Share the post "Makaron z kurczakiem, grzybami i papryką / Chicken, mushroom and pepper pasta"
Już po Wielkanocnym obżarstwie, dlatego proponuję coś łatwego i na pewno lżejszego niż tradycyjne świąteczne dania. Pyszny makaron z piersią z kurczaka, grzybami, papryką, parmezanem i pachnącą bazylią – bez ciężkiego sosu! Danie jest szybkie, łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Polecam dla całej rodziny w szczególnie zabieganym tygodniu:)
Scroll down for recipe in English
Makaron z kurczakiem, grzybami i papryką
(4-6 porcji)
Składniki:
- 400-500 g makaronu spaghetti, linguine lub innego ulubionego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone w cienkie paski
- 1/2 cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
- 8 pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
- 1 żółta lub czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
- sól i pieprz do smaku
- 1 szczypta płatków chilli
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 szklanka startego parmezanu
- garść świeżych listków bazylii
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, aż będzie al dente, zazwyczaj od 10 do 12 minut. Odcedź i odstaw.
- W międzyczasie rozgrzej na dużej patelni na średnim ogniu oliwę, włóż kurczaka i smaż do zarumienieni, przez około 6 do 8 minut. Przełóż na talerz i odstaw.
- Do patelni dodaj cebulę i smaż, mieszając, do zeszklenia, przez około 3 do 4 minuty. Dodaj grzyby, paprykę, chili i dopraw solą i pieprzem. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie, przez około 4 do 6 minut. Włóż kurczaka ponownie do patelni, wlej bulion i gotuj aż sos lekko zgęstnieje, przez około 3 do 4 minut.
- Wmieszaj do kurczaka z warzywami makaron wraz z 1/2 szklanki parmezanu i dokładnie wymieszaj. Przełóż danie na talerze i posyp pozostałym parmezanem i świeżymi liśćmi bazylii. Podawaj natychmiast.
Smacznego!
English version
Chicken, mushroom and pepper pasta
(4-6 servings)
Ingredients:
- 400-500 g package of pasta
- 2 tablespoons olive oil
- 2 chicken breasts, thinly sliced
- 1/2 onion, thinly sliced
- 8 button mushrooms, quartered
- 1 yellow or red pepper, cut into strips
- salt and pepper to taste
- 1 pinch red chili flakes
- 1/2 cup chicken stock
- 1 cup grated Parmesan
- handful of fresh basil leaves
Preparation:
- Cook the pasta according to the package directions until al dente, about 10 to 12 minutes. Drain and set aside.
- Meanwhile, heat olive oil in a large nonstick skillet over medium-high heat. Add chicken and cook until browned, about 6 to 8 minutes. Transfer to a plate, keep warm.
- Add the onion to the pan and cook, stirring often, until softened, about 3 to 4 minutes. Add mushrooms, peppers, red chili flakes and season with salt and pepper. Continue to cook, tossing occasionally, until vegetables are tender, about 4 to 6 minutes. Return the chicken to the skillet, add the stock, and cook until the sauce has thickened, about 3 to 4 minutes.
- Add the pasta to chicken, vegetables and 1/2 cup of Parmesan and toss to combine well. Divide between bowls and sprinkle with remaining Parmesan and fresh basil leaves. Serve immediately.
Enjoy!
Wera says
Fajny pomysł na niedzielny obiad. Uwielbiam grzyby 🙂
Dzi says
Polecam:)
pastaio says
Super przepis, a jeszcze jakby tak zamiast pieczarek dodać prawdziwków albo borowików. Aż ślinka leci. 🙂
Dzi says
O borowiki, na pewno świetnie się tutaj sprawdzą!
Magdalena says
Bardzo lubię makaron z kurczakiem ale osobiście z wersją z sosem pomidorowym bolognese. Ale z pewnością przetestuję te pieczarki i na pewno zdam relację.
Dzi says
Polecam! 🙂
Hania says
Co znaczy piękne zdjęcie… Aż zrobiłam się głodna. Uwielbiam dopracowane posty, i merytorycznie i graficznie. SUper.
Dzi says
Dziękuję:)