Share the post "Młode ziemniaki ze śmietaną i szpinakiem / Baby potatoes with cream and spinach"
Dziś zapraszam na przepis na młode ziemniaczki, które pojawiły się już w sklepach. Osobiście je uwielbiam, choć czekam z niecierpliwością na te nasze krajowe, gdyż są najsmaczniejsze. Proponuję dziś przygotowanie ziemniaków na sposób orientalny, z aromatycznymi przyprawami jak kmin rzymski, curry i kolendra, z dodatkiem ostrej papryki i na koniec podduszone ze śmietanką. Jest to doskonały dodatek do każdego dania głównego, polecam!
Scroll down for recipe in English
Młode ziemniaki ze szpinakiem
(4 porcje)
Składniki:
- 12 małych oczyszczonych szczotką ziemniaków, lub kilka większych podzielonych na mniejsze kawałki
- 100-15o g świeżego szpinaku
- 2 cm kawałek imbiru, obranego i startego na tarce
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka mielonej kolendry
- 4 łyżki masła
- 1,5 szklanki bulionu drobiowego
- 1/3 szklanki śmietanki 36%
- 1/2 ostrej papryki w proszku
- sól i mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Na głębokiej patelni rozgrzej masło, podsmaż przez chwilę kmin rzymski, curry, kolendrę i imbir. Następnie dodaj cebulkę i czosnek i smaż kolejne 2-3 minuty.
- Dodaj ziemniaki, podlej bulionem i gotuj pod przykryciem przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmij pokrywkę o gotuj kolejne 10 minut.
- Następnie dodaj szpinak i śmietankę, gotuj kolejne 5 minut, dopraw mieloną papryką, solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
English version
Baby potatoes with cream and spinach
(4 servings)
Ingredients:
- 12 small potatoes, brushed or 6 bigger, cut into smaller pieces
- 100-15o g fresh spinach
- 2 cm piece ginger, peeled and grated
- 4 cloves garlic, minced
- 1 onion, chopped
- 1 teaspoon ground cumin
- 1 teaspoon curry powder
- 1 tablespoon ground coriander seeds
- 4 tablespoons of butter
- 1.5 cups chicken stock
- 1/3 cup of double cream
- 1/2 chilli powder
- salt and ground black pepper
Preparation:
- Heat a large pan with butter, add cumin, curry, coriander and ginger, and cook for a minute. Add the onions and garlic and cook another 2-3 minutes.
- Add potatoes with stock and cook, covered, for 20 minutes, stirring occasionally. Remove the lid on cook another 10 minutes.
- Next add the spinach and cream, cook for 5 minutes, season with paprika, salt and pepper to taste.
Enjoy!
Kasia knifeandspoon.pl says
Obłędne…. Wpadam na talerz i to duży 😉
mlody says
Ale smakołyki 🙂 Wyglądają pysznie.
Dzi says
I są pyszne:)
cleoni says
fajny i przepis i dobre zdjęcia 🙂
AsiaJ. says
Pychota w prostocie! Bardzo fajne połączenie smaków! Szybko i pysznie. Pozdrawiam