Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Truskawki i czereśnie pod owsianą kruszonką / Strawberry and sweet cherry crumble

Truskawki i czereśnie pod owsianą kruszonką / Strawberry and sweet cherry crumble

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Truskawki i czereśnie pod owsianą kruszonką / Strawberry and sweet cherry crumble"

  • Facebook
  • X

Dziś proponuję coś słodkiego z wykorzystaniem sezonowych owoców, których wszędzie teraz jest mnóstwo! Pyszne truskawki i czereśnie z odrobiną pomarańczy, zapieczone pod owsianą kruszonką świetnie sprawdzą się jako ekspresowy deser:) Uwielbiam go, bo jest absolutnie przepyszny i jeszcze tak bardzo łatwy w wykonaniu, bajka. Osobiście chyba we wszystkich ciastach lubię część owocową i kruszonkę najbardziej 🙂 Jak dla mnie wypiek idealny! Na pewno wyjdzie każdemu, po prostu nie można go zepsuć. Jeżeli lubisz takie szybkie deserki, polecam też truskawki i rabarbar pod kruszonką i obłędne brzoskwinie i jagody pod kruszonką. Desery doskonałe na lato, zapraszam!

Truskawki-i-czeresnie-pod-owsiana-kruszonka-Strawberry-and-sweet-cherry-crumble

Scroll down for recipe in English

Truskawki i czereśnie pod owsianą kruszonką

(6 porcji)

Składniki na nadzienie:

  • 200 g truskawek, bez szypułek i przekrojonych na połówki
  • 200 g czereśni, bez pestek
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • sok z ½ pomarańczy
  • 1 ½ łyżki mąki/skrobi kukurydzianej

Składniki na kruszonkę:

  • 115 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 3/4 szklanki płatków owsianych

Przygotowanie:

  1. W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki kruszonki, najlepiej palcami rozgniatając masło aż powstanie klasyczna kruszonka i odstaw.
  2. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Przygotuj naczynie do zapiekania o średnicy 23 cm.
  3. W średniej misce umieść truskawki, czereśnie, cukier, skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy, skrobię/mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż do naczynia do zapiekania i posyp równomiernie kruszonką. Możesz od razu wszystko przemieszać  naczyniu do zapiekania, zawsze o mniej zmywania później ;).
  4. Piecz przez 40-45 minut, aż kruszonka się ładnie zarumieni (pod koniec włączam funkcję grilla dla lepszego efektu). Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia przed podaniem. Jak dla mnie danie jest jeszcze smaczniejsze na zimno posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Truskawki-i-czeresnie-pod-owsiana-kruszonka-Strawberry-and-sweet-cherry-crumble

English version

Strawberry and sweet cherry crumble

(6 porcji)

Ingredients for the filling:

  • 200 g strawberries, hulled, and choppe din half
  • 200 g sweet cherries, pitted
  • ¾ cup brown sugar
  • zest of 1 medium orange
  • juice of ½ an orange
  • 1½ tablespoons cornstarch

Ingredients for the crumble:

  • 115 g unsalted butter in room temperature
  • 1/2 cup flour
  • 1/2 cup brown sugar
  • 3/4 cup old-fashioned rolled oats

Preparation:

  1. Mix streusel ingredients in a medium bowl and rub together until the mixture is crumbly. Set aside.
  2. Preheat the oven to 180 oC. Prepare baking dish 23 cm in diameter.
  3. Place the strawberries, cherries, sugar, orange zest, orange juice, and cornstarch in a medium bowl and toss to combine. Place into prepared baking dish and sprinkle with crumble.
  4. Bake for 40-45 minutes until the topping is golden brown and the fruit juices are bubbling around the edges. Remove from the oven, place on a wire rack, and allow to cool slightly before serving. Serve warm, room temperature, or cold sprinkled with powdered sugar.

Enjoy!

Truskawki-i-czeresnie-pod-owsiana-kruszonka-Strawberry-and-sweet-cherry-crumble

Share the post "Truskawki i czereśnie pod owsianą kruszonką / Strawberry and sweet cherry crumble"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: czereśnie, deser, słodkości, truskawki, wypieki

« Zapiekanka ziemniaczana z gorgonzolą, szpinakiem i boczkiem / Bacon, spinach and gorgonzola potato gratin
Polędwiczka wieprzowa w sosie rabarbarowym / Pork loin with rhubarb sauce »

Comments

  1. Kinga says

    9 lipca 2017 at 12:21

    Pyszne, koniecznie do powtórzenia.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 lipca 2017 at 14:32

      🙂

      Odpowiedz
  2. Anka says

    14 lutego 2018 at 20:42

    Niestety zrobiłam i wyszło niesmaczne

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 lutego 2018 at 21:11

      To jeden z moich ulubionych deserów, nie wiem jak mogło wyjść niesmaczne;( No cóż…

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Truskawki i czereśnie pod owsianą kruszonką / Strawberry and sweet cherry crumble | FlyB Kulinaria pisze:
    8 lipca 2017 o 11:43

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Strawberry and sweet cherry crumble - Yum Goggle pisze:
    9 lipca 2017 o 19:16

    […] GET THE RECIPE […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Leczo-z-cukinia-chorizo-i-wolowina-Beef-chorizo-and-zucchini-stew

Leczo z cukinią, chorizo i wołowiną / Beef, chorizo and zucchini stew

Łatwa zupa z curry i warzywami / Easy curry and vegetable soup

Łatwa zupa z curry i warzywami / Easy curry and vegetable soup

Podwójnie serowe zapiekane puree ziemniaczane/Double cheese mash

Wołowina duszona w różowym winie z tagliatelle ze szpinakiem

Pieczona cukinia Hasselback z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress