Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Zupa cheeseburgerowa / Cheeseburger soup

Zupa cheeseburgerowa / Cheeseburger soup

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Zupa cheeseburgerowa / Cheeseburger soup"

  • Facebook
  • X

Zupa cheesburgerowa – bo ze składnikami, którymi cechuje się najlepszy cheeseburger 😉 Pyszna i sycąca, z mięsem mielonym, boczkiem i serem rozpuszczonym w śmietankowym bulionie. Doskonały pomysł na łatwy obiad dla całej rodziny. Świetna na te chłodne wieczory. Polecam gorąco!

Zupa-cheeseburgerowa-Cheeseburger-soup

Scroll down for recipe in English

Zupa cheeseburgerowa

(5-6 porcji)

Składniki:

  • 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 4 łyżki masła
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 marchewka, starta na tarce
  • 4-5 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego chilli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka śmietanki 36 %
  • 300 g startego sera żółtego
  • posiekana natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

  1. W większym rondlu umieść boczek i smaż na średnim do chrupkości, po czym przełóż go na talerz lub ręczniki papierowe i odstaw.
  2. Włóż do rondla wołowinę i smaż rozdrabniając, najlepiej drewnianą łyżką, do ładnego zarumienienia. Zmniejsz temperaturę, dodaj masło i pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż do zeszklenia, przez około 5 minut.
  3. Dodaj resztę warzyw, podsmaż mieszając przez 7-10 minut i dodaj bulion drobiowy, chili, suszone zioła i dopraw solą i pieprzem. Doprowadź całość do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną, przez około 10-12 minut.
  4. Zmniejsz ogień do małego, dodaj śmietankę wraz z serem i gotuj aż ten się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
  5. Podawaj zupę gorącą, posypaną chrupiącym boczkiem i natką pietruszki.

Smacznego!

Zupa-cheeseburgerowa-Cheeseburger-soup

English version

Cheeseburger soup

(5-6 servings)

Ingredients:

  • 100 g smoked bacon, chopped
  • 400 g ground beef
  • 4 tbsp butter
  • 1  onion, chopped
  • 1 carrot, shredded
  • 4-5 potatoes, peeled and cubed
  • 800 ml chicken stock
  • 1/2 tsp ground chilli
  • 1 tsp dried basil
  • 1 tsp dried oregano
  • salt and pepper
  • 1 cup double cream
  • 300 g melting cheese, grated
  • parsley for garnish

Directions:

  1. Add bacon into a large pot and cook over medium until crisp and golden. Remove bacon onto a plate and set aside.
  2. Add the beef to the pot and cook breaking down with the spoon until crumbled and browned. Reduce heat, add the butter and diced onion and cook until translucent, for about 5 minutes.
  3. Add the rest of the veggies, cook for 7-10 minutes and add chicken stock, chilli, dried herbs and season with salt and pepper. Bring to a boil, then reduce heat and simmer, covered, until potatoes are tender, for about 10-12 minutes.
  4. Reduce heat to low, stor in double cream, cheese and cook until it melts. Season with salt and pepper.
  5. Serve garnished with the bacon and fresh parsley.

Enjoy!

Zupa-cheeseburgerowa-Cheeseburger-soup

Share the post "Zupa cheeseburgerowa / Cheeseburger soup"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa, Zupy Tagged With: boczek, mięso, obiad, ser, wołowina, zioła, zupa

« Crostini z figami, serem pleśniowym i miodem / Fig crostinis with blue cheese and honey
Makaron z brokułami w sosie z serem pleśniowym / Broccoli and blue cheese sauce pasta »

Comments

  1. milena says

    30 września 2018 at 18:46

    o proszę, o takiej zupie jeszcze nie słyszałam

    Odpowiedz
  2. Paulina Garnicka says

    1 października 2018 at 14:39

    Wygląda jak naprawdę solidna dawka energii no i sycąco! Jestem pewna, że nawet mężczyzna stroniący od zup miałby na coś takiego ochotę 🙂

    Odpowiedz
  3. Marynka says

    2 października 2018 at 10:53

    O kurczę, jedna miska i masz energię na cały dzień 😀

    Odpowiedz
  4. Monika Polewka says

    9 października 2018 at 15:23

    Wszystko wygląda na maksa apetycznie 😀

    Odpowiedz
  5. Bigger says

    3 marca 2024 at 08:09

    Ten przepis jest mega dobry, wczoraj gotowałem i jest bardzo smaczny

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Zapiekane-ziemniaki-z-grzybami-i-cebula-Potato-mushroom-and-onion-bake

Zapiekane ziemniaki z grzybami i cebulą / Potato mushroom and onion bake

Warsztaty z Malmą „O makaronach i winach”

Hamburger z kurczaka z kolendrą i chilli oraz salsą pomidorową z awokado / Cilantro chicken burgers with avocado and tomato salsa

Kurczak w mleku kokosowym i szparagami / Chicken with coconut milk and asparagus

Kurczak w mleku kokosowym i szparagami / Chicken with coconut milk and asparagus

Latwa-szarlotka z-malinami-Easy-apple-cake-with-raspberries

Łatwa szarlotka z malinami / Easy apple cake with raspberries

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress