Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Młode ziemniaki ze śmietaną i szpinakiem / Baby potatoes with cream and spinach

Młode ziemniaki ze śmietaną i szpinakiem / Baby potatoes with cream and spinach

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Młode ziemniaki ze śmietaną i szpinakiem / Baby potatoes with cream and spinach"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś zapraszam na przepis na młode ziemniaczki, które pojawiły się już w sklepach. Osobiście je uwielbiam, choć czekam z niecierpliwością na te nasze krajowe, gdyż są najsmaczniejsze. Proponuję dziś przygotowanie ziemniaków na sposób orientalny, z aromatycznymi przyprawami jak kmin rzymski, curry i kolendra, z dodatkiem ostrej papryki i na koniec podduszone ze śmietanką. Jest to doskonały dodatek do każdego dania głównego, polecam!

Scroll down for recipe in English

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Młode ziemniaki ze szpinakiem

(4 porcje)

Składniki:

  • 12 małych oczyszczonych szczotką ziemniaków, lub kilka większych podzielonych na mniejsze kawałki
  • 100-15o g świeżego szpinaku
  • 2 cm kawałek imbiru, obranego i startego na tarce
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 4 łyżki masła
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/3 szklanki śmietanki 36%
  • 1/2 ostrej papryki w proszku
  • sól i mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Na głębokiej patelni rozgrzej masło, podsmaż przez chwilę kmin rzymski, curry, kolendrę i imbir. Następnie dodaj cebulkę i czosnek i smaż kolejne 2-3 minuty.
  2. Dodaj ziemniaki, podlej bulionem i gotuj pod przykryciem przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmij pokrywkę o gotuj kolejne 10 minut.
  3. Następnie dodaj szpinak i śmietankę, gotuj kolejne 5 minut, dopraw mieloną papryką, solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

English version

Baby potatoes with cream and spinach

(4 servings)

Ingredients:

  • 12 small potatoes, brushed or 6 bigger, cut into smaller pieces
  • 100-15o g fresh spinach
  • 2 cm piece ginger, peeled and grated
  • 4 cloves garlic, minced
  • 1 onion, chopped
  • 1 teaspoon ground cumin
  • 1 teaspoon curry powder
  • 1 tablespoon ground coriander seeds
  • 4 tablespoons of butter
  • 1.5 cups chicken stock
  • 1/3 cup of double cream
  • 1/2 chilli powder
  • salt and ground black pepper

Preparation:

  1. Heat a large pan with butter, add cumin, curry, coriander and ginger, and cook for a minute. Add the onions and garlic and cook another 2-3 minutes.
  2. Add potatoes with stock and cook, covered, for 20 minutes, stirring occasionally. Remove the lid on cook another 10 minutes.
  3. Next add the spinach and cream, cook for 5 minutes, season with paprika, salt and pepper to taste.

Enjoy!

Mlode ziemniaki ze śmietana i szpinakiem / Baby potatoes with cream and spinach

Share the post "Młode ziemniaki ze śmietaną i szpinakiem / Baby potatoes with cream and spinach"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dania głównego, szpinak, ziemniaki

« Karkówka zapiekana z warzywami / Pork neck baked with vegetables
Grillowany łosoś w kremowym sosie ze szparagami i grzybami i test patelni Ballarini / Grilled salmon with creamy asparagus and mushroom sauce »

Comments

  1. Kasia knifeandspoon.pl says

    13 maja 2015 at 15:18

    Obłędne…. Wpadam na talerz i to duży 😉

    Odpowiedz
  2. mlody says

    21 maja 2015 at 15:41

    Ale smakołyki 🙂 Wyglądają pysznie.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 maja 2015 at 15:52

      I są pyszne:)

      Odpowiedz
  3. cleoni says

    22 maja 2015 at 11:28

    fajny i przepis i dobre zdjęcia 🙂

    Odpowiedz
  4. AsiaJ. says

    7 października 2015 at 21:48

    Pychota w prostocie! Bardzo fajne połączenie smaków! Szybko i pysznie. Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Restauracja Oranżeria – recenzja

Śmietankowa cukinia / Creamed zucchini

Śmietankowa cukinia / Creamed zucchini

Salatka-jajeczna-z-tunczykiem-Tuna-egg-salad

Sałatka jajeczna z tuńczykiem / Tuna egg salad

Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami / Duck salad with glazed figs, gorgonzola and toasted walnuts

Makaron z wędzonym łososiem i groszkiem w lekkim sosie śmietanowym / Smoked salmon and pea pasta with light cream sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress