Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Żeberka pieczone z grzybami i papryką / Baked ribs with mushrooms and bell pepper

Żeberka pieczone z grzybami i papryką / Baked ribs with mushrooms and bell pepper

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Żeberka pieczone z grzybami i papryką / Baked ribs with mushrooms and bell pepper"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam pomysł na pyszny obiad bez zbędnego wysiłku. Długo pieczone, rozpływające się w ustach żeberka wieprzowe pieczone z cebulą, papryką i grzybami w pysznym sosie na bazie pikantnego ketchupu, czego chcieć więcej? Danie to wymaga od nas minimum wysiłku, gdyż tak na prawdę to piekarnik robi za nas całą robotę. A żeberka wychodzą takie, że palce lizać. Jeżeli jesteś fanem żeberek polecam także moje pikantne żeberka w glazurze i  żeberka z miodem w pięciu smakach. Polecam!

Scroll down for recipe in English

zeberka-pieczone-z-grzybami-i-papryka-Baked-ribs-with-mushrooms-and-bell-pepper

Żeberka pieczone z grzybami i papryką

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych, pokrojonych na kawałki z jedną kostką
  • 2 cebule, pokrojone w plasterki
  • 200 g pieczarek lub innych grzybów, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 papryka, pokrojona w plasterki
  • 1/2 szklanki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 szklanka wody
  • sól, pieprz, pikantna mielona papryka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Umyte i osuszone żeberka natrzyj porządnie solą, pieprzem i papryką, wymieszaj w sosie sojowym i odstaw na minimum godzinę.
  2. Na szerokiej patelni rozgrzej na dużym ogniu olej, obsmaż żeberka z każdej strony do zarumienienia i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Wyłóż na żeberka cebulę, pieczarki i paprykę i posyp całość majerankiem.
  3. Na patelnię po żeberkach wlej wodę wraz z ketchupem, wymieszaj, doprowadź do wrzenia i polej powstałym sosem przygotowane żeberka.
  4. Przykryj naczynie szczelnie folią aluminiową (matową stroną do góry, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz przez 1,5 h, a po wyjęciu podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

zeberka-pieczone-z-grzybami-i-papryka-Baked-ribs-with-mushrooms-and-bell-pepper

English version

Baked ribs with mushrooms and bell pepper

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 1 kg of pork ribs, cut into smaller pieces (with one bone)
  • 2 onions, sliced
  • 200 g mushrooms, quartered
  • 1 bell pepper, sliced
  • 1/2 cup of spicy ketchup
  • 2 tablespoons light soy sauce
  • 1 tablespoon of dried marjoram
  • 1 cup of water
  • salt, pepper, ground paprika
  • oil for frying

Preparation:

  1. Place pork ribs into a bowl, season with salt, pepper and paprika, mix with soy sauce and set aside for one hour (minimum).
  2. Heat large pan over high heat, add pork ribs and cook until browned of all sides. Transfer into baking dish, mix wih onion, mushrooms and bell pepper and sprinkle with dried marjoram.
  3. To the same pan add water and ketchup, mix and bring to the boil. Pour sauce over ribs and cover tightly with aluminum foil.
  4. Place ribs in the prehetaed to 180 oC oven and bake for 1,5 h. Next remove form oven and serve with your favorite sides.

Enjoy!

zeberka-pieczone-z-grzybami-i-papryka-Baked-ribs-with-mushrooms-and-bell-pepper

Share the post "Żeberka pieczone z grzybami i papryką / Baked ribs with mushrooms and bell pepper"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: grzyby, mięso, obiad, papryka, wieprzowina, żeberka, zioła

« Pikantna surówka z kapusty / Spicy Coleslaw
Warsztaty Scandinavian Love Fika w Electrolux Taste Center »

Trackbacks

  1. Żeberka pieczone z grzybami i papryką / Baked ribs with mushrooms and bell pepper | FlyB Kulinaria pisze:
    23 sierpnia 2017 o 23:44

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Baked ribs with mushrooms and bell pepper - Yum Goggle pisze:
    27 sierpnia 2017 o 03:30

    […] GET THE RECIPE […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Mule w sosie śmietanowo-cydrowym/Mussels in cider

Bar-restauracyjny Karmnik – recenzja

Zapiekanki z sałatką z tuńczyka

Klasyczna wloska bruschetta / Classic Italian bruschetta

Klasyczna włoska bruschetta / Classic Italian bruschetta

Dynia w słodkiej glazurze sezamowej / Pumpkin with a sweet sesame glaze

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress