Nie ma chyba lepszego połączenia niż truskawki z czekoladą, nieważne jaką:) Dlatego proponuję dziś niezwykle szybkie poduszeczki z ciasta francuskiego, nadziewane truskawkami i nutellą,polane białą czekoladą. Można użyć też innego kremu czekoladowego lub orzechowego,ja przygotowałam z nutellą, gdyż zawsze mam ją w domu pod ręką:) Polecam!
Scroll down for English
Poduszeczki z truskawkami i nutellą
(6 porcji)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok.40 x 30 cm)
- 250 g truskawek pokrojonych w kostkę
- 3 duże łyżki nutelli
- 2 łyżki posiekanej białej czekolady
- 1 łyżka śmietanki 36 %
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż blachę papierem do pieczenia (lub połóż matę silikonową).
- Rozwiń ciasto i wytnij 12 równych prostokątów.
- Na środek 6 prostokątów wyłóż po pół łyżki nutelli a na nią wyłóż równe porcje truskawek. Przykryj je 6 pozostałymi płatami ciasta i dociśnij brzegi widelcem. Na wierzchu każdej poduszeczki zrób nacięcia ostrym nożem (ułatwi to cyrkulację powietrza w trakcie pieczenia).
- Wyłóż ciastka na blachę do pieczenia i piecz około 25 minut, lub do zarumienienia.
- W międzyczasie,wsyp posiekaną czekoladę do kubka, wlej łyżkę śmietanki i wstaw na 10 sekund do mikrofalówki. Po wyjęciu całość energicznie zamieszaj łyżeczką w celu uzyskania polewy.
- Gdy poduszeczki są już upieczone, wyłóż je na kratkę do wystudzenia i polej polewą z białej czekolady.
English version
Strawberry and nutella pop tarts
(6 servings)
Ingredients:
- 1 sheet of puff pastry (about 40 x 30 cm)
- 250 g diced strawberries
- 3 large tablespoons of nutella
- 2 tablespoons chopped white chocolate
- 1 tablespoon cream 36%
Preparation:
- Preheat your oven to 180 oC. Line a baking tray with baking paper.
- Cut your puff pastry into 12 equal rectangles.
- For 6 of the 12 rectangles,spread nutella and place strawberries on top.Make sure you do this on the centre of the rectangle.
- Seal your pop tart by placing another cut rectangle puff pastry (the remaining 6 of 12) on top of the filling, seal the edges with the fork and placing the small holes at the top of the pop tart.
- Place your pop tarts on the baking tray and bake approximately 25 minutes or until golden brown.
- In the meantime, mix the chopped chocolate with cream and put it in the microwave for approximately 10 s on medium heat. Mix it with the spoon.
- When the pop tarts are cooked to your liking, place them on a cooling rack and drizzle with chocolate.
Enjoy!
Dodaj komentarz