Dziś przedstawiam przepis na rozpływające się w ustach żeberka w glazurze z coca coli, które są banalnie łatwe w przygotowaniu. Soczyste mięso w słodkiej glazurze z coca coli, ketchupu i sosu sojowego na pewno znajdzie sobie fanów w każdym domu. Podałam je z pieczonymi warzywami w pomidorach i wyszło bosko. Jeżeli jesteś fanem żeberek, polecam także te z grzybami i papryką, w wersji pikantnej lub z miodem w pięciu smakach, wszystkie przepyszne! Zapraszam po przepis.
Scroll down for recipe in English
Żeberka w glazurze z coca coli
(4-5 pocji)
Składniki:
- 1,5-2 kg żeberek wieprzowych
- 1,5 l Coca Coli
- 1 laska cynamonu
- 3-4 gwiazdki anyżu
- 125 g brązowego cukru
- 60 g miodu
- 130 g ketchupu
- 2 łyżki musztardy
- 60 ml sosu sojowego
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 160 oC.
- W większym i głębokim naczyniu żaroodpornym umieść żeberka, anyż, cynamon, 1l Coca Coli, przykryj szczelnie folią aluminiową i włóż do nagrzanego piekarnika na 2 godziny.
- W celu przygotowania glazury, w średnim rondelku umieść cukier brązowy, miód, ketchup, musztardę, sos sojowy i 500 ml Coca Coli i gotuj często mieszając, aż całość zgęstnieje do konsystencji syropu.
- Po 2 godzinach wyjmij z żeberka z piekarnika, przełóż je na talerz, wylej płyn z naczynia i ponownie umieść w nim żeberka.
- Posmaruj żeberka glazurą i włóż do piekarnika na górną powierzchnię żeberek ze zredukowanym sosem i umieść w piekarniku. Po 10 minutach obróć żeberka i ponownie wysmaruj glazurą. Po 10 minutach powtórz procedurę ze smarowaniem glazurą.
- Wyjmij żeberka z piekarnika i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
English version
Coca cola glazed pork ribs
(4-5 servings)
Ingredients:
- 1,5-2 kg pork ribs
- 1,5 l Coca Cola
- 1 cinnamon stick
- 3-4 star anise
- 125 g brown sugar
- 60 g honey
- 130 g ketchup
- 2 tbsp mustard
- 60 ml soy sauce
Preparation:
- Preheat oven to 160°C.
- Prepare large deep baking dish, add ribs, cinnamon stick star anise , 1l Coca Cola and cover with aluminum foil and place in the preheated oven for 2h.
- For the sauce in the medium sauce pan mix brown sugar, honey, ketchup, mustard, soy sauce and 500 ml Coca Cola and cookstirring often until it thickens to the syrupy consistency.
- Remove baking dish from the oven, transfer the ribs on the plate, discard the liquids from baking and place ribs in the baking dish.
- Brush top surface of the ribs with the reduced sauce and place in the oven. After 10 minutes, turn the ribs on the other side and brush again. Put it in the oven for 10 more minutes and repeat everything one more time.
- Serve with your favourite sides.
Enjoy!
Super apetyczne!
Wow, nawet nie wiedziałam że coca-cole można użyć do marynaty