Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Ziemniaki zapiekane z cukinią i serem / Cheesy zucchini potato bake

Ziemniaki zapiekane z cukinią i serem / Cheesy zucchini potato bake

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Ziemniaki zapiekane z cukinią i serem / Cheesy zucchini potato bake"

  • Facebook
  • Twitter

Wykorzystując zgromadzone z domu ekologiczne cukinie, postanowiłam je spożytkować na pyszną zapiekankę z ziemniakami i dużą ilością sera, która doskonale komponuje się praktycznie z każdym daniem głównym. Poza tym, zazwyczaj można przygotować ją chwilę wcześniej a później wrzucić do piekarnika i przygotowywać w międzyczasie danie właściwe. Pyszna, szybka, łatwa i przyjemna w przygotowaniu – czego chcieć więcej? Polecam także moje inne pomysły na ziemniaczane dodatki do dań głównych, każdy na pewno znajdzie coś dla siebie. Zapraszam!

Ziemniaki-zapiekane-z-cukinia-i-serem-Cheesy-zucchini-potato-bake

Scroll down for recipe in English

Ziemniaki zapiekane z cukinią i serem

(8 porcji)

Składniki:

  • 800 g cukinii, pokrojonej w plasterki
  • 800 g ziemniaków, pokrojonych w cienkie plasterki
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 szklanki śmietanki 36%
  • 1 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do podania

Przygotowanie:

  1. W średniej misce wymieszaj śmietanę, 1 szklankę parmezanu, czosnek i pietruszkę, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  2. Umieść cukinię i ziemniaki w większej misce i dopraw do smaku 1 łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu i 1/2 łyżeczki oregano i wymieszaj.
  3. Ułóż warzywa naprzemiennie w dużym naczyniu do zapiekania, zalej śmietaną i posyp resztą parmezanu.
  4. Włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz przez 40-45 minut, aż ziemniaki zmiękną. Jeśli zapiekanka zacznie się za bardzo rumienić przykryj ją folią aluminiową.
  5. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut. Posyp pietruszką i podawaj.

Smacznego!

Ziemniaki-zapiekane-z-cukinia-i-serem-Cheesy-zucchini-potato-bake

English version

Zucchini Potato Bake Recipe
 (8 servings)

Ingredients:

  • 800 g zucchini, sliced
  • 800 g potatoes, peeled and thinly sliced
  • salt and pepper
  • 1/2 tsp dried oregano
  • 2 cups heavy cream
  • 1 1/2 cups shredded parmesan cheese
  • 2 garlic cloves minced
  • 2 tbsp chopped parsley to garnish

Preparation: 

  1. In a medium bowl, stir together 2 cups cream, 1 cup parmesan cheese, 2 minced garlic cloves and 2 Tbsp parsley. Season with salt and pepper to taste.
  2. Transfer sliced zucchini and potatoes to a large mixing bowl and season with 1 tsp salt, 1/2 tsp black pepper and 1/2 tsp oregano.
  3. Layer vegetables in the large baking dish, alternating with zucchini and potatoes. Pour cream mixture evenly over top and sprinkle with 1/2 cup parmesan cheese.
  4. Bake at 180 oC for 40-45 minutes, or until potatoes are soft and easily pierced with a fork. If it starts brown too much, cover with alluminium foil.
  5. Remove from oven and rest at least 10 minutes. Garnish with parsley and serve.

Enjoy!

Ziemniaki-zapiekane-z-cukinia-i-serem-Cheesy-zucchini-potato-bake

Share the post "Ziemniaki zapiekane z cukinią i serem / Cheesy zucchini potato bake"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: cukinia, dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, parmezan, ser, ziemniaki

« Żeberka w glazurze z coca coli / Coca cola glazed pork ribs
Crostini z figami, serem pleśniowym i miodem / Fig crostinis with blue cheese and honey »

Comments

  1. Kamila Gładkowska says

    24 września 2018 at 15:00

    Wygląda obłędnie i pewnie tak też smakuje 🙂 Chyba już wiem, co zrobię jutro na obiad 🙂 Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  2. Centrum Pożyczek 24h says

    25 września 2018 at 09:04

    Naprawdę smacznie wyglądają 🙂 Super przepis

    Odpowiedz
  3. Malina says

    21 marca 2021 at 19:22

    U mnie piecze się już ponad godzinę a ziemniaki całkowicie twarde 🙁

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 marca 2021 at 21:19

      To aż dziwne, może plasterki były zbyt grube?

      Odpowiedz
  4. Maria says

    18 marca 2022 at 16:17

    Przepis wygląda na bardzo prosty i również taki był ale niestety ziemniaki po półtorej godzinie pieczenie nada twarde 🙁 Plasterki kroiłam cieniutko tak jak w przepisie…

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 marca 2022 at 16:43

      Czasami zdarzają się takie „pancerne” ziemniaki. Może to kwestia odmiany… Tak czy inaczej, następnym razem proponuję je podgotować przed pokrojeniem lub pokrojone w plasterki trochę podgotować na parze.

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Ziemniaki zapiekane z cukinią i serem / Cheesy zucchini potato bake | FlyB Kulinaria pisze:
    22 września 2018 o 00:00

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Ekspresowe mini tarty ze śliwkami

Leczo z cukinii z mięsem mielonym / Courgette stew with ground meat

Zupa warzywna z młodą kapustą / Cabbage and vegetable soup

Zupa warzywna z młodą kapustą / Cabbage and vegetable soup

Aksamitne puree ziemniaczane z ziołami i oliwą z oliwek / Olive oil mashed potatoes with herbs

Tosty-z-lososiem-awokado-i-mozzarella-Salmon-avocado-and-mozzarella-toast

Tost z łososiem, awokado i mozzarellą / Salmon, avocado and mozzarella toast

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress