Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Polędwiczka wieprzowa z papryką w kremowym sosie z winem Madera / Madeira Pork with Paprika

Polędwiczka wieprzowa z papryką w kremowym sosie z winem Madera / Madeira Pork with Paprika

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Polędwiczka wieprzowa z papryką w kremowym sosie z winem Madera / Madeira Pork with Paprika"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na łatwe, szybkie, a co najważniejsze przepyszne danie doskonałej autorki Mary Berry z jej książki „Mary Berry’s Complete Cookbook”. Delikatne kotleciki z polędwiczki wieprzowej, z papryką, pieczarkami w kremowym, winnym sosie. Doskonały pomysł na obiad w pracowitym tygodniu. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Polędwiczka wieprzowa z papryką w kremowym sosie z winem Madera

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego (użyłam rzepakowego)
  • 750 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w 1 cm plastry
  • 1 cebula, posiekana w drobną kostkę
  • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 łyżka mielonej, słodkiej papryki
  • 1 łyżka mąki
  • 300 ml bulionu z kurczaka
  • 75 ml Madery (lub Porto)
  • 175 g  pieczarek, małe w całości, większe pokrojone
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 150 ml śmietanki 18%
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni, na dużym ogniu podgrzej masło z olejem, dopraw sola i pieprzem medaliony z polędwiczki.  Gdy masło będzie już porządnie rozgrzane obsmaż kotleciki  po około 3 minuty z każdej strony, do ładnego zarumienienia, po czym przełóż je łyżką durszlakową na ręczniki papierowe aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  2. Do tej samej patelni wrzuć cebulę wraz z papryką i smaż, mieszając, przez 2 minuty. Następnie wsyp mieloną paprykę, posyp całość mąką i smaż przez kolejną minutę. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj bulion, po czym postaw ponownie na ogniu i dodaj wino, grzyby i koncentrat pomidorowy. Gotuj całość przez kolejne 2-3 minuty .
  3. Po tym czasie włóż do patelni polędwiczkę i dopraw całość do maku. Przykryj i gotuj na małym ogniu 20 minut lub do momentu, aż kotleciki przestaną być różowe w środku.
  4. Wmieszaj śmietanę, dopraw ponownie jeżeli jest to konieczne i podawaj.

Smacznego!

polędwiczka

English version

Madeira Pork with Paprika

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 tbsp butter
  • 2 tbsp sunflower oil (I used canola oil)
  • 750 g pork tenderloin, trimmed and cut diagonally into 1 cm slices
  • 1 onion, chopped
  • 1 large red pepper, cut into strips
  • 1 tbsp paprika
  • 1 tbsp flour
  • 300 ml chicken stock
  • 75 ml Madeira
  • 175 g mushrooms (whole button mushrooms, or halved if larger)
  • 1 tsp tomato paste
  • 150 ml light cream
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Melt the butter with the oil in a large skillet and season pork with salt and pepper. When the butter is foaming, add the pork tenderloin slices, in batches if necessary, and cook over high heat for about 3 minutes, until just beginning to brown. Lift out with a slotted spoon and drain on paper towels.
  2. Add the onion and red pepper and cook, stirring, for 2 minutes. Add the paprika and flour and cook, stirring, for 1 minute. Remove the pan from heat and blend in the stock. Return to the heat and add the Madeira, mushrooms, and tomato paste. Simmer for 2-3 minutes.
  3. Return the pork to the pan and season to taste. Cover and simmer very slowly for 20 minutes or until the pork in tender and cooked through.
  4. Stir the cream into the pork mixture, taste for seasoning and heat through gently. Serve hot.

Enjoy!

polędwiczka

Share the post "Polędwiczka wieprzowa z papryką w kremowym sosie z winem Madera / Madeira Pork with Paprika"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: czerwone wino, grzyby, Mary Berry, mięso, obiad, papryka, pieczarki, polędwiczka, wieprzowina, wino

« Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia/Smoked salmon salad devilled eggs
Ciasto zebra / Zebra cake »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Makaron z kurczakiem i warzywami w sosie z masła orzechowego / Peanut noodles with chicken and vegetables

Kurczak pieczony z dynią i pomidorkami / Roasted chicken with pumpkin and tomatoes

Pappardelle z miesem, pieczarkami i chilli / Pappardelle with meat, mushrooms and chilli

Pappardelle z mięsem, pieczarkami i chilli / Pappardelle with meat, mushrooms and chilli

Kremowa tarta z wiśniami i jagodami z kruszonką / Cherry and blueberry cream tart with streusel

Kremowa tarta z wiśniami i jagodami z kruszonką / Cherry and blueberry cream tart with streusel

Jarmuż z boczkiem i czosnkiem / Bacon and garlic kale

Jarmuż z boczkiem i czosnkiem / Bacon and garlic kale

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress