Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Pęczak z pieczarkami-uroczysty powrót kaszy do mojego menu

Pęczak z pieczarkami-uroczysty powrót kaszy do mojego menu

by barjed Leave a Comment

Share the post "Pęczak z pieczarkami-uroczysty powrót kaszy do mojego menu"

  • Facebook
  • Twitter

Zawsze unikałam kasz, jednak jakiś czas temu zostałam poczęstowana pęczakiem i bardzo mi posmakował. Myślę,że na długo zagości na moim stole.
Postanowiłam poznać genezę kasz w Polsce i dowiedziałam się,że kaszą zajadali się już nasi królowie. „Na dworze Władysława Jagiełły niemal do każdego posiłku podawano jagły (kaszę z łuskanego ziarna prosa), a czasem mannę, która uchodziła za pożywienie wyrafinowane. W czasach gdy kromka chleba była luksusem dla bogaczy, kasza stanowiła niezawodny pokarm ludzi niezamożnych, a także… żołnierzy i więźniów, ponieważ była tania i na długo syciła głód. I choć dawniej nie przyrządzano z niej tak wielu oryginalnych potraw jak dziś, to jednak z biegiem lat zajęła ona trwałe miejsce nie tylko w rondlu i misce, ale na przykład w licznych przysłowiach, np: nie dać sobie w kaszę dmuchać, kaszka z mleczkiem – nic trudnego, wleźć w kaszę – znaleźć się w kłopotach…”

Pęczak należy do grupy kasz jęczmiennych,  jest to całe obłuskane i wypolerowane ziarno jęczmienia. Jest on traktowany jako przetwór zbożowy jakościowo gorszy, stąd jego konsumpcja jest niestety stosunkowo niewielka. W kaszarstwie pęczak jest głównie półproduktem, z którego wyrabia się kaszę jęczmienną perłową i kaszę jęczmienną łamaną.

Kasze z jęczmienia, np. mazurska, wiejska, pęczak są wspaniałym źródłem niacyny, czyli witaminy PP, która ma duży wpływ na zdrowie naszej skóry i  pomaga zapobiegać anemii. Wysoka zawartość witamin z grupy B ułatwia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz wpływa na stan i kondycję włosów. Jednak największą zaletą kasz jęczmiennych jest zawartość tzw. rozpuszczalnego błonnika, który pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi. Jedzmy więc kasze, ponieważ są zdrowe i sycące na długo.

Poniższy przepis został zapożyczony od Grzegorza z MniamMniama z moimi zmianami.

Pęczak z pieczarkami (4 porcje)

Składniki:

  • 1 szklanka pęczaku
  • 1/2 kg pieczarek
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • pieprz i sól
  • posiekana pietruszka i szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Pęczak dokładnie opłucz, zalej wodą i odstaw na przynajmniej trzy godziny. Po tym czasie odcedź.
  2. Pieczarki oczyść, pokrój w grube plastry, wymieszaj z niewielką ilością oliwy i smaż na mocno rozgrzanej patelni, do mocnego zezłocenia.
  3. W garnku o grubym dnie rozgrzej ok. 3 łyżki oliwy i zeszklij cebulę z dodatkiem czosnku. Wsyp odcedzoną kaszę, chwilę smaż mieszając, po czym wlej 1,5 szklanki wody, dodaj pół łyżeczki soli, pieczarki i rozmaryn. Gotuj na małym ogniu ok.15-20 minut. W tym czasie cały płyn powinien się wchłonąć, a kasza ugotować. Przypraw ją pieprzem i jeśli trzeba solą.
  4. Podawaj udekorowany natką i szczypiorkiem.
Smacznego!

 

Share the post "Pęczak z pieczarkami-uroczysty powrót kaszy do mojego menu"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dania głównego, kasza, obiad, pęczak, pieczarki

« Angielskie śniadanie – scones na słono i słodko
Gulasz wołowy z czerwonym winem i problem marnowania jedzenia »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Marchewka-glazurowana-z-imbirem-Sugar-glazed-carrot-with-ginger

Marchewka glazurowana z imbirem / Sugar glazed carrot with ginger

Zupa krem z cukinii z kurkami / Creamy zucchini soup with chanterelles

Zupa krem z cukinii z kurkami / Creamy zucchini soup with chanterelles

Ekspresowy-kurczak-masala-z-szybkowaru-Pressure-cooker-chicken-masala

Ekspresowy kurczak masala z szybkowaru / Pressure cooker chicken masala

Curry-z-kurczakiem-dynia-i-maslem-orzechowym-Chicken-pumpkin-and-peanut-butter-curry

Curry z kurczakiem, dynią i masłem orzechowym / Chicken, pumpkin and peanut butter curry

Śledź w sosie pomidorowym z pieczoną papryką

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress