Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami / Red curry with fish, beans and sweet potato

Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami / Red curry with fish, beans and sweet potato

by Dzi 9 komentarzy

Share the post "Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami / Red curry with fish, beans and sweet potato"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na szybkie, pyszne i bardzo przyjemne w wykonaniu curry, ale dla odmiany tym razem z rybą. Ryby niestety rzadko goszczą w mojej kuchni chociaż je i owoce morza wręcz uwielbiam, jednak mój ukochany ryb nie znosi, ale muszę to zmienić…. Na szczęście lubi czerwone curry! Dodałam do niego tuńczyka, gdyż miałam go na stanie i nawet nie wyczuł że to ryba! 🙂 Do kompletu dodałam jeszcze fasolkę szparagową i bataty, które podnoszą jego sytość i atrakcyjność tego dania. Obiad w 30 minut, a na pewno zachwyci całą rodzinę. Danie nie jest zbyt pikantne, chociaż jeżeli ktoś lubi to można dodać ekstra chilli, a podałam je z makaronem ryżowym, polecam gorąco!

Czerwone-curry-z-ryba-fasolka-i-batatami-Red-curry-with-fish-beans-and-sweet-potato

Jeżeli posiadasz Tefal Cusine Companion to praktycznie wykona od to danie za Ciebie 😉 Wskazówki poniżej.

Czerwone-curry-z-ryba-fasolka-i-batatami-Red-curry-with-fish-beans-and-sweet-potato

Scroll down for recipe in English

Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 350 g batatów, obranych i pokrojonych w grubszą kostkę
  • 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i przekrojone na połówki
  • 750 g mięsistej ryby, pokrojonej w grubą kostkę
  • 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki lub ćwiartki
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • cukier do smaku
  • liście kolendry, do podania
  • ugotowany makaron ryżowy lub ryż do podania

Przygotowanie:

  1. W średnim rondelku rozgrzej na dużym ogniu olej, dodaj cebulę i podsmaż przez 2 minuty do zeszklenia, po czym dodaj czosnek i podsmaż kolejną 1 minutę.
  2. Dodaj pastę curry i smaż przez kolejną minutę, aż poczujesz jej intensywny aromat. Następnie dodaj bulion, mleko kokosowe, bataty i fasolkę, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.
  3. Dodaj rybę i pomidorki koktajlowe i gotuj przez 5 minut, aż ryba się zetnie. Dopraw sokiem z limonki, sosem rybnym i cukrem do smaku.
  4. Podawaj danie z makaronem ryżowym posypane kolendrą.

Przygotowanie TCC:

  1. Do misy TCC wyposażonej w mieszadło dodaj olej, cebulę i czosnek i uruchom program P1 slow cook na 3 minuty. Następnie dodaj pastę curry i uruchom program P1 slow cook na następne 2 minuty.
  2. Dodaj bulion, mleko kokosowe, fasolę i ziemniaki i uruchom program P2 slow cook na 20 minut lub aż ziemniaki zmiękną.
  3. Dodaj rybę i pomidorki i uruchom P2 slow cook na 5 minut. Dopraw sokiem z limonki, sosem rybnym i cukrem do smaku.
  4. Podawaj danie z makaronem ryżowym posypane kolendrą.

Smacznego!

Czerwone-curry-z-ryba-fasolka-i-batatami-Red-curry-with-fish-beans-and-sweet-potato

English version

Red curry with fish, beans and sweet potato

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 tablespoons vegetable oil
  • 1 onion, sliced
  • 2 garlic cloves, sliced
  • 2 tablespoons Thai red curry paste
  • 1 1/2 cups chicken stock
  • ½ cup coconut milk
  • 350g sweet potato, peeled, cut into 2 cm cubes
  • 200g green beans, trimmed and cut in half
  • 750g firm fish cut into large pieces
  • 200g cherry tomatoes, halved or quartered
  • 3 tablespoons lime juice
  • 1 tablespoon fish sauce
  • sugar to taste
  • coriander leaves, to garnish
  • cooked rice noodles, to serve

Preparation:

  1. Heat a saucepan over high heat, add the oil and onion and cook for 2 minutes. Add the garlic and cook for 1 minute.
  2. Add the curry paste and cook for another minute until fragrant and add the chicken stock, coconut milk and sweet potato and beans, and bring to a simmer. Reduce the heat to medium and cook for 20 minutes until tender.
  3. Add fish and cherry tomatoes, cover the pan and simmer gently for 5 minutes until the fish is just cooked. Season with lime juice, fish sauce and sugar.
  4. Serve with rice noodles garnished with coriander leaves.

Preparation for TCC:

  1. Add oil, onion and garlic to the bowl of TCC fitted with stirrer and launch P1 slow cook for 3 minutes. Next add curry paste and launch P1 slow cook for next 2 minutes.
  2. Add stock, coconut milk, beans and potatoes and launch P2 slow cook for 20 minutes or until potatoes are tender.
  3. Add fish and cherry tomatoes and P2 slow cook for 5 minutes. Season with lime juice, fish sauce and sugar to taste
  4. Serve with rice noodles garnished with coriander leaves.

Enjoy!

Czerwone-curry-z-ryba-fasolka-i-batatami-Red-curry-with-fish-beans-and-sweet-potato

Share the post "Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami / Red curry with fish, beans and sweet potato"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: bataty, curry, fasolka szparagowa, kuchnia azjatycka, mleko kokosowe, obiad, ryba, ryby, Tefal Cuisine Companion, ziemniaki

« Gofry jagodowe ze słodkim twarożkiem / Blueberry waffles with sweet cream cheese
Pikantna surówka z kapusty / Spicy Coleslaw »

Comments

  1. DaPietro says

    18 sierpnia 2017 at 12:24

    Przepis niezwykle intrygujący! Mam zamiar go wykorzystać w najbliższej przyszłości!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 sierpnia 2017 at 12:43

      Polecam!

      Odpowiedz
  2. Agata says

    19 sierpnia 2017 at 13:38

    Wow, dawno nie jadłam curry w ogólę, a w takim przepisie to jeszcze nigdy – coś czuję, że bedzie niesamowite!

    Odpowiedz
  3. Zielono na co dzień says

    20 sierpnia 2017 at 00:52

    Wygląda pysznie, lubię takie orientalne smaki 🙂

    Odpowiedz
  4. Rita says

    20 sierpnia 2017 at 12:12

    to danie jest genialne, świetny przepis

    Odpowiedz
  5. Ramona says

    20 sierpnia 2017 at 16:38

    apetycznie wygląda

    Odpowiedz
  6. Justa says

    23 sierpnia 2017 at 07:33

    A dzisiaj zastanawiałam sie powaznie co przyrządizć na obiad.Po głowie krążyło mi curry, ale zwylke curry robiłam trdycyjnie z kurczakiem. Jeszcze nie próbowałam robić z rybą. Chyba czas spróbować, bo na rybkę równiez mam wielką ochotę 🙂
    Niestety ale nie mam maszyny tefala do gotowania. Postaram się odtworzyć przepis w garnku.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 sierpnia 2017 at 08:36

      Przepis podany jest w wersji na TCC i tradycyjnej

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami / Red curry with fish, beans and sweet potato | FlyB Kulinaria pisze:
    19 sierpnia 2017 o 11:40

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Curry z karkówką i salsą z mango Gordona Ramsaya

Ravioli z kozim serem i szpinakiem w kremowym sosie parmezanowym / Ravioli with goat cheese and spinach filling in parmesan cream sauce

Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberry and rhubarb baked with almond oat crumble

Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberries and rhubarb baked with almond oat crumble

Najlepszy Colesław / Docks Coleslaw

Biala-kielbasa-ze-slodko-pikantna-cebula-Sasusage-with-sweet-and-spicy-onion

Biała kiełbasa ze słodko-pikantną cebulą / Sausage with sweet and spicy onion

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress