Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Poduszeczki z truskawkami i nutellą z polewą z białej czekolady

Poduszeczki z truskawkami i nutellą z polewą z białej czekolady

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Poduszeczki z truskawkami i nutellą z polewą z białej czekolady"

  • Facebook
  • Twitter

Nie ma chyba lepszego połączenia niż truskawki z czekoladą, nieważne jaką:) Dlatego proponuję dziś niezwykle szybkie poduszeczki z ciasta francuskiego, nadziewane truskawkami i nutellą,polane białą czekoladą. Można użyć też innego kremu czekoladowego lub orzechowego,ja przygotowałam z  nutellą, gdyż zawsze mam ją w domu pod ręką:) Polecam! 

Scroll down for English

Poduszeczki z truskawkami i nutellą

(6 porcji)

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok.40 x 30 cm)
  • 250 g truskawek pokrojonych w kostkę
  • 3 duże łyżki nutelli
  • 2 łyżki posiekanej białej czekolady
  • 1 łyżka śmietanki 36 %

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż blachę papierem do pieczenia (lub połóż matę silikonową).
  2. Rozwiń ciasto i wytnij 12 równych prostokątów.
  3. Na środek 6 prostokątów wyłóż po pół łyżki nutelli a na nią wyłóż równe porcje truskawek. Przykryj je 6 pozostałymi płatami ciasta i dociśnij brzegi widelcem. Na wierzchu każdej poduszeczki zrób nacięcia ostrym nożem (ułatwi to cyrkulację powietrza w trakcie pieczenia).
  4. Wyłóż ciastka  na blachę do pieczenia i piecz około 25 minut, lub do zarumienienia.
  5. W międzyczasie,wsyp posiekaną czekoladę do kubka, wlej łyżkę śmietanki i wstaw na 10 sekund do mikrofalówki. Po wyjęciu całość energicznie zamieszaj łyżeczką w celu uzyskania polewy.
  6. Gdy poduszeczki są już upieczone, wyłóż je na kratkę do wystudzenia i polej polewą z białej czekolady.
Smacznego!

English version

Strawberry and nutella pop tarts

(6 servings)

Ingredients:

  • 1 sheet of puff pastry (about 40 x 30 cm)
  • 250 g diced strawberries
  • 3 large tablespoons of nutella
  • 2 tablespoons chopped white chocolate
  • 1 tablespoon cream 36%

Preparation:

  1. Preheat your oven to 180 oC. Line a baking tray with baking paper.
  2. Cut your puff pastry into 12 equal rectangles.
  3. For 6 of the 12 rectangles,spread nutella and place strawberries on top.Make sure you do this on the centre of the rectangle.
  4. Seal your pop tart by placing another cut rectangle puff pastry (the remaining 6 of 12) on top of the filling, seal the edges with the fork and placing the small holes at the top of the pop tart.
  5. Place your pop tarts on the baking tray and bake approximately 25 minutes or until golden brown.
  6. In the meantime, mix the chopped chocolate with cream and put it in the microwave for approximately 10 s on medium heat. Mix it with the spoon.
  7. When the pop tarts are cooked to your liking, place them on a cooling rack and drizzle with chocolate.

Enjoy!

Share the post "Poduszeczki z truskawkami i nutellą z polewą z białej czekolady"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: biała czekolada, ciasto francuskie, czekolada, deser, nutella, słodkości, truskawki, wypieki

« Zapiekany pod parmezanem szpinak z pieczarkami Nigela Slatera
Dietetyczny butter chicken Billa Grangera »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Chińskie jajka herbaciane/Chinese Tea Eggs

Zupa dyniowa z puree z jarmużu / Pumpkin and kale puree soup

Kurczak w azjatyckiej glazurze z piwem / Asian style roast chicken with beer

Currywurst

Currywurst

Smażone tofu w azjatyckim sosie

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress