Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Muszle nadziewane pieczarkami i mięsem, zapiekane pod dyniowym beszamelem z szałwią / Meat and mushroom stuffed shells with pumpkin sage bechamel

Muszle nadziewane pieczarkami i mięsem, zapiekane pod dyniowym beszamelem z szałwią / Meat and mushroom stuffed shells with pumpkin sage bechamel

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Muszle nadziewane pieczarkami i mięsem, zapiekane pod dyniowym beszamelem z szałwią / Meat and mushroom stuffed shells with pumpkin sage bechamel"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam niezwykle satysfakcjonujące połączenie, przedstawionego wcześniej puree z dyni z beszamelem, pod którym zapieczone są muszle makaronowe z kremową warstwą z ricotty i drugiej składającej się z mięsa i pieczarek. Idealne danie na niedzielny obiad. Polecam!

Scroll down for English

Muszle nadziewane pieczarkami i mięsem, zapiekane pod dyniowym beszamelem z szałwią

(2-3 porcje)

Składniki:

  • 120 g muszli makaronowych, ugotowanych al dente

Składniki na nadzienie serowe:

  • 220 g ricotty
  • 1/3 szklanki parmezanu, startego na tarce
  • sól i mielony czarny pieprz do smaku

Składniki na nadzienie mięsno-grzybowe:

  • 120 g pokrojonej drobno kiełbasy lub mielonego mięsa wołowego/wieprzowego
  • 1/2 średniej cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 3/4 szklanki pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 2 świeże liście szałwii, posiekane

Składniki na dyniowy sos beszamelowy:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki puree z dyni
  • 1/3 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/4 szklanki parmezanu, startego na tarce
  • 1/4 szklanki ricotty
  • 2 świeże liście szałwii, posiekane
  • sól i mielony czarny pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki parmezanu, startego na tarce, do posypania całości

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszaj składniki na nadzienie serowe: ricottę i parmezan, po czym dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw.
  2. Na dużej patelni, podsmaż mięso lub kiełbasę do zbrązowienia, po czym przełóż je na ręcznik papierowy w celu pozbycia się jak największej ilości tłuszczu. Odlej z patelni pozostały wytopiony z mięsa tłuszcz, zachowując jedynie jedną łyżkę na potrzeby dalszego smażenia.
  3. Wrzuć na tą samą patelnię cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę, po czym dodaj grzyby i szałwię, i smaż przez następne cztery do pięciu minut. Zdejmij z ognia, pozostaw do ostygnięcia na kilka minut i wymieszaj z mięsem.
  4. Przełóż podgotowane muszle do odpowiedniej wielkości naczynia do pieczenia i nadziej mieszanką z ricotty. Następnie wyłóż warstwę mięsno-grzybową i zacznij przygotowywać sos beszamelowy.
  5. W rondelku najlepiej z grubym dnem, na średnim ogniu roztop masło, po czym wsyp mąkę, wymieszaj i smaż mieszankę przez kilka minut mieszając od czasu do czasu. Następnie powoli dolewaj mleko, cały czas mieszając najlepiej trzepaczką,dodaj dynię, jogurt, parmezan i ricottę. Gotuj sos na małym ogniu cały czas mieszając przez 4-5 minut, aż zgęstnieje. Wmieszaj szałwię i dopraw sos solą i pieprzem, zdejmij z ognia.
  6. Wylej przygotowany beszamel na muszle, posyp całość parmezanem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC. Piecz przez 40 minut.

Smacznego!

English version

Meat and mushroom stuffed shells with pumpkin sage bechamel

(2-3 servings)

Ingredients:

  • 120 g pasta shells, cooked al dente

Ingredients for the cheese filling:

  • 220 g ricotta cheese
  • 1/3 cup Parmesan cheese
  • salt and ground black pepper to taste

Ingredients for the meat and mushrooms filling:

  • 120 g sausage or ground beef/pork
  • 1/2 medium onion, diced
  • 1 garlic clove, minced
  • 3/4 cup mushrooms, sliced
  • 2 fresh sage leaves, thinly sliced
Pumpkin sage béchamel sauce:
  • 1 tbsp butter
  • 1 tbsp flour
  • 1 1/2 cups milk
  • 1/3 cup pumpkin puree
  • 1/3 cup Greek yogurt
  • 1/4 cup Parmesan cheese, grated
  • 1/4 cup ricotta cheese
  • 2 fresh sage leaves, thinly sliced
  • salt and ground black pepper to taste
  • 1/4 cup Parmesan cheese, grated for topping

Preparation:

  1. In a large mixing bowl combine ricotta cheese, Parmesan, salt and fresh ground black pepper. Set aside.
  2. In a large skillet, brown sausage or meat. Remove from skillet and place meat on paper towels to drain. Reserve 1 tbsp of the fat to cook the onions in.
  3. Cook onions in fat over medium heat until translucent. Add garlic and cook for just a minute. Add mushrooms and sage and cook for another four to five minutes. Remove from heat and allow to cool for several minutes.
  4. Stuff shells with ricotta mixture and then top with sausage mushroom mixture. Place shells in a baking dish. Set aside while you prepare béchamel sauce.
  5. In a pot melt butter over medium heat. Add flour and cook for several minutes. Add milk, pumpkin, yogurt, Parmesan and ricotta. Cook this for four to five minutes over medium heat to thicken. Add sage, salt and black pepper. Mix to combine and take off of heat.
  6. Pour béchamel sauce over shells. Top with extra grated Parmesan. Bake at 180 oC for forty minutes.
Enjoy!

Share the post "Muszle nadziewane pieczarkami i mięsem, zapiekane pod dyniowym beszamelem z szałwią / Meat and mushroom stuffed shells with pumpkin sage bechamel"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: dynia, grzyby, kiełbasa, makaron, mięso, obiad, parmezan, pieczarki, ricotta, ser, sos beszamelowy, wieprzowina, wołowina, zioła

« Kremowa zupa z kurczakiem i serem brie / Creamy chicken and brie soup
Jesienny omlet z piekarnika z karmelizowaną gruszką i jabłkiem / Apple and pear dutch baby »

Comments

  1. Maggie says

    25 października 2013 at 13:04

    Ten beszamel musial byc niesamowicie smaczny!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 października 2013 at 13:08

      I jest, polecam:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Schabowe-z-serem-i-pieczarkami-Cheesy-breaded-pork-chops-with-mushrooms

Schabowe z serem i pieczarkami / Cheesy breaded pork chops with mushrooms

Botwinka-ze -zparagami-Young-beet-soup-with-asparagus

Botwinka ze szparagami / Young beet soup with asparagus

Angielskie śniadanie – scones na słono i słodko

Kurczak w kremowym sosie z orzechami nerkowca w stylu indyjskim / Creamy indian cashew chicken

Marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress