Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pierś kurczaka w panierce parmezanowej / Parmesan crusted chicken breast

Pierś kurczaka w panierce parmezanowej / Parmesan crusted chicken breast

by Dzi 1 Comment

Share the post "Pierś kurczaka w panierce parmezanowej / Parmesan crusted chicken breast"

  • Facebook
  • X

Mój ukochany uwielbia wszystko co jest w panierce, im bardziej chrupiąca tym lepsza. Musiałam w końcu ulec jego namowom i przygotowałam mu jego ulubione danie czyli kurczak+panierka. Nie byłabym sobą gdybym jej nieco nie urozmaiciła, dlatego dodałam do niej parmezanu i wyszło przepysznie! Polecam na szybki obiad.

Piers-kurczaka-w-panierce-parmezanowej-Parmesan-crusted-chicken-breast

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Scroll down for recipe in English

Pierś kurczaka w panierce parmezanowej

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka, przecięte w poprzek na 4 cieńsze kotlety o grubości ok. 0,5 cm
  • sól i pieprz
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu, listki drobno posiekane
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • 2 jajka, lekko rozbełtane
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Dopraw kotlety z każdej strony solą i pieprzem i odstaw.
  2. Przygotuj trzy miski, jedną z parmezanem, następną z jajkami wymieszanymi z rozmarynem i trzecią z bułką  tartą.
  3. Obtocz każdy kotlet w parmezanie, obsyp potrząsając jego nadmiar, następnie zanurz w jajkach, pozwól żeby ich nadmiar ociekł i na koniec obtocz w bułce tartej.
  4. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, dodaj 3 łyżki oleju i ułóż na nie 2 kotlety. Smaż przez 4-5 minut z każdej strony, aż staną się rumiane i chrupiące. Powtórz z pozostałymi kotletami.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Piers-kurczaka-w-panierce-parmezanowej-Parmesan-crusted-chicken-breast

English version

Parmesan crusted chicken breast

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 single chicken breasts, cut each breast in half horizontally and pounded into 0,5 cm cutlets
  • salt and pepper
  • 1 sprig fresh rosemary, finely chopped
  • 1 cup grated parmesan cheese
  • 2 eggs, lightly beaten
  • 1 cup bread crumbs
  • oil for frying

Preparation:

  1. Season chicken berasts generously on both sides with salt and pepper and set set aside.
  2. Prepare three bowls, one with parmesan cheese, nex with the eggs mixed with rosemary and with bread crumbs in the third.
  3. Dip each chicken cutlet into the parmesan, shake off the excess, then dip into the egg, then let the excess drip off, then finally dip into the bread crumbs.
  4. Heat large pan over medium heat add enough 3 tbsp of oil, add 2 chicken cutlets and cook for 4-5 minutes on each side, until golden and crispy. Repeat with the remaining cutlets.
  5. Serve with favourite sides!

Enjoy!

Piers-kurczaka-w-panierce-parmezanowej-Parmesan-crusted-chicken-breast

Share the post "Pierś kurczaka w panierce parmezanowej / Parmesan crusted chicken breast"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: kurczak, mięso, obiad, parmezan, ser

« Zupa warzywna z kiełbasą / Vegetable soup with sausage
Makaron z mięsem i grzybami w kremowym sosie pomidorowym / Pasta with pork, mushrooms and tomato cream sauce »

Comments

  1. Andrzej says

    4 lutego 2019 at 14:20

    Aż zgłodniałem! Pysznie wyglądają te kotleciki! Musze spróbować 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Mazurek z wiśniami i czekoladą / Easter shortbread with cherries and chocolate

sledzie wigilijne / Christmassy pickled herring

Śledzie wigilijne / Christmassy pickled herring

Kurczak w glazurze miodowo-musztardowej ze szczyptą curry / Honey mustard chicken with curry

Krewetki w sosie kokosowo-kalafiorowym na spaghetti z cukinii

Kotlety mielone z mozzarellą / Meat patties with mozzarella cheese

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress