Share the post "Zapiekanka ziemniaczana z gorgonzolą, szpinakiem i boczkiem / Bacon, spinach and gorgonzola potato gratin"
Dziś przedstawiam kolejną propozycję na doskonały dodatek d każdego dania głównego. Pyszna zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem w sosie śmietanowym z dodatkiem gorgonzoli, zapieczona pod warstwą parmezanu. Bardzo łatwa w przygotowaniu, a na pewno posmakuje całej rodzinie. Jest świetna do dań mięsnych jak i rybnych, chociaż resztki zjadłam zupełnie bez niczego i też byłam zachwycona. Znalazłam ten przepis w jednej z gazet o tematyce kulinarnej i postanowiłam go sprawdzić, nie żałuję 🙂 Jeżeli jesteś fanem ziemniaków w troszkę innym wydaniu niż klasyczne puree, polecam także zapiekane z grzybami i serem, lub młode ziemniaki po węgiersku i ze śmietanką i szpinakiem, wszystkie przepyszne! Polecam gorąco!
Scroll down for English
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, boczkiem i gorgonzolą
(4-6 porcji)
Składniki:
- 250 g świeżego szpinaku
- 1 kg ziemniaków, obrane i pokrojone w bardzo cienkie plasterki
- 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 300 ml śmietanki 36%
- 100 g sera gorgonzola, posiekanego
- 50 g startego parmezanu
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
- Umieść większą patelnię na średnim ogniu, włóż boczek i smaż do zarumienienia. Następnie dodaj czosnek, podsmaż przez chwilę i włóż szpinak. Smaż aż zwiędnie i zdejmij patelnię z ognia.
- W małym rondelku podgrzej śmietankę, dodaj gorgonzolę i podgrzewaj do rozpuszczenia się sera. Zdejmij rondelek z ognia i dopraw porządnie solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
- W większym naczyniu do zapiekania wyłóż w równomiernej warstwie 1/4 ziemniaków, na nie wyłóż 1/3 szpinaku z boczkiem i powtarzaj wykładanie aż do wykończenia składników tak by ostatnia ziemniaczana warstwa była na wierzchu.
- Zalej całość śmietanką przykryj folią aluminiową matową stroną do góry, włóż do piekarnika i piecz przez 1 godzinę. Po tym czasie zdejmij folię, posyp parmezanem i zapiekaj przez kolejne 10-15 minut do zarumienienia.
- Wyjmij z piekarnika odstaw na 5 minut, po czym podawaj z ulubionym daniem głównym.
Smacznego!
English version
Bacon, spinach and gorgonzola potato gratin
(4-6 servings)
Ingredients:
- 250 g of fresh spinach
- 1 kg potatoes, peeled and cut into very thin slices
- 200 g of smoked bacon, diced
- 3 cloves of garlic, minced
- 300 ml of oduble cream
- 100 g of gorgonzola cheese, chopped
- 50 g of grated Parmesan cheese
- salt, pepper and nutmeg to taste
Preparation:
- Preheat the oven to 200 °C.
- Place a large pan over medium heat, add bacon and cook, stirring form time to time, until browned. Add the garlic, cook for a while and add the spinach. Cook until wilted and remove from heat.
- In a small saucepan, heat the cream, add gorgonzola cheese and cook stirring until it is completetly dissolved. Remove the pan from the heat and season with salt, pepper and nutmeg to taste.
- In a large baking dish, add 1/4 potatoes in an even layer, spread 1/3 of the spinach mixture, and repeat process until the last potato layer is on top.
- Pour over vream mixture, cover with aluminum foil and place in the oven for 1 hour. After this time remove the foil, sprinkle with Parmesan cheese and bake for 10-15 minutes until browned.
- Remove from the oven ans set aside for for 5 minutes to set, then serve with your favorite main dish.
Enjoy!
juliascooking says
Danie może mniej zdrowe, ale od czasu do czasu lubię takie przyrządzić. Na pewno zrobię!
Dzi says
Od święta można zaszaleć:)
Patryk says
Wow, brdzo fajnie wygląda ta zapiekanka! W dodatku składniki bardzo zdrowe, więc muszę spróbować.