Share the post "Kanapka ze stekiem, balsamicznymi grzybami i serem żółtym / Cheesy steak sandwich with mushrooms"
Dziś prezentuję doskonały pomysł na śniadanie, lunch a nawet kolację. Pyszna i sycąca kanapka z soczystym stekiem, cudownymi balsamicznymi pieczarkami, serem żółtym Maasdamer od Hochland i sosem miodowo-musztardowym z pewnością zachwycą każdego. Jest ona bardzo łatwa w przygotowaniu i wbrew pozorom też szybka. Polecam gorąco!
W tym przepisie użyłam sera żółtego Hochland Maasdamer, który umiejscowiony na gorącym steku delikatnie zmięknie i otuli mięso. Ser ten nie zawiera konserwantów i powstaje wyłącznie z polskiego mleka, ponadto jest bogaty w wapń. Samo zdrowie!
Scroll down for recipe in English
Kanapka ze stekiem, balsamicznymi grzybami i serem żółtym
(4 kanapki)
Składniki:
- 400 g ulubionego steka wołowego
- sól i pieprz
- olej
- 4 wybrane bułki, przekrojone wzdłuż na pół
- ulubiony mix sałatowy
- 4 plasterki sera Hochland Maasdamer
Składniki na balsamiczne grzyby:
- 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 250 g pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżki octu balsamicznego
Składniki na sos miodowo-musztardowy:
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Ostrym nożem natnij steka z obu stron delikatnie w „kratkę” i natrzyj go porządnie solą i pieprzem, po czym natrzyj olejem.
- Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, włóż steka i i smaż odwracając co jakiś czas przez 8-10 minut, aż będzie średnio wysmażony (termometr kuchenny powinien wskazywać 60-65 C w środku steka). Przełóż go na deskę do krojenia i pozwól mu „odpocząć” przez 15 minut.
- W celu przygotowania grzybów, rozgrzej średnią patelnię na średnim ogniu, dodaj olej, grzyby i cebulę i podsmaż do lekkiego zarumienienia. Następnie dodaj czosnek, dopraw do smaku solą i pieprzem po czym dodaj ocet balsamiczny, chwilę jeszcze podsmaż i zdejmij z ognia.
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu i rozsmaruj część na spodach bułek. Na to wyłóż sałatę, grzyby, pokrojonego w cienkie plasterki steka, na to ser i wierzch bułki, po czym polej jeszcze odrobiną sosu.
- Podawaj natychmiast!
Smacznego!
English version
Cheesy steak sandwich with mushrooms
(4 sandwiches)
Ingredients:
- 400 g steak
- salt and pepper
- oil
- 4 buns of your choice
- fresh leaves of your choice
- 4 slices of Maasdamer cheese
Ingerdients for balsamic mushrooms:
- 1 large onion thinly sliced
- 250 g mushrooms thinly sliced
- 1 garlic cloves, minced
- 2 tbsp balsamic vinegar
Ingerdients for honey mustard dressing:
- 1 tbsp mustard
- 1 tbsp mayonnaise
- 1 tbsp honey
- 1 tbsp lemon juice
- 2 tbsp olive oil
Preparation:
- Using a sharp knife, lightly score steak on both sides in a crosshatch pattern, season generously with salt and pepper, then rub all over with vegetable oil.
- Heat a large pan over medium-high and cook steak, turning once or twice to brown evenly, until medium-rare for 8−10 minutes. Transfer steak to a cutting board and let rest at least 15 minutes.
- To make the balsamic mushrooms, heat pan over medium heat, add oli mushrooms and onionsand cook until lightly browned, add garlic, season to taste and add the Balsamic vinegar then remove from the heat and set aside.
- Mix all of the sauce ingredients and spread some over the boottoms of the bun. Top with the greens, mushrooms sliced steak and cheese and sprinkle with dressing.
- Serve immediately.
Smacznego!
Dodaj komentarz