Share the post "Łatwa zupa brokułowa z zieloną pastą curry / Easy broccoli and green curry soup"
Dziś przedstawiam coś rozgrzewającego i łatwego w przygotowaniu na te chłodne dni. Pyszna zupa krem z brokułów z jabłkiem w stylu orientalnym, bo z zieloną pasta curry, masłem orzechowym i mlekiem kokosowym z dodatkiem kurczaka. Zupa ta na pewno świetnie sprawdzi się jako sycący i przepyszny posiłek dla całej rodziny.
Jeżeli posiadasz Tefal Cuisine Companion to zrobi on tą zupę za Ciebie, szczegóły poniżej.
Scroll down for recipe in English
Łatwa zupa brokułowa z zieloną pastą curry
(5-6 porcji)
Składniki:
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 główki brokuła podzielone na różyczki
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 2 szklanki mleka
- 400 ml mleka kokosowego
- 4 łyżki zielonej pasty curry
- 1 1/2 łyżki masła orzechowego, bez kawałków orzeszków
- 1-2 ugotowane lub upieczone piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
- sól i pieprz do smaku
- uprażone i posiekane orzeszki ziemne do podania
- posiekana bazylia do podania
Przygotowanie:
- W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oleju sezamowego i wrzuć cebulę i czosnek i smaż przez 3-4 minuty.
- Wlej bulion drobiowy i doprowadź całość do wrzenia. Teraz wrzuć brokułu wraz z jabłkami, pastą curry i masłem orzechowym i dokładnie wymieszaj.
- Następnie wlej mleko i mleko kokosowe i zagotuj. Zmniejsz ogień do małego i gotuj, aż brokuły zmiękną, przez 10 minut.
- Gdy brokuły będą już miękkie, zmiksuj zupę blenderem i dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec wrzuć kurczaka i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut.
- Podawaj zupę posypaną posiekanymi orzeszkami ziemnymi i bazylią.
Przygotowanie TCC:
- W misie TCC wyposażonej w końcówkę do siekania umieść olej sezamowy, czosnek i cebulę i uruchom program P1 Slow cook na 3 minuty.
- Dodaj jabłko, brokuła, bulion, mleko, mleko kokosowe, pastę curry i masło orzechowe i uruchom program Soup P1 na 20 minut.
- Po tym czasie dodaj kurczaka, dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj zupę pospaną orzeszkami i bazylią.
Smacznego!
English version
Easy broccoli and green curry soup
(5-6 servings)
Ingredients:
2 tablespoons of sesame oil
- 2 cloves of garlic, minced
- 1 onion, diced
- 1 apple, peeled and cubed
- 2 heads of broccoli florets
- 1 cup of chicken stock
- 2 cups of milk
- 400 ml coconut milk
- 4 tablespoons of green curry paste
- 1 1/2 tablespoon of smooth peanut butter
- 1-2 cooked chicken breasts, cubed
- salt and pepper to taste
- unsalted peanuts, chopped to serve
- chopped basil to serve
Preparation:
- Heat 2 tablespoons of sesame oil in a soup pot on medium-low heat. Add onion and garlic and cook for 3-4 minutes.
- Pour the chicken stock into the pot and bring it to a simmer. Add apples and broccoli florets, the green curry paste, and the peanut butter. Stir until well mixed.
- Pour the milk and the coconut milk into the pot and bring to a boil. Once boiling, bring the heat back down to medium-low and let simmer until the broccoli is tender, for 10 minutes.
- Once the broccoli is tender, puree the soup using an immersion blender. Season with salt and pepper to taste. Add the chicken and heat for a few minutes.
- Serve with chopped peanuts and basil.
Preparation TCC:
- Add the sesame oil, garlic and onion in a TCC bowl fittes with cutter and start the P1 Slow cook program for 3 minutes.
- Add the apple, broccoli, stock, milk, coconut milk, curry paste and peanut butter and start the Soup P1 program for 20 minutes.
- After this time, add the chicken, season with salt and pepper to taste and serve sprinkled with peanuts and basil.
Enjoy!
Jakbym zrobiła zupę brokułową, to by mnie mąż z domu wyrzucił 😀 taki żart 😀 ale nienawidzi brokułu.
Niektórzy już tak mają niestety. Ja na przykład nienawidzę bananów ;P