Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Zapiekanka ziemniaczana z gorgonzolą, szpinakiem i boczkiem / Bacon, spinach and gorgonzola potato gratin

Zapiekanka ziemniaczana z gorgonzolą, szpinakiem i boczkiem / Bacon, spinach and gorgonzola potato gratin

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Zapiekanka ziemniaczana z gorgonzolą, szpinakiem i boczkiem / Bacon, spinach and gorgonzola potato gratin"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam kolejną propozycję na doskonały dodatek d każdego dania głównego. Pyszna zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem w sosie śmietanowym z dodatkiem gorgonzoli, zapieczona pod warstwą parmezanu. Bardzo łatwa w przygotowaniu, a na pewno posmakuje całej rodzinie. Jest świetna do dań mięsnych jak i rybnych, chociaż resztki zjadłam zupełnie bez niczego i też byłam zachwycona. Znalazłam ten przepis w jednej z gazet o tematyce kulinarnej i postanowiłam go sprawdzić, nie żałuję 🙂 Jeżeli jesteś fanem ziemniaków w troszkę innym wydaniu niż klasyczne puree, polecam także zapiekane  z grzybami i serem, lub młode ziemniaki po węgiersku i ze śmietanką i szpinakiem, wszystkie przepyszne! Polecam gorąco!

Zapiekanka-ziemniaczana-z-gorgonzola-szpinakiem-i-boczkiem-Bacon-spinach-and-gorgonzola-potato-gratin

Scroll down for English

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, boczkiem i gorgonzolą

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1 kg ziemniaków, obrane i pokrojone w bardzo cienkie plasterki
  • 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 100 g sera gorgonzola, posiekanego
  • 50 g startego parmezanu
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
  2. Umieść większą patelnię na średnim ogniu, włóż boczek i smaż do zarumienienia. Następnie dodaj czosnek, podsmaż przez chwilę i włóż szpinak. Smaż aż zwiędnie i zdejmij patelnię z ognia.
  3. W małym rondelku podgrzej śmietankę, dodaj gorgonzolę i podgrzewaj do rozpuszczenia się sera. Zdejmij rondelek z ognia i dopraw porządnie solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
  4. W większym naczyniu do zapiekania wyłóż w równomiernej warstwie 1/4 ziemniaków, na nie wyłóż 1/3 szpinaku z boczkiem i powtarzaj wykładanie aż do wykończenia składników tak by ostatnia ziemniaczana warstwa była na wierzchu.
  5. Zalej całość śmietanką przykryj folią aluminiową matową stroną do góry, włóż do piekarnika i piecz przez 1 godzinę. Po tym czasie zdejmij folię, posyp parmezanem i zapiekaj przez kolejne 10-15 minut do zarumienienia.
  6. Wyjmij z piekarnika odstaw na 5 minut, po czym podawaj z ulubionym daniem głównym.

Smacznego!

Zapiekanka-ziemniaczana-z-gorgonzola-szpinakiem-i-boczkiem-Bacon-spinach-and-gorgonzola-potato-gratin

English version

Bacon, spinach and gorgonzola potato gratin

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 250 g of fresh spinach
  • 1 kg potatoes, peeled and cut into very thin slices
  • 200 g of smoked bacon, diced
  • 3 cloves of garlic, minced
  • 300 ml of oduble cream
  • 100 g of gorgonzola cheese, chopped
  • 50 g of grated Parmesan cheese
  • salt, pepper and nutmeg to taste

Preparation:

  1. Preheat the oven to 200 °C.
  2. Place a large pan over medium heat, add bacon and cook, stirring form time to time, until browned. Add the garlic, cook for a while and add the spinach. Cook until wilted and remove from heat.
  3. In a small saucepan, heat the cream, add gorgonzola cheese and cook stirring until it is completetly dissolved. Remove the pan from the heat and season with salt, pepper and nutmeg to taste.
  4. In a large baking dish, add 1/4 potatoes in an even layer, spread 1/3 of the spinach mixture, and repeat process until the last potato layer is on top.
  5. Pour over vream mixture, cover with aluminum foil and place in the oven for 1 hour. After this time remove the foil, sprinkle with Parmesan cheese and bake for 10-15 minutes until browned.
  6. Remove from the oven ans set aside for for 5 minutes to set, then serve with your favorite main dish.

Enjoy!

Zapiekanka-ziemniaczana-z-gorgonzola-szpinakiem-i-boczkiem-Bacon-spinach-and-gorgonzola-potato-gratin

Share the post "Zapiekanka ziemniaczana z gorgonzolą, szpinakiem i boczkiem / Bacon, spinach and gorgonzola potato gratin"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: boczek, dodatek do dania głównego, fasolka szparagowa, gorgonzola, ser, szpinak, ziemniaki

« Ekspresowa tajska zupa z mięsem i makaronem / Easy Thai noodle and ground meat soup
Truskawki i czereśnie pod owsianą kruszonką / Strawberry and sweet cherry crumble »

Comments

  1. juliascooking says

    5 lipca 2017 at 11:42

    Danie może mniej zdrowe, ale od czasu do czasu lubię takie przyrządzić. Na pewno zrobię!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 lipca 2017 at 11:44

      Od święta można zaszaleć:)

      Odpowiedz
  2. Patryk says

    6 lipca 2017 at 14:00

    Wow, brdzo fajnie wygląda ta zapiekanka! W dodatku składniki bardzo zdrowe, więc muszę spróbować.

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Zapiekanka ziemniaczana z gorgonzolą, szpinakiem i boczkiem / Bacon, spinach and gorgonzola potato gratin | FlyB Kulinaria pisze:
    5 lipca 2017 o 11:47

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Bacon, spinach and gorgonzola potato gratin - Yum Goggle pisze:
    8 lipca 2017 o 18:03

    […] GET THE RECIPE […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Warsztaty w Akademii Kulinarnej Whirlpool – kuchnia włoska

Ciasto z malinami i budyniem / Raspberry pudding cake

Ciasto z malinami i budyniem / Raspberry pudding cake

Boulangère z ziemniaków Gordona Ramsaya

Polędwiczka wieprzowa w sosie z cydru i sera pleśniowego

Zrobiłam sobie czekoladę!

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress