Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Kanapka ze stekiem, balsamicznymi grzybami i serem żółtym / Cheesy steak sandwich with mushrooms

Kanapka ze stekiem, balsamicznymi grzybami i serem żółtym / Cheesy steak sandwich with mushrooms

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Kanapka ze stekiem, balsamicznymi grzybami i serem żółtym / Cheesy steak sandwich with mushrooms"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś prezentuję doskonały pomysł na śniadanie, lunch a nawet kolację. Pyszna i sycąca kanapka z soczystym stekiem, cudownymi balsamicznymi pieczarkami, serem żółtym Maasdamer od Hochland i sosem miodowo-musztardowym z pewnością zachwycą każdego. Jest ona bardzo łatwa w przygotowaniu i wbrew pozorom też szybka. Polecam gorąco!

 Kanapka-ze-stekiem-balsamicznymi-grzybami-i-serem-Cheesy-steak-sandwich-with-mushrooms

W tym przepisie użyłam sera żółtego Hochland Maasdamer, który umiejscowiony na gorącym steku delikatnie zmięknie i otuli mięso.  Ser ten nie zawiera konserwantów i powstaje wyłącznie z polskiego mleka, ponadto jest bogaty w wapń. Samo zdrowie!


 Kanapka-ze-stekiem-balsamicznymi-grzybami-i-serem-Cheesy-steak-sandwich-with-mushrooms

Scroll down for recipe in English

Kanapka ze stekiem, balsamicznymi grzybami i serem żółtym

(4 kanapki)

Składniki:

  • 400 g ulubionego steka wołowego
  • sól i pieprz
  • olej
  • 4 wybrane bułki, przekrojone wzdłuż na pół
  • ulubiony mix sałatowy
  • 4 plasterki sera Hochland Maasdamer

Składniki na balsamiczne grzyby:

  • 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 250 g pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Składniki na sos miodowo-musztardowy:

  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Ostrym nożem natnij steka z obu stron delikatnie w „kratkę” i natrzyj go porządnie solą i pieprzem, po czym natrzyj olejem.
  2. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, włóż steka i i smaż odwracając co jakiś czas przez 8-10 minut, aż będzie średnio wysmażony (termometr kuchenny powinien wskazywać 60-65 C w środku steka). Przełóż go na deskę do krojenia i pozwól mu „odpocząć” przez 15 minut.
  3. W celu przygotowania grzybów, rozgrzej średnią patelnię na średnim ogniu, dodaj olej, grzyby i cebulę i podsmaż do lekkiego zarumienienia. Następnie dodaj czosnek, dopraw do smaku solą i pieprzem po czym dodaj ocet balsamiczny, chwilę jeszcze podsmaż i zdejmij z ognia.
  4. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu i rozsmaruj część na spodach bułek. Na to wyłóż sałatę, grzyby, pokrojonego w cienkie plasterki steka, na to ser i wierzch bułki, po czym polej jeszcze odrobiną sosu.
  5. Podawaj natychmiast!

Smacznego!

 Kanapka-ze-stekiem-balsamicznymi-grzybami-i-serem-Cheesy-steak-sandwich-with-mushrooms

English version

Cheesy steak sandwich with mushrooms

(4 sandwiches)

Ingredients:

  • 400 g steak
  • salt and pepper
  • oil
  • 4 buns  of your choice
  • fresh leaves of your choice
  • 4 slices of Maasdamer cheese

Ingerdients for balsamic mushrooms:

  • 1 large onion thinly sliced
  • 250 g mushrooms thinly sliced
  • 1 garlic cloves, minced
  • 2 tbsp balsamic vinegar

Ingerdients for honey mustard dressing:

  • 1 tbsp mustard
  • 1 tbsp mayonnaise
  • 1 tbsp honey
  • 1 tbsp lemon juice
  • 2 tbsp olive oil

Preparation:

  1. Using a sharp knife, lightly score steak on both sides in a crosshatch pattern, season generously with salt and pepper, then rub all over with vegetable oil.
  2. Heat a large pan over medium-high and cook steak, turning once or twice to brown evenly, until medium-rare for 8−10 minutes. Transfer steak to a cutting board and let rest at least 15 minutes.
  3. To make the balsamic mushrooms, heat pan over medium heat, add oli mushrooms and onionsand cook until lightly browned, add garlic, season to taste and add the Balsamic vinegar then remove from the heat and set aside.
  4. Mix all of the sauce ingredients and spread some over the boottoms of the bun. Top with the greens, mushrooms sliced steak and cheese and sprinkle with dressing.
  5. Serve immediately.

Smacznego!

 Kanapka-ze-stekiem-balsamicznymi-grzybami-i-serem-Cheesy-steak-sandwich-with-mushrooms

 Kanapka-ze-stekiem-balsamicznymi-grzybami-i-serem-Cheesy-steak-sandwich-with-mushrooms

Share the post "Kanapka ze stekiem, balsamicznymi grzybami i serem żółtym / Cheesy steak sandwich with mushrooms"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie Tagged With: grzyby, miód, ser, śniadanie, stek, wołowina

« Śmietankowa kapusta w ćwiartkach mojej mamy / Creamy braised cabbage
Żeberka w glazurze z coca coli / Coca cola glazed pork ribs »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia/Smoked salmon salad devilled eggs

Makaron-z-kielbasa-i-mloda-kapusta-Sausage-and-young-cabbage-pasta

Makaron z kiełbasą i młodą kapustą / Sausage and young cabbage pasta

Szparagi-z-boczkiem-i-gorgonzola-Bacon-gorgonzola-asparagus

Szparagi z boczkiem i gorgonzolą / Bacon gorgonzola asparagus

Miodowo-musztardowy łosoś z kruszonką orzechową / Honey mustard salmon with walnut crust

Warsztaty kulinarne z Galeo

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress