Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Makaron z kurczakiem, grzybami i papryką / Chicken, mushroom and pepper pasta

Makaron z kurczakiem, grzybami i papryką / Chicken, mushroom and pepper pasta

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Makaron z kurczakiem, grzybami i papryką / Chicken, mushroom and pepper pasta"

  • Facebook
  • Twitter

Już po Wielkanocnym obżarstwie, dlatego proponuję coś łatwego i na pewno lżejszego niż tradycyjne świąteczne dania. Pyszny makaron z piersią z kurczaka, grzybami, papryką, parmezanem i pachnącą bazylią – bez ciężkiego sosu! Danie jest szybkie, łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Polecam dla całej rodziny w szczególnie zabieganym tygodniu:)

Scroll down for recipe in English

makaron

Makaron z kurczakiem, grzybami i papryką

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 400-500 g makaronu spaghetti, linguine lub innego ulubionego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w cienkie paski
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 8 pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 żółta lub czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szczypta płatków chilli
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • garść świeżych listków bazylii

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, aż będzie al dente, zazwyczaj od 10 do 12 minut. Odcedź i odstaw.
  2. W międzyczasie rozgrzej na dużej patelni na średnim ogniu oliwę, włóż kurczaka i smaż do zarumienieni, przez około 6 do 8 minut. Przełóż na talerz i odstaw.
  3. Do patelni dodaj cebulę i smaż, mieszając, do zeszklenia, przez około 3 do 4 minuty. Dodaj grzyby, paprykę, chili i dopraw solą i pieprzem. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie, przez około 4 do 6 minut. Włóż kurczaka ponownie do patelni, wlej bulion i gotuj aż sos lekko zgęstnieje, przez około 3 do 4 minut.
  4. Wmieszaj do kurczaka z warzywami makaron wraz z 1/2 szklanki parmezanu i dokładnie wymieszaj. Przełóż danie na talerze i posyp pozostałym parmezanem i świeżymi liśćmi bazylii. Podawaj natychmiast.

Smacznego!

makaron

English version

Chicken, mushroom and pepper pasta

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 400-500 g package of pasta
  • 2 tablespoons olive oil
  • 2 chicken breasts, thinly sliced
  • 1/2 onion, thinly sliced
  • 8 button mushrooms, quartered
  • 1 yellow or red pepper, cut into strips
  • salt and pepper to taste
  • 1 pinch red chili flakes
  • 1/2 cup chicken stock
  • 1 cup grated Parmesan
  • handful of fresh basil leaves

Preparation:

  1. Cook the pasta according to the package directions until al dente, about 10 to 12 minutes. Drain and set aside.
  2. Meanwhile, heat olive oil in a large nonstick skillet over medium-high heat. Add chicken and cook until browned, about 6 to 8 minutes. Transfer to a plate, keep warm.
  3. Add the onion to the pan and cook, stirring often, until softened, about 3 to 4 minutes. Add mushrooms, peppers, red chili flakes and season with salt and pepper. Continue to cook, tossing occasionally, until vegetables are tender, about 4 to 6 minutes. Return the chicken to the skillet, add the stock, and cook until the sauce has thickened, about 3 to 4 minutes.
  4. Add the pasta to chicken, vegetables and 1/2 cup of Parmesan and toss to combine well. Divide between bowls and sprinkle with remaining Parmesan and fresh basil leaves. Serve immediately.

Enjoy!

makaron

Share the post "Makaron z kurczakiem, grzybami i papryką / Chicken, mushroom and pepper pasta"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: chilli, grzyby, kurczak, makaron, mięso, papryka, parmezan, pieczarki, piersi z kurczaka, ser, zioła

« Sernik marmurkowy z Nutellą / Nutella zebra cheesecake
Kremowa zupa ziemniaczano-serowa / Creamy potato and cheese soup »

Comments

  1. Wera says

    8 kwietnia 2015 at 14:50

    Fajny pomysł na niedzielny obiad. Uwielbiam grzyby 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 kwietnia 2015 at 15:09

      Polecam:)

      Odpowiedz
  2. pastaio says

    9 kwietnia 2015 at 08:38

    Super przepis, a jeszcze jakby tak zamiast pieczarek dodać prawdziwków albo borowików. Aż ślinka leci. 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 kwietnia 2015 at 09:16

      O borowiki, na pewno świetnie się tutaj sprawdzą!

      Odpowiedz
  3. Magdalena says

    13 kwietnia 2015 at 11:03

    Bardzo lubię makaron z kurczakiem ale osobiście z wersją z sosem pomidorowym bolognese. Ale z pewnością przetestuję te pieczarki i na pewno zdam relację.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 kwietnia 2015 at 11:40

      Polecam! 🙂

      Odpowiedz
  4. Hania says

    16 kwietnia 2015 at 09:42

    Co znaczy piękne zdjęcie… Aż zrobiłam się głodna. Uwielbiam dopracowane posty, i merytorycznie i graficznie. SUper.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 kwietnia 2015 at 11:01

      Dziękuję:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Surówka z kapustą i ananasem / Cabbage and pineapple slaw

Surówka z kapustą i ananasem / Cabbage and pineapple slaw

Szparagi zapiekane z cukinia i ziemniakami / Asparagus, zucchini and potato bake

Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami / Asparagus, zucchini and potato bake

Leczo-z-cukinia-chorizo-i-wolowina-Beef-chorizo-and-zucchini-stew

Leczo z cukinią, chorizo i wołowiną / Beef, chorizo and zucchini stew

Łatwy chlebek naan / Easy naan

Kurczak pieczony na puszce z piwem / Beer can chicken

Kurczak pieczony na puszce z piwem / Beer can chicken

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress