Share the post "Łatwa zupa brokułowa z zieloną pastą curry / Easy broccoli and green curry soup"
Dziś przedstawiam coś rozgrzewającego i łatwego w przygotowaniu na te chłodne dni. Pyszna zupa krem z brokułów z jabłkiem w stylu orientalnym, bo z zieloną pasta curry, masłem orzechowym i mlekiem kokosowym z dodatkiem kurczaka. Zupa ta na pewno świetnie sprawdzi się jako sycący i przepyszny posiłek dla całej rodziny.
Jeżeli posiadasz Tefal Cuisine Companion to zrobi on tą zupę za Ciebie, szczegóły poniżej.
Scroll down for recipe in English
Łatwa zupa brokułowa z zieloną pastą curry
(5-6 porcji)
Składniki:
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 główki brokuła podzielone na różyczki
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 2 szklanki mleka
- 400 ml mleka kokosowego
- 4 łyżki zielonej pasty curry
- 1 1/2 łyżki masła orzechowego, bez kawałków orzeszków
- 1-2 ugotowane lub upieczone piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
- sól i pieprz do smaku
- uprażone i posiekane orzeszki ziemne do podania
- posiekana bazylia do podania
Przygotowanie:
- W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oleju sezamowego i wrzuć cebulę i czosnek i smaż przez 3-4 minuty.
- Wlej bulion drobiowy i doprowadź całość do wrzenia. Teraz wrzuć brokułu wraz z jabłkami, pastą curry i masłem orzechowym i dokładnie wymieszaj.
- Następnie wlej mleko i mleko kokosowe i zagotuj. Zmniejsz ogień do małego i gotuj, aż brokuły zmiękną, przez 10 minut.
- Gdy brokuły będą już miękkie, zmiksuj zupę blenderem i dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec wrzuć kurczaka i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut.
- Podawaj zupę posypaną posiekanymi orzeszkami ziemnymi i bazylią.
Przygotowanie TCC:
- W misie TCC wyposażonej w końcówkę do siekania umieść olej sezamowy, czosnek i cebulę i uruchom program P1 Slow cook na 3 minuty.
- Dodaj jabłko, brokuła, bulion, mleko, mleko kokosowe, pastę curry i masło orzechowe i uruchom program Soup P1 na 20 minut.
- Po tym czasie dodaj kurczaka, dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj zupę pospaną orzeszkami i bazylią.
Smacznego!
English version
Easy broccoli and green curry soup
(5-6 servings)
Ingredients:
2 tablespoons of sesame oil
- 2 cloves of garlic, minced
- 1 onion, diced
- 1 apple, peeled and cubed
- 2 heads of broccoli florets
- 1 cup of chicken stock
- 2 cups of milk
- 400 ml coconut milk
- 4 tablespoons of green curry paste
- 1 1/2 tablespoon of smooth peanut butter
- 1-2 cooked chicken breasts, cubed
- salt and pepper to taste
- unsalted peanuts, chopped to serve
- chopped basil to serve
Preparation:
- Heat 2 tablespoons of sesame oil in a soup pot on medium-low heat. Add onion and garlic and cook for 3-4 minutes.
- Pour the chicken stock into the pot and bring it to a simmer. Add apples and broccoli florets, the green curry paste, and the peanut butter. Stir until well mixed.
- Pour the milk and the coconut milk into the pot and bring to a boil. Once boiling, bring the heat back down to medium-low and let simmer until the broccoli is tender, for 10 minutes.
- Once the broccoli is tender, puree the soup using an immersion blender. Season with salt and pepper to taste. Add the chicken and heat for a few minutes.
- Serve with chopped peanuts and basil.
Preparation TCC:
- Add the sesame oil, garlic and onion in a TCC bowl fittes with cutter and start the P1 Slow cook program for 3 minutes.
- Add the apple, broccoli, stock, milk, coconut milk, curry paste and peanut butter and start the Soup P1 program for 20 minutes.
- After this time, add the chicken, season with salt and pepper to taste and serve sprinkled with peanuts and basil.
Enjoy!
agata says
Jakbym zrobiła zupę brokułową, to by mnie mąż z domu wyrzucił 😀 taki żart 😀 ale nienawidzi brokułu.
Dzi says
Niektórzy już tak mają niestety. Ja na przykład nienawidzę bananów ;P