aside.
  3. Add broccoli florets into boilng salted water and cook until almost tender, for about 5-10 minutes, drain and set aside.
  4. Heat 1 tbsp of oil in a wok or large and deep pan over high heat, add the beef and sear quickly until browned. Then remove from the pan and set aside.
  5. Heat the remaining 1 tbsp of oil in the pan add the ginger and garlic. Cook for 20 to 30 seconds until the garlic and ginger is fragrant, add the broccoli and bamboo shoots and stir quickly.
  6. Mix the sauce again and  pour it all into the pan. Stir fry until the sauce beginning to thicken, next add beef and stir fry for another 1 minute until the sauce thickens and coats the broccoli and beef. Season to taste if necessary.
  7. Remove from heat and serve immediately with rice or rice noodles.

Enjoy!

Azjatycka wołowina z brokułami / Asian style beef with broccoli

Poniżej przypominam inne pyszne przepisy kuchni azjatyckiej:

Piersi kacze w azjatyckiej glazurze

Piersi kacze w azjatyckiej glazurze / Asian style glazed duck breasts

Kurczak w glazurze karmelowej

Kurczak w glazurze karmelowej

Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami

Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami / Chicken tempura with plum sauce and vegetables

Kurczak pomarańczowy

kurczak

Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki

Share the post "Azjatycka wołowina z brokułami / Asian style beef with broccoli"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: brokuły, chilli, imbir, kuchnia azjatycka, kuchnia chińska, mięso, obiad, pędy bambusa, sos sojowy, wołowina

« Zupa brokułowa z gorgonzolą / Broccoli and gorgoznola soup
Ryż z jabłkami i cynamonem / Apple Cinnamon Rice Pudding »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Sernik z białą czekoladą / White chocolate cheesecake squares

Tosty z indykiem, żurawiną i brie / Turkey Cranberry and Brie Sandwich

Tosty z indykiem, żurawiną i brie / Turkey Cranberry and Brie Sandwich

rabarbar_po_kruszonka

Rabarbar pod migdałową kruszonką / Rhubarb almond crumble

Penne z wiosennymi warzywami i ricottą zapiekane pod mozzarellą

Grillowana ziołowa cukinia / Grilled herbed courgette

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress