Mój ukochany uwielbia wszystko co jest w panierce, im bardziej chrupiąca tym lepsza. Musiałam w końcu ulec jego namowom i przygotowałam mu jego ulubione danie czyli kurczak+panierka. Nie byłabym sobą gdybym jej nieco nie urozmaiciła, dlatego dodałam do niej parmezanu i wyszło przepysznie! Polecam na szybki obiad.
Scroll down for recipe in English
Pierś kurczaka w panierce parmezanowej
(4 porcje)
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka, przecięte w poprzek na 4 cieńsze kotlety o grubości ok. 0,5 cm
- sól i pieprz
- 1 gałązka świeżego rozmarynu, listki drobno posiekane
- 1 szklanka startego parmezanu
- 2 jajka, lekko rozbełtane
- 1 szklanka bułki tartej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Dopraw kotlety z każdej strony solą i pieprzem i odstaw.
- Przygotuj trzy miski, jedną z parmezanem, następną z jajkami wymieszanymi z rozmarynem i trzecią z bułką tartą.
- Obtocz każdy kotlet w parmezanie, obsyp potrząsając jego nadmiar, następnie zanurz w jajkach, pozwól żeby ich nadmiar ociekł i na koniec obtocz w bułce tartej.
- Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, dodaj 3 łyżki oleju i ułóż na nie 2 kotlety. Smaż przez 4-5 minut z każdej strony, aż staną się rumiane i chrupiące. Powtórz z pozostałymi kotletami.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
English version
Parmesan crusted chicken breast
(4 servings)
Ingredients:
- 2 single chicken breasts, cut each breast in half horizontally and pounded into 0,5 cm cutlets
- salt and pepper
- 1 sprig fresh rosemary, finely chopped
- 1 cup grated parmesan cheese
- 2 eggs, lightly beaten
- 1 cup bread crumbs
- oil for frying
Preparation:
-
Season chicken berasts generously on both sides with salt and pepper and set set aside.
-
Prepare three bowls, one with parmesan cheese, nex with the eggs mixed with rosemary and with bread crumbs in the third.
- Dip each chicken cutlet into the parmesan, shake off the excess, then dip into the egg, then let the excess drip off, then finally dip into the bread crumbs.
-
Heat large pan over medium heat add enough 3 tbsp of oil, add 2 chicken cutlets and cook for 4-5 minutes on each side, until golden and crispy. Repeat with the remaining cutlets.
- Serve with favourite sides!
Enjoy!
Aż zgłodniałem! Pysznie wyglądają te kotleciki! Musze spróbować 🙂