Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Puree z bobu / Broad bean puree

Puree z bobu / Broad bean puree

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Puree z bobu / Broad bean puree"

  • Facebook
  • X

W końcu można znaleźć bób w normalnej cenie, warto więc chwilowo porzucić klasyczne puree ziemniaczane na rzecz pysznego puree z bobu. Mamy teraz najlepszą porę roku, gdzie możemy korzystać ze wszystkich dobrodziejstw natury i przygotowywać obiady z wykorzystaniem świeżych i pysznych owoców i warzyw. Przygotowanie tego puree jest niezwykle łatwe i szybkie, nawet mój połówek, który wielkim fanem warzyw niestety nie jest, stwierdził że było pyszne:) Wystarczy ugotować go w osolonej wodzie, a następnie obrać ze skórek i zmiksować na gładkie puree ze śmietanką. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Puree z bobu / Broad bean puree

Puree z bobu

(2-3 porcje)

Składniki:

  • 1/2 kg świeżego bobu
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki śmietanki 36 %

Przygotowanie:

  1. Ugotuj bób we wrzącej i osolonej wodzie do miękkości, przez około 15-20 minut i odcedź. Zachowaj szklankę wody z gotowania.
  2. Obierz z zewnętrznych skórek i przełóż do pojemnika blendera. Dodaj śmietankę i zmiksuj do uzyskania gładkiego puree. Dolewaj po trochu wodę z gotowania jeżeli będzie to konieczne.
  3. Dopraw puree solą i pieprzem do smaku i podawaj.

Smacznego!

Puree z bobu / Broad bean puree

English version

Broad bean puree

(2-3 servings)

Ingredients:

  • 1/2 kg of fresh broad beans
  • salt, pepper
  • 2-3 tablespoons of double cream

Preparation:

  1. Cook the beans in boiling salted water until tender, for about 15-20 minutes and drain. Reserve 1 cup of cooking water.
  2. Pop beans out of their skins and place in blender container. Add the cream and blend to a smooth puree adding reserved water if needed.
  3. Season the puree with salt and pepper to taste and serve.

Enjoy!

Puree z bobu / Broad bean puree

Share the post "Puree z bobu / Broad bean puree"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: bób, dodatek do dania głównego

« Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem / Hasselback chicken with spinach and ricotta
Sałatka z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce / Tuna, avocado and egg salad »

Comments

  1. boskke says

    8 lipca 2016 at 09:25

    Bardzo apetyczne, pozdrawiam!

    Odpowiedz
  2. schodołazy dla niepełnosprawnych says

    11 lipca 2016 at 09:47

    Super, uwielbiam danie z bobu

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Puree z topinambura / Jerusalem artichoke puree

Puree z topinambura / Jerusalem artichoke puree

Moja ulubiona salatka z kurczakiem i ananasem / Pineapple chicken salad

Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem / Pineapple chicken salad

Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową / Blueberry muffins with walnut streusel

Fettuccine z kurczakiem, pieczarkami i prażonymi migdałami w sosie Dijon / Dijon chicken fettuccine with mushrooms and toasted almonds

Fettuccine z kurczakiem, pieczarkami i prażonymi migdałami w sosie Dijon / Dijon chicken fettuccine with mushrooms and toasted almonds

Rozgniecione-ziemniaki-z-pieca-Roasted-smashed-potatoes

Rozgniecione ziemniaki z pieca / Roasted smashed potatoes

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress