Zupa cheesburgerowa – bo ze składnikami, którymi cechuje się najlepszy cheeseburger 😉 Pyszna i sycąca, z mięsem mielonym, boczkiem i serem rozpuszczonym w śmietankowym bulionie. Doskonały pomysł na łatwy obiad dla całej rodziny. Świetna na te chłodne wieczory. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Zupa cheeseburgerowa
(5-6 porcji)
Składniki:
- 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 400 g mielonej wołowiny
- 4 łyżki masła
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 marchewka, starta na tarce
- 4-5 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 800 ml bulionu drobiowego
- 1/2 łyżeczki mielonego chilli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz
- 1 szklanka śmietanki 36 %
- 300 g startego sera żółtego
- posiekana natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
- W większym rondlu umieść boczek i smaż na średnim do chrupkości, po czym przełóż go na talerz lub ręczniki papierowe i odstaw.
- Włóż do rondla wołowinę i smaż rozdrabniając, najlepiej drewnianą łyżką, do ładnego zarumienienia. Zmniejsz temperaturę, dodaj masło i pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż do zeszklenia, przez około 5 minut.
- Dodaj resztę warzyw, podsmaż mieszając przez 7-10 minut i dodaj bulion drobiowy, chili, suszone zioła i dopraw solą i pieprzem. Doprowadź całość do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną, przez około 10-12 minut.
- Zmniejsz ogień do małego, dodaj śmietankę wraz z serem i gotuj aż ten się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
- Podawaj zupę gorącą, posypaną chrupiącym boczkiem i natką pietruszki.
Smacznego!
English version
Cheeseburger soup
(5-6 servings)
Ingredients:
- 100 g smoked bacon, chopped
- 400 g ground beef
- 4 tbsp butter
- 1 onion, chopped
- 1 carrot, shredded
- 4-5 potatoes, peeled and cubed
- 800 ml chicken stock
- 1/2 tsp ground chilli
- 1 tsp dried basil
- 1 tsp dried oregano
- salt and pepper
- 1 cup double cream
- 300 g melting cheese, grated
- parsley for garnish
Directions:
- Add bacon into a large pot and cook over medium until crisp and golden. Remove bacon onto a plate and set aside.
- Add the beef to the pot and cook breaking down with the spoon until crumbled and browned. Reduce heat, add the butter and diced onion and cook until translucent, for about 5 minutes.
- Add the rest of the veggies, cook for 7-10 minutes and add chicken stock, chilli, dried herbs and season with salt and pepper. Bring to a boil, then reduce heat and simmer, covered, until potatoes are tender, for about 10-12 minutes.
- Reduce heat to low, stor in double cream, cheese and cook until it melts. Season with salt and pepper.
- Serve garnished with the bacon and fresh parsley.
Enjoy!
milena says
o proszę, o takiej zupie jeszcze nie słyszałam
Paulina Garnicka says
Wygląda jak naprawdę solidna dawka energii no i sycąco! Jestem pewna, że nawet mężczyzna stroniący od zup miałby na coś takiego ochotę 🙂
Marynka says
O kurczę, jedna miska i masz energię na cały dzień 😀
Monika Polewka says
Wszystko wygląda na maksa apetycznie 😀
Bigger says
Ten przepis jest mega dobry, wczoraj gotowałem i jest bardzo smaczny