Wykorzystując zgromadzone z domu ekologiczne cukinie, postanowiłam je spożytkować na pyszną zapiekankę z ziemniakami i dużą ilością sera, która doskonale komponuje się praktycznie z każdym daniem głównym. Poza tym, zazwyczaj można przygotować ją chwilę wcześniej a później wrzucić do piekarnika i przygotowywać w międzyczasie danie właściwe. Pyszna, szybka, łatwa i przyjemna w przygotowaniu – czego chcieć więcej? Polecam także moje inne pomysły na ziemniaczane dodatki do dań głównych, każdy na pewno znajdzie coś dla siebie. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Ziemniaki zapiekane z cukinią i serem
(8 porcji)
Składniki:
- 800 g cukinii, pokrojonej w plasterki
- 800 g ziemniaków, pokrojonych w cienkie plasterki
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 szklanki śmietanki 36%
- 1 1/2 szklanki startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do podania
Przygotowanie:
- W średniej misce wymieszaj śmietanę, 1 szklankę parmezanu, czosnek i pietruszkę, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Umieść cukinię i ziemniaki w większej misce i dopraw do smaku 1 łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu i 1/2 łyżeczki oregano i wymieszaj.
- Ułóż warzywa naprzemiennie w dużym naczyniu do zapiekania, zalej śmietaną i posyp resztą parmezanu.
- Włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz przez 40-45 minut, aż ziemniaki zmiękną. Jeśli zapiekanka zacznie się za bardzo rumienić przykryj ją folią aluminiową.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut. Posyp pietruszką i podawaj.
Smacznego!
English version
Zucchini Potato Bake Recipe
Ingredients:
- 800 g zucchini, sliced
- 800 g potatoes, peeled and thinly sliced
- salt and pepper
- 1/2 tsp dried oregano
- 2 cups heavy cream
- 1 1/2 cups shredded parmesan cheese
- 2 garlic cloves minced
- 2 tbsp chopped parsley to garnish
Preparation:
-
In a medium bowl, stir together 2 cups cream, 1 cup parmesan cheese, 2 minced garlic cloves and 2 Tbsp parsley. Season with salt and pepper to taste.
-
Transfer sliced zucchini and potatoes to a large mixing bowl and season with 1 tsp salt, 1/2 tsp black pepper and 1/2 tsp oregano.
-
Layer vegetables in the large baking dish, alternating with zucchini and potatoes. Pour cream mixture evenly over top and sprinkle with 1/2 cup parmesan cheese.
-
Bake at 180 oC for 40-45 minutes, or until potatoes are soft and easily pierced with a fork. If it starts brown too much, cover with alluminium foil.
-
Remove from oven and rest at least 10 minutes. Garnish with parsley and serve.
Enjoy!
Kamila Gładkowska says
Wygląda obłędnie i pewnie tak też smakuje 🙂 Chyba już wiem, co zrobię jutro na obiad 🙂 Pozdrawiam!
Centrum Pożyczek 24h says
Naprawdę smacznie wyglądają 🙂 Super przepis
Malina says
U mnie piecze się już ponad godzinę a ziemniaki całkowicie twarde 🙁
Dzi says
To aż dziwne, może plasterki były zbyt grube?
Maria says
Przepis wygląda na bardzo prosty i również taki był ale niestety ziemniaki po półtorej godzinie pieczenie nada twarde 🙁 Plasterki kroiłam cieniutko tak jak w przepisie…
Dzi says
Czasami zdarzają się takie „pancerne” ziemniaki. Może to kwestia odmiany… Tak czy inaczej, następnym razem proponuję je podgotować przed pokrojeniem lub pokrojone w plasterki trochę podgotować na parze.