Niezwykle efektownie prezentujące się puree ziemniaczane, a co najważniejsze – bardzo smaczne. Jest to świetny dodatek do dania głównego na szczególne okazje ( ze względu na pracochłonność wykonania). Przepis wyszperałam w magazynie Palce Lizać.
Puree ziemniaczane ze szpinakiem ( 4 porcje )
Składniki:
- 1 rozdrobniony ząbek czosnku
- 100 g drobno posiekanego szpinaku
- 700 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę lub zmiksowanych w blenderze
- 1-2 żółtka
- 75 g posiekanego pomidora
- 50 g startego sera żółtego
- 50 g masła
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Na patelni, na średnim ogniu roztop masło, wrzuć czosnek i duś 2-3 minuty.
- Następnie dodaj szpinak i duś pod przykryciem na średnim ogniu przez 6-8 minut.Później zdejmij przykrywkę i odparuj nadmiar wody.
- Dodaj ziemniaki i żółtka. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i dokładnie wymieszaj, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Masę przełóż do szprycy do wyciskania z końcówką w kształcie gwiazdy i wyciśnij farsz w kształcie gniazd na natłuszczoną blachę do pieczenia (papier do pieczenia).
- Każdą porcję wypełnij pomidorem i posyp startym serem
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz do momentu rozpuszczenia się sera.
Smacznego!
[…] trzymałam się tego czasu mając filety o średniej grubości i wyszły idealne. Podałam ryby z puree ziemniaczanym ze szpinakiem. […]