Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Zupa krem z cukinii z serem Brie / Courgette and Brie soup

Zupa krem z cukinii z serem Brie / Courgette and Brie soup

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Zupa krem z cukinii z serem Brie / Courgette and Brie soup"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na pyszną zupę krem z cukinii i sera Brie. Wbrew pozorom jest to doskonałe połączenie smakowe, a dzięki serowi Brie, zupa jest wyjątkowo delikatna i kremowa. Zupa ta jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a biorąc pod uwagę to, że na cukinię mamy właśnie sezon – także mało kosztowna. Polecam!

Scroll down for recipe in English

zupa

Zupa krem z cukinii z serem brie

(6 porcji)

Składniki:

  • 2 duże pory, umyte i pokrojone w plastry
  • 50 g masła
  • 750 g (około 3) cukinii, pokrojonych w plastry
  • 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 80 g sera Brie, pokrojonego w plastry

Przygotowanie:

  1. W większym garnku rozpuść na średnim ogniu masło i podsmaż na nim pory do miękkości. Następnie dodaj cukinię, ziemniaki, wlej bulion i gotuj przez około 20 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  2. Po tym czasie dodaj Brie i gotuj kolejne kilka minut, aż ser zacznie się rozpuszczać. Teraz zdejmij zupę z ognia i zmiksuj blenderem do uzyskania jednolitego kremu.
  3. Postaw ponownie na ogniu, zagotuj, dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj.

Smacznego!

zupa

English version

Courgette and brie soup

(6 servings)

Ingredients:

  • 2 large leeks, washed and sliced
  • 50 g butter
  • 750g (about 3) courgettes, sliced
  • 2 medium sized potatoes, peeled and cubed
  • 1 litre chicken or vegetable stock
  • 80 g Brie, sliced

Preparation:

  1. Sauté the sliced leeks in the butter until soft. Add the courgettes, potatoes and stock and simmer for approximately 20 minutes or until the vegetables are soft.
  2. Add the brie and simmer for a further couple of minutes just to soften the cheese. Remove from the heat and pureé the mixture until smooth.
  3. Heat through, check for seasoning and serve.

Enjoy!

zupa

Share the post "Zupa krem z cukinii z serem Brie / Courgette and Brie soup"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki, Zupy Tagged With: brie, cukinia, obiad, przystawka, ser, zupa

« Leczo z cukinią / Courgette stew
Kurczak zapiekany z miodem i figami / Chicken braised with figs and honey »

Comments

  1. maly3city says

    3 sierpnia 2014 at 14:08

    Świetny prosty przepis, Brie pewnie daje tej zupie fajny smaczek

    Odpowiedz
  2. Magda says

    5 sierpnia 2014 at 04:50

    Jeśli krem smakuje tak samo jak wygląda na zamieszczonych zdjęciach to musi być pyszny. Jeszcze nie tak dawno nie byłam przekonana do zup w formie kremów, ale to się zmieniło i teraz próbuje takich przepisów, z Twojego na pewno skorzystam.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 sierpnia 2014 at 07:14

      Polecam, jest pyszna:)

      Odpowiedz
  3. chyzia says

    23 listopada 2014 at 13:28

    Łatwa w przygotowaniu i PRZEPYSZNA!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 listopada 2014 at 15:20

      Cieszę się, że smakowała:)

      Odpowiedz
  4. mmalla says

    5 maja 2016 at 19:22

    Zrobiłam, PRZEPYSZNA!!! A roboty może max. 30 minut 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 maja 2016 at 19:31

      Dlatego też ją bardzo lubię:P

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Gęsta zupa z kurkami, fenkułem i suszonymi pomidorami/Thick chanterelle soup with fennel and sun-dried tomatoes

Kanapki-zapiekane-z-grzybami-i-serem-Baked-mushroom-and-cheese-sandwich

Kanapki zapiekane z grzybami i serem / Baked mushroom and cheese sandwich

Drożdżowe wieńce cynamonowe / Cinnamon wreaths

Łatwa zupa z curry i warzywami / Easy curry and vegetable soup

Łatwa zupa z curry i warzywami / Easy curry and vegetable soup

Pierogi z kaczką i figami / Duck and fig pierogies

Pierogi z kaczką i figami / Duck and fig pierogies

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress